REAL LIFE WORKING GIRL

Lazy girl jobs: Τι είναι οι «δουλειές των τεμπέληδων» που, μάλλον, θα μας σώσουν από το burnout;


Στεφανία Παπαδημητρίου

18 Ιουλίου 2023

Lazy girl jobs: Τι είναι οι «δουλειές των τεμπέληδων» που, μάλλον, θα μας σώσουν από το burnout;
Η Gen Z βρήκε τρόπο και να βάλει όρια, και να κάνει τηλεργασία, και να βγάζει τα προς το ζην. Εσύ;

Ας είμαστε ειλικρινείς για λίγο κι ας παραδεχτούμε ότι οι περισσότεροι δεν δουλεύουμε από χόμπι. Ιδανικά, θα περνούσαμε κάπως διαφορετικά το εργάσιμο οχτάωρο της ημέρας και θα είχαμε λύσει το οικονομικό μας πρόβλημα. Κι ενώ όλα αυτά ανέκαθεν έμοιαζαν με όνειρο, καθώς γνωρίζαμε ένα μόνο εργασιακό μοντέλο, ήρθε ο Covid να τα αλλάξει όλα. Είδαμε πώς είναι να ανοίγεις το λάπτοπ και να κάνεις zoom meetings από το σπίτι και ήρθε η εποχή της Μεγάλης Παραίτησης όταν πολλοί συνειδητοποίησαν ότι το επαγγελματικό μονοπάτι που είχαν τραβήξει δεν τους ταίριαζε, τελικά. Πάθαμε burnout τουλάχιστον μία φορά και, χωρίς να το πούμε ποτέ, σαν να συμφωνήσαμε ότι κάπως βαρεθήκαμε το hustle culture.

Επιστρέφοντας στην εργασιακή κανονικότητα (δηλαδή στο γραφείο), κάτι είχε αλλάξει. Κι η Gen Z, η νέα γενιά εργαζομένων, φαίνεται πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής αυτής. Παντού στο TikΤok μιλούν για τα «lazy girl jobs», όπως τα ονομάζουν, και ελπίζουμε να είναι το μέλλον. Είναι το άλλο άκρο; Είναι ο τρόπος να μπουν, επιτέλους, όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής; Είναι η λύση για την αντιμετώπιση του burnout; Θα το μάθουμε σύντομα.

Καταρχάς, να δούμε τι είναι το lazy girl job. Είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις – ένα επάγγελμα που, με τον ελάχιστο κόπο, σου δίνει τη μέγιστη ανταμοιβή. Ξυπνάς με την ησυχία σου, όπου θέλεις, Δεν βιάζεσαι να πας κάπου, καθώς εσύ επιλέγεις ποιο θα είναι το γραφείο σου για την ημέρα, στέλνεις μερικά emails και συγκεντρώνεσαι, μέχρι να κάνεις μεγάλο lunch break. Το απόγευμα, ξανανοίγεις το λάπτοπ και συνεννοείσαι με την ομάδα σου ή ολοκληρώνεις εκκρεμότητες και, πριν το καταλάβεις, η εργάσιμη μέρα πέρασε. Εσύ, εντωμεταξύ, έχεις κουραστεί ελάχιστα. Αυτό ακριβώς είναι το lazy girl job, το οποίο μεταφράζεται ως «δουλειά της τεμπέλας». Είσαι τεμπέλης, ωστόσο, ή απλώς κλείνεις τον υπολογιστή όταν τελειώνεις τη δουλειά σου; Μάλλον το δεύτερο.

O όρος αυτός έγινε γνωστός από την TikToker Γκαμπριέλ Τζατζ, η οποία το εξήγησε τέλεια: «Το lazy girl job είναι, βασικά, κάτι που σε αφήνει να κάνεις quiet quitting».

«Υπάρχουν πολλές δουλειές εκεί έξω, που μπορείς να βγάλεις κάπου 60-80 χιλιάδες τον χρόνο, που είναι αρκετά καλός μισθός, και να μην δουλεύεις ακραία, και να κάνεις τηλεργασία», πρόσθεσε. «Επίσης, υπάρχουν και θέσεις που δεν απαιτούν τρελές γνώσεις τεχνολογίας».

Είναι, δηλαδή επαγγέλματα που σου επιτρέπουν να βγάλεις τα προς το ζην ξεκούραστα, χωρίς να το παρακάνεις, ενώ εξακολουθείς να προσωπική ζωή.

@gabrielle_judge Career advice for women who don’t know what remote job to apply to. You can bay your bills at not feel tired at the end of the day. Women are here to collect those pay checks and move on from the work day. We have so much more fun stuff happeneing in our 5-9 that is way more important than a boss that you hate. #corporatejobs #jobsearchhacks #remoteworking #antihustleculture #9to5 ♬ original sound - Gabrielle👸🏻

Η εποχή που το να μένεις παραπάνω στο γραφείο και να θυσιάζεις την ψυχική σου υγεία για μία δουλειά που δεν είναι καν δική σου, ανήκει στο παρελθόν. Η νέα γενιά γνωρίζει καλά ότι σπάνια θα αναγνωρίσουν τον κόπο σου – η καλή δουλειά θεωρείται δεδομένη, άλλωστε – ενώ, ακόμη κι αν αυτός ο κόπος αναγνωριστεί, η επιβράβευση μάλλον θα είναι ηθική κι όχι οικονομική. Στο παρελθόν ανήκει κι η εποχή που ήταν απαραίτητη η φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας. Η πανδημία και τα lockdowns απέδειξαν ότι η τηλεργασία είναι εξίσου αποτελεσματική (αν όχι περισσότερο) – το ίδιο και τα ευέλικτα ωράρια.

Αν κάτι μπορούμε όλοι να μάθουμε από την Gen Z, είναι πως χρειάζονται όρια – όρια προς τους εργοδότες, όρια προς τους συνεργάτες, όρια προς όλους. Αντί να τη θαυμάζουμε και να παρακολουθούμε πώς διαμορφώνει τις τάσεις στη μόδα, στη ζωή, στη εργασία, μπορούμε να γίνουμε κι εμείς μέρος της αλλαγής. Κι αν δεν μας ικανοποιεί ένας δρόμος που επιλέξαμε να ακολουθήσαμε, δεν είναι ποτέ αργά να κάνουμε στροφή και να αλλάξουμε πορεία.