WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος;


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Μαΐου 2024

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος;
pexels
Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί πράγματι να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος - και σίγουρα δεν μπορούν να βλάψουν.

Επισκέπτεστε τον δερματολόγο σας δύο φορές το χρόνο για μια εξέταση ολόκληρου του σώματος . Φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου έξω και μένετε κάτω από μια ομπρέλα στην παραλία Χρησιμοποιείτε πάντα ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος SPF 15 ή υψηλότερο σε εξωτερικούς χώρους και το βάζετε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.

Μετά από όλες αυτές τις προφυλάξεις, υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τον καρκίνο του δέρματος; Μπορεί να νομίζετε ότι η απάντηση είναι όχι. Ωστόσο, μια άλλη βασική στρατηγική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι απλώς να τρώτε όσο πιο υγιεινά μπορείτε.

Οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος (NMSC), συμπεριλαμβανομένου του βασικοκυτταρικού και του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος (BCC και SCC), είναι οι πιο συχνοί καρκίνοι. Περίπου 5,4 εκατομμύρια περιπτώσεις NMSC αντιμετωπίζονται σε εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο, αλλά πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ορισμένες διατροφικές αλλαγές μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειωθούν αυτοί οι αριθμοί.

Η κύρια αιτία του καρκίνου του δέρματος είναι οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) από τον ήλιο ή από μηχανές μαυρίσματος. Περίπου το 90 τοις εκατό των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος και το 86 τοις εκατό των μελανωμάτων σχετίζονται με την ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία.

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, ασταθή, δυσάρεστα μικρά μόρια οξυγόνου που παράγουν φλεγμονή και καταστρέφουν τη λειτουργία των κυττάρων και το DNA του δέρματός σας. Αυτή η βλάβη στο DNA μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα γονίδιά σας που ονομάζονται μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο του δέρματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες που ονομάζονται αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην πρόληψη της βλάβης που προκαλούν και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Μετά από χρόνια συζήτησης σχετικά με το εάν τα αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν πράγματι να κάνουν τη διαφορά μεταξύ κάποιου που αναπτύσσει ή όχι καρκίνο του δέρματος, πρόσφατη έρευνα ανέτρεψε τη ζυγαριά υπέρ τους. Περισσότεροι δερματολόγοι από ποτέ τώρα συμβουλεύουν τους ασθενείς να καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Πολλοί προτείνουν επίσης την εφαρμογή τοπικών προϊόντων που τα περιέχουν, συμπεριλαμβανομένων των αντηλιακών.

Ωστόσο η λήψη μεμονωμένων συμπληρωμάτων βιταμινών μπορεί να μην λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι τροφές, ενώ οι υψηλές δόσεις τους μπορεί να είναι τοξικές. Οι βιταμίνες C, E και A, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, η βήτα καροτίνη (καροτενοειδή), τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το λυκοπένιο και οι πολυφαινόλες είναι μεταξύ των αντιοξειδωτικών που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, για να βοηθήσετε στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά καθημερινά θρεπτικά ολόκληρα τρόφιμα.

Αποκτήστε τα αντιοξειδωτικά σας εδώ

Ενώ σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτές τις ενώσεις είναι καλή για τη γενική υγεία σας, τα στοιχεία ότι βοηθούν ειδικά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος είναι ισχυρότερα για ορισμένα θρεπτικά συστατικά από άλλα. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι προστατεύουν επίσης από άλλους καρκίνους και καταστάσεις, από διαβήτη έως καρδιακές παθήσεις.

Β καροτίνη

Αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί να σας προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία με τη μετατροπή του σε βιταμίνη Α στο σώμα. Ενώ τα συμπληρώματα δεν έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βήτα καροτίνη μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Η βήτα καροτίνη ενισχύει επίσης την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις ασθένειες.

Πού θα τη βρείτε : Αναζητήστε λαχανικά και φρούτα σε πορτοκαλί χρώμα, όπως καρότα, γλυκοπατάτες, πεπόνι, βερίκοκα και μάνγκο.

Λυκοπένιο

Η ίδια κόκκινη χρωστική ουσία στο λυκοπένιο που βοηθά στην προστασία της ντομάτας από τις βλάβες από τον ήλιο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από τις βλάβες από τον ήλιο. Μια μελέτη του 2010 στο British Journal of Dermatology που παρακολούθησε ασθενείς που έτρωγαν τακτικά πελτέ ντομάτας, μετά από 10 εβδομάδες, όσοι έτρωγαν λυκοπένιο είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να καούν από τον ήλιο. Αρκετές αναφορές έχουν συνδέσει το λυκοπένιο με χαμηλότερο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους.

