Top 5: Τα πρωινά γεύματα που κάνουν καλύτερη την κάθε μέρα

To πρωινό μπορεί να σου προσφέρει πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζεις.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων, καθώς συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Το πρωινό αποτελεί το πρώτο και ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, καθώς χαρίζει την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο καθένας για να λειτουργήσει σωστά.

Στη σύγχρονη κοινωνία, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και το άγχος των ανθρώπων να ανταπεξέλθουν σε αυτούς, σε συνδυασμό με την αντίληψη ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να μειώσει την ημερήσια πρόσληψη ενέργειας, οδηγούν συχνά στην αποφυγή της κατανάλωσής του. Και όταν συμβεί αυτό αναπόφευκτα θα βγούμε από το σπίτι μας νηστικοί και σίγουρα μετά από λίγη ώρα το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να αναζητήσουμε τροφή. Το ένστικτο της επιβίωσης θα στείλει σήμα στον εγκέφαλο ότι χρειαζόμαστε ενέργεια. 

Εκείνη τη στιγμή, όμως, που βιαζόμαστε να φτάσουμε στη δουλειά και που ταυτόχρονα μας έχει κατακλύσει η πείνα, είναι αποδεδειγμένο ότι θα κάνουμε τη χειρότερη επιλογή διατροφικά. Και εδώ ξεκινάνε τα προβλήματα. Φτάνουμε στη δουλειά και μετά από λίγη ώρα ξαναπεινάμε και περιμένουμε πως και πως το διάλειμμα για να παραγγείλουμε κάτι απ' έξω ή στη χειρότερη περίπτωση περιμένουμε να περάσει η ώρα και να πάμε σπίτι να φάμε. 

jenny.gr

Τα αποθέματα ενέργειας, λόγω του ότι δεν έχουμε φάει ένα καλό πρωινό, εξαντλούνται και μαζί με αυτά εξαντλούμαστε και εμείς. Και ο επίλογος γράφεται με την πείνα που νιώθει ο οργανισμός μας και με το ότι του είναι αδύνατο να ελέγξει την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσει. Και έτσι ξεκινάει ο φαύλος κύκλος της τροφής.

Υπάρχει όμως τρόπος να γλιτώσεις όλα αυτά; Φυσικά και υπάρχει και δεν είναι άλλος από το να καταναλώσεις ένα καλό πρωινό στο σπίτι μόλις ξυπνήσεις, με ηρεμία. Ξέρουμε ότι συχνά ο χρόνος σε πιέζει, ωστόσο πίστεψέ μας, ακόμα και κάτι απλό μπορεί να κάνει τη διαφορά. Από τη στιγμή μάλιστα που πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να ξεκινήσει η μέρα μπορείς να τα βρεις ακόμα και σε ένα μόλις ποτήρι 100% φυσικό χυμό Αmita, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Jenny.Gr

Γιατί πρέπει να παίρνουμε πρωινό

Μας προσφέρει βιταμίνες και μέταλλα. Η αποφυγή πρωινού συνεπάγεται σε μεγάλο ποσοστό, χαμηλότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, με τελικό αποτέλεσμα τη μικρότερη συνολική ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη (ΗΣΠ) κυρίως σε βιταμίνες και μέταλλα. Η έλλειψη αυτή δεν μπορούσε να καλυφθεί από τη διατροφή στα επόμενα γεύματα της μέρας.

Βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Το καλό πρωινό αποτελεί σύμμαχό μας τόσο στον έλεγχο όσο και στην απώλεια του σωματικού βάρους, αφού εκείνοι που καταναλώνουν πρωινό έχει φανεί ότι προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό. 

Βελτιώνει τη συγκέντρωση και την απόδοση. Ένα ισορροπημένο πρωινό παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλει στην πνευματική απόδοση σε παιδιά και εφήβους. 

Μας οδηγεί σε σωστές διατροφικές συνήθειες. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι που θέλουν να χάσουν κιλά, πιστεύουν πως εάν παραλείψουν το πρωινό γεύμα είναι μια καλή επιλογή. Ωστόσο όχι μόνο είναι μια ανθυγιεινή προσέγγιση για την απώλεια βάρους, αλλά επίσης η παράλειψη πρωινού οδηγεί στην αναζήτηση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Από την άλλη μεριά η ύπαρξη και κατανάλωση σωστού πρωινού γεύματος συνδέεται με ένα προφίλ καλύτερων διατροφικών συνηθειών.

Από την άλλη, δεν είναι όλα τα είδη πρωινού ιδανικά. Λέγοντας ιδανικό πρωινό εννοούμε ένα γεύμα που θα περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των γαλακτοκομικών. Φυσικά, όποιο από τα παραπάνω και αν επιλέξεις, μπορείς να το συνοδέψεις με ένα ποτήρι φυσικό χυμό Amita για περισσότερες βιταμίνες και ενέργεια. 

jenny.gr

Παρακάτω θα βρεις 5 επιλογές ώστε να ξεκινήσεις από αύριο κιόλας μια διατροφή για ενέργεια και ευεξία.

1) 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1 φρούτο

2) 1 ποτήρι 100% φυσικός χυμός Αmita, 1 αυγό βραστό και 2 φρυγανιές

3) Smoothie που γίνεται με φρούτα και γιαούρτι 

4) Τοστ (ψωμί ολικής άλεσης) με τυρί, ντομάτα, μαρούλι και 1 ποτήρι φυσικό χυμό

5) Γιαούρτι με δημητριακά χωρίς προσθήκη ζάχαρης και φρούτα

Ήρθε η ώρα να δώσεις στο πρωινό σου τη σημασία που του αξίζει. Δεν νομίζεις;