WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Η κατάλληλη διατροφή για να μειώσετε τα συμπτώματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Οκτωβρίου 2021

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Η κατάλληλη διατροφή για να μειώσετε τα συμπτώματα

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μία αυτοάνοση θυρεοειδική νόσος, δηλαδή μία κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά του θυρεοειδούς αδένα. 

Η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto τυπικά αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και προκαλεί χρόνια καταστροφή του θυρεοειδούς, οδηγώντας σε μείωση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Εάν καθυστερήσετε τη διάγνωση της, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές όπως: βρογχοκήλη, καρδιαγγειακή νόσο και σε ψυχική νόσο.

Όμως ακόμη και όταν αντιμετωπίζεται με φάρμακα, τα συμπτώματά της θυρεοειδίτιδας Hashimoto μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.  Ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι οι τροποποιήσεις στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα, εκτός από την τυπική φαρμακευτική αγωