UPDATE #NOW

Internet 101: Ώρα να μάθεις τα βασικά για το Web3 και τα NFTs


JTeam

11 Απριλίου 2023

Internet 101: Ώρα να μάθεις τα βασικά για το Web3 και τα NFTs
Unsplash
Μάθε τα βασικά, για να μπορείς να πεις και δύο (2) κουβέντες. Και πολύ άργησες

Υπάρχουν μερικά πράγματα που προσποιείσαι ότι γνωρίζεις, όταν τα ακούς σε μία συζήτηση. Μπορεί να πρόκειται για ένα συγκρότημα ή μία ταινία, ίσως για το παιδί του Elon Musk που ονομάζεται ερωτηματικό. Ίσως, πάλι, να μη θέλεις να παραδεχτείς πως δεν έχεις ιδέα από τεχνολογία.

Παρακάτω, λοιπόν, σου εξηγούμε τα βασικά για το Web3 και τα NFTs, για να μπορείς να πεις και δύο (2) κουβέντες, την επόμενη φορά.

Web3, το μέλλον του Ίντερνετ

Θα το πούμε απλά: Web1, ήταν η πρώτη μορφή του διαδικτύου – όταν ακόμη είχε πολύ βασικές ιστοσελίδες. Το Web2 είναι το Ίντερνετ όταν έγινε πιο κοινωνικό – έχει στο μυαλό σου πλατφόρμες όπως το Facebook και το Shopify. Και τώρα, ήρθε το Web3.

Το Web3 είναι μία νέα μορφή του Ίντερνετ, η οποία περιλαμβάνει τα NFTs, τα κρυπτονομίσματα και την αποκεντρωμένη οικονομία, ή αλλιώς DeFi.

NFTs, το μέλλον της δημιουργίας και της κοινότητας

Πέρσι, η Madonna έγινε NFT. Τώρα, ήρθε η σειρά της Emily Ratajkowski. Οι Strokes έδωσαν συναυλία σε συνέδριο NFT. Κι όμως τα NFTs είναι πολλά περισσότερα.

Τα NFTs δίνουν στους δημιουργούς νέους τρόπους να δώσουν χρηματική αξία στη δουλειά τους. Παίρνουν χρήματα από τα πνευματικά δικαιώματα κάθε φορά που αυτή «αγοράζεται», κι όχι μόνο την πρώτη, ενώ μας δίνουν 24/7 πρόσβαση στο έργο καλλιτεχνών.

Τι ακριβώς είναι τα NFTs;

NFT σημαίνει non-fungible token. Στα ελληνικά, αυτό μεταφράζεται ως μη ανταλλάξιμο διακριτικό – τα δολάρια, τα ευρώ και το bitcoin είναι ανταλλάξιμα, για να το κάνουμε πιο σαφές. Άρα είναι λεφτά, αλλά όχι ακριβώς.

Τα NFTs αποθηκεύονται σε δίκτυα blockchain, κάτι σαν ψηφιακές τράπεζες που, όμως, δεν περιέχουν νομίσματα. Μπορούν να συσχετιστούν με οποιοδήποτε ψηφιακό αρχείο-έργο τέχνης, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ήχο και άλλους τύπους πολυμέσων, είτε με ψηφιακή αποτύπωση φυσικού αντικειμένου – στο μέλλον, μπορεί να αναπαριστά οτιδήποτε. Η σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται συνήθως μέσω της προσθήκης ενός URL στο «έξυπνο συμβόλαιο» που αντιστοιχεί στο κρυπτοπαραστατικό. Το URL αυτό παραπέμπει στον ιστοχώρο όπου απεικονίζεται το ψηφιακό αρχείο που συνδέεται με το κρυπτοπαραστατικό.

Τώρα, λοιπόν, ξέρεις. Μπορεί να μην σε ένοιαζε, μπορεί να έδωσες το κλικ από περιέργεια, όμως η δουλειά έγινε. Την επόμενη φορά που θα ακούσεις ότι κάποιος γίνεται NFT, σαν άλλη Madonna, όχι απλώς θα έχεις καταλάβει, αλλά θα έχεις και γνώμη για αυτό - και ποιος δε θέλει να λέει τη γνώμη του για όλα, το 2023;

TAGS