WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Φθινοπωρινό detox: 5 απλά βήματα για να ξεκινήσει η σεζόν με καθαρό μυαλό και σώμα


Τόνια Τζάφερη

22 Σεπτεμβρίου 2023

Φθινοπωρινό detox: 5 απλά βήματα για να ξεκινήσει η σεζόν με καθαρό μυαλό και σώμα
@emilisindlev / instagram
Οι συνήθειες που θα ακολουθήσουμε αυτό το φθινόπωρο για αποτελεσματικό detox

Σεπτέμβρης και νέα ξεκινήματα, πάνε μαζί. Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να ανακαλύψεις τις συνήθειες που θα ενισχύσουν τον οργανισμό σου και θα σου προσφέρουν μια καλύτερη ψυχική υγεία. Ξεφορτώσου ότι δεν χρειάζεσαι πραγματικά, οργάνωσε τον χώρο σου και θέσε εκ νέου στόχους για τη σεζόν που μόλις ξεκίνησε.

Μέσα σε αυτή τη διάθεση, το detox είναι η ιδανική επιλογή για να κάνουμε μια φρέσκια αρχή, να ανανεωθούμε, αλλά και να μαζέψουμε δυνάμεις για τη φθινοπωρινή σεζόν. Πέρα από τις κλασσικές συνήθειες αποτοξίνωσης, τις οποίες λίγο - πολύ ήδη γνωρίζουμε, πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε 5 απλές τακτικές που θα ενισχύσουν το detox έργο μας:

Μπάνιο με άλατα

Από τα αρχαία χρόνια τα άλατα μπάνιου αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας του δέρματος, και των λουτρών. Και αυτό γιατί έχουν την δυνατότητα να βοηθούν σε μυϊκούς πόνους, και κυρίως να απομακρύνουν τις τοξίνες από τις αρχικές στοιβάδες του δέρματος. Σε συστηματική βάση, τα αφρόλουτρα με άλατα μπορούν να σας βοηθήσουν ακόμη και να χάσετε τοπικό λίπος. Προσοχή όμως, να μην αμελήσετε την ενυδάτωση μετά το μπάνιο σας με τα άλατα, τόσο με νερό, όσο και με ενυδατική σώματος.

Επίλεξε οργανικά γαλακτοκομικά προϊόντα και τσάι

Μπορεί ακόμη οι φθινοπωρινές θερμοκρασίες στην Ελλάδα να μην έχουν έρθει, αλλά ένα αποτοξινωτικό ζεστό ρόφημα λίγες ώρες πριν τον ύπνο είναι ιδανική επιλογή. Ιδανικά προτίμησε κάποιο αντιοξειδωτικό τσάι με κουρκουμά και πιπέρι. Και επειδή η διατροφή και το νερό έχουν καθοριστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού, προσπάθησε να έχεις έστω καθαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα γαλακτοκομικά σκευάσματα περιέχουν ορμόνες που διαταράσσουν την ισορροπία του οργανισμού και συμβάλλουν στην συσσώρευση τοξινών. Ωστόσο τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργεία του σώματος και του μεταβολισμού, γι' αυτό είναι σημαντικό να επιλέξεις πιο καθαρές επιλογές, όπως βιολογικά αβγά ή γάλα.

Λιγότερο scrolling στα social media

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός αυτό το βήμα. Έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες έρευνες σχετικά με την ντοπαμίνη, την επιρροή της στην διάθεση και την ψυχική υγεία και την σύνδεση της με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η καλύτερη επιλογή είναι να ελαττώσουμε το άσκοπο scrolling και να προτιμήσουμε να ξεχαστούμε και να καθαρίσουμε το μυαλό μας, με ένα καλό βιβλίο, με μια συζήτηση με κάποιο κοντινό μας πρόσωπο, με λίγο διαλογισμό, ή με λίγο προσωπικό χρόνο (ιδανικά στη φύση).

Μη συσσωρεύεις συναισθήματα

Είναι ένα λάθος που κυριαρχεί στην εποχή μας και δημιουργεί δεκάδες προβλήματα, δίχως καν να το συνειδητοποιούμε. Ενοχές, αρνητικές σκέψεις, περίπλοκα συναισθήματα, οτιδήποτε και αν είναι αυτό που σε απασχολεί, εξέφρασε το. Είτε μέσα από τη συζήτηση με κάποιο δικό σου πρόσωπο, είτε μέσω της τέχνης, της γραφής ή της άσκησης. Το να συσσωρεύεις αρνητική ενέργεια και ανείπωτα συναισθήματα σε επιβαρύνει πολύ περισσότερο απ' όσο φαντάζεσαι. Η έκφραση είναι πράγματι απελευθερωτική και σε «αποτοξινώνει συναισθηματικά».

Περισσότερη βιταμίνη A, B, C, και D

Για το τέλος, έχουμε τα πιο πρακτικά του θέματος, τα οποία ήδη θα γνωρίζεις καλά. Η διατροφή είναι βασικός πυλώνας της αποτοξίνωσης για τον οργανισμό, επομένως εστίασε στο να έχεις στο πιάτο σου τις σωστές τροφές. Η νηστεία μπορεί να σε βοηθήσει στο να καθαρίσεις τα κύτταρα σου, αλλά αν στον οργανισμό σου δεν υπάρχουν οι κατάλληλες βιταμίνες και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, δεν θα μπορέσεις να διασπάσεις τις τοξίνες που έχουν συσσωρευθεί. Επομένως όσες περισσότερες τροφές, με τις βιταμίνες A, B, C, και D (οι οποίες είναι οι πιο αντιοξειδωτικές), τόσο το καλύτερο. Τροφές με αυτές τις βιταμίνες είναι για παράδειγμα, το λεμόνι, οι πιπεριές, το σπανάκι, ο σολωμός, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, παντζάρια και άλλα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.