Πού θα το βρείτε : Αυτό το αντιοξειδωτικό με κόκκινο χρώμα υπάρχει σε ντομάτες, καρπούζι, γκουάβα, παπάγια, βερίκοκα, ροζ γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια και άλλα τρόφιμα.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά αναστέλλουν την COX-2, μια χημική ουσία που προάγει την εξέλιξη του καρκίνου του δέρματος. Θεωρείται επίσης ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Αρκετοί τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος, έχουν συνδεθεί στενά με τη χρόνια φλεγμονή.

Πού θα τα βρείτε : Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγγα και ο τόνος είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά. Επίσης τα καρύδια και ο λιναρόσπορος είναι καλές χορτοφαγικές πηγές.

Πολυφαινόλες στο τσάι

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου ή μαύρου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Αλλά τα στοιχεία για το πράσινο τσάι είναι ισχυρότερα, με πολυάριθμες μελέτες να δείχνουν τα οφέλη του. Οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι είναι φυτικές χημικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ανασταλτικές ιδιότητες των όγκων και έχει βρεθεί ότι επιδιορθώνουν το DNA στο δέρμα που εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνοντας τη βλάβη των κυττάρων.

Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολυφαινόλες του τσαγιού μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, εάν πίνετε τέσσερα έως έξι φλιτζάνια την ημέρα.

Πού θα τις βρείτε : Σε φρεσκοκομμένο πράσινο ή μαύρο τσάι.

Jenny.Gr
pexels

Σελήνιο

Μια πρόσφατη σημαντική ανασκόπηση 16 μελετών στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 144.000 άτομα ανέφερε ότι όσοι έχουν υψηλότερη πρόσληψη σεληνίου έχουν 31 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε οποιοδήποτε σημείο και 40 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο θανάτων από καρκίνο.

Πού θα το βρείτε : Μόνο ένα με δύο καρύδια Βραζιλίας την ημέρα παρέχουν όλο το σελήνιο που χρειάζεστε. Κρέατα όπως το κοτόπουλο και το βόειο κρέας που τρέφεται με χόρτα είναι επίσης πλούσια σε αυτό το ορυκτό.

Βιταμίνη C

Πριν από πολύ καιρό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένες ιδιότητες της βιταμίνης C την καθιστούν τοξική για τα καρκινικά κύτταρα. Αν και κανείς δεν έχει βρει πειστικά στοιχεία ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος ή μειώνει τους θανάτους από καρκίνο του δέρματος, γενικές μελέτες έχουν συνδέσει τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα με χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτων από καρκίνο.

Πού θα τη βρείτε : Πάρτε τη C σας από πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ, φράουλες, σμέουρα και ορισμένα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των φυλλωδών χόρτων, του μπρόκολου και της πιπεριάς.

Βιταμίνη Ε

Στη διατροφή, αυτή η βιταμίνη έχει πολλές ικανότητες που θα μπορούσαν να την καταστήσουν αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Αυτό το αντιοξειδωτικό, βοηθά στην πρόληψη της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, απορροφά την ενέργεια από το υπεριώδες φως, έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και βελτιώνει την ικανότητα του δέρματος να λειτουργεί ως προστατευτικός φραγμός. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες, όπως μώλωπες και προβλήματα αιμορραγίας.

Πού θα τη βρείτε : Πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε υπάρχουν στα αμύγδαλα και σε άλλους ξηρούς καρπούς, ηλίανθο και άλλους σπόρους, σπανάκι, σόγια και φύτρο σιταριού.

Ψευδάργυρος

Βοηθά στη διατήρηση της αποτελεσματικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Βοηθά επίσης στην ενεργοποίηση ορισμένων αντιοξειδωτικών στο σώμα. Μια μικρή μελέτη του 2017 σε άνδρες στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι μόνο μια μέτρια αύξηση του διαιτητικού ψευδαργύρου βοήθησε στην αναπλήρωση των αντιοξειδωτικών και στην αποκατάσταση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού στο σώμα.

Πού θα το βρείτε : Μπορείτε να βρείτε υψηλές ποσότητες ψευδαργύρου σε βοδινό και αρνί, οστρακοειδή και όσπρια όπως χούμους, ρεβίθια, φακές και μαύρα φασόλια.

Όσο πιο ποικίλη και πολύχρωμη είναι η διατροφή σας, τόσο περισσότερα όπλα συγκεντρώνετε στον αντικαρκινικό σας στρατό. Τα πλούσια, θρεπτικά, πολύχρωμα γεύματα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να αποκρούσει τις βλάβες και τις ασθένειες.

Ένα σχήμα εξαιρετικής ισχύος που συνδυάζει πληθώρα αντικαρκινικών θρεπτικών συστατικών είναι η περίφημη μεσογειακή διατροφή, μια διατροφή με βάση τα φυτά πλούσια σε ενεργά, ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη.

Λοιπόν, τώρα που είδατε τι μπορούν να κάνουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά, είναι στο χέρι σας να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή. Αυτό δεν πρέπει να είναι αγγαρεία, αφού είναι τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά. Ο δρόμος προς την υγεία και την ευεξία ξεκινά από τους γευστικούς σας κάλυκες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.