UPDATE

Όσκαρ Πιστόριους: Αποφυλακίζεται υπό όρους, 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του


JTeam

24 Νοεμβρίου 2023

Όσκαρ Πιστόριους: Αποφυλακίζεται υπό όρους, 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του
Getty Images
Ο πρώην παραολυμπιονίκης, Όσκαρ Πιστόριους, αναμένεται να αποφυλακιστεί με αναστολή 

Ο Όσκαρ Πιστόριους καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νότιας Αφρικής το 2016, σε 13 χρόνια φυλάκισης, με την επιτροπή αναστολών να ορίζει πλέον την αποφυλάκισή του για τις 5 Ιανουαρίου του 2024.

Τη νύχτα της 13ης προς 14ης Φεβρουαρίου 2013, ο πρώην παραολυμπιονίκης, πυροβόλησε θανάσιμα τη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ, μέσα από την πόρτα του μπάνιου. Ο ίδιος είχε επανειλημμένα αρνηθεί οτι σκότωσε την πρώην αγαπημένη του, μετά από ένα βίαιο ξέσπασμα, εμμένοντας στον ισχυρισμό του ότι ήταν ατύχημα. Η αποτυχία του να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ομολογήσει την ενοχή του, παρά την καταδίκη του για δολοφονία, οδήγησε τη μητέρα της Ρίβα να τον χαρακτηρίσει «ψεύτη που μισώ όσο τίποτα».

Μόλις αποφυλακιστεί, ο Πιστόριους θα παρακολουθείται από τις αρχές μέχρι να λήξει επίσημα η ποινή του «όπως όλοι οι άλλοι αποφυλακισμένοι υπό όρους», δήλωσε το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με το BBC.

Σε επιστολή που διαβάστηκε στο συμβούλιο αναστολών πριν από την απόφαση, η μητέρα της Ρίβα Στέενκαμπ, δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται στην αποφυλάκισή του, αλλά αναρωτήθηκε αν τα «τεράστια προβλήματα θυμού» του Πιστόριους αντιμετωπίστηκαν πραγματικά στη φυλακή, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως θα «ανησυχούσε για την ασφάλεια κάθε γυναίκας» που θα ερχόταν τώρα σε επαφή μαζί του.

Η ίδια, επέλεξε να μην παραστεί στην ακρόαση για την υπό όρους αποφυλάκισή του πρώην παραολυμπιονίκη. Ο πατέρας του θύματος, Μπάρι, έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες.