WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το μικροβίωμα του εντέρου σου επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Φεβρουαρίου 2024

Πώς το μικροβίωμα του εντέρου σου επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς
unsplash
Έντερο και θυρεοειδής: Ο Ιπποκράτης πίστευε πως από το έντερο προέρχονται όλες οι ασθένειες. Και ναι συνδέονται.

Ο άξονας θυρεοειδούς-εντέρου αναφέρεται στην αμφίδρομη επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του θυρεοειδούς αδένα. Ενώ η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είναι ακόμη σε εξέλιξη, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς μέσω διαφόρων μηχανισμών. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Ανοσοποιητικό

Το έντερο είναι ένα σημαντικό σημείο αλληλεπίδρασης μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου σας. Η δυσβίωση, μια ανισορροπία στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου, μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και φλεγμονή. Αυτή η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τον θυρεοειδή αδένα και να συμβάλει σε αυτοάνοσες ασθένειες του θυρεοειδούς όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η νόσος του Graves.

Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Το έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του ιωδίου και του σεληνίου, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Μια μη ισορροπημένη πεπτική λειτουργία μπορεί να βλάψει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, οδηγώντας δυνητικά σε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς λόγω ελλείψεων σε αυτά τα βασικά στοιχεία και άλλα, όπως ο σίδηρος.

Διαπερατότητα εντέρου

Η αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου (διαρρέον έντερο) μπορεί να επιτρέψει σε ουσίες, που σχετίζονται με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας δυνητικά χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και άλλους τομείς της υγείας σας.

Jenny.Gr
pexels

Χρόνια δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι άβολη και να οδηγήσει σε στρες ή άγχος. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-θυρεοειδής (HPT), ο οποίος ελέγχει την παραγωγή και την απελευθέρωση θυρεοειδικών ορμονών. Η απορρύθμιση αυτού του άξονα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Η έρευνα στον άξονα θυρεοειδούς-έντερου εξακολουθεί να εξελίσσεται και πολλές λεπτομέρειες απομένουν να διευκρινιστούν, ωστόσο, πολλά μπορούν να γίνουν για να υποστηριχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς σας υποστηρίζοντας την υγεία του πεπτικού και του μικροβιώματος σας.

Πώς να υποστηρίξετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας

Η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, της κατάλληλης επιλογής προβιοτικών και πρεβιοτικών, καθώς και η αποφυγή παραγόντων που διαταράσσουν την υγεία του εντέρου (όπως τα τρόφιμα που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα), μπορεί να είναι ευεργετική για τη συνολική υγεία του θυρεοειδούς. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ιώδιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Κάνοντας διατροφικές αλλαγές εστιασμένες στην υγεία του εντέρου, μπορείτε ταυτόχρονα να βελτιώσετε την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σας. Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου χρησιμεύει ως ζωτικός σύνδεσμος και η καλλιέργεια αυτής της σύνδεσης μέσω μιας διατροφής που είναι κατάλληλη για εσάς βοηθά στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που υποστηρίζει τον θυρεοειδή σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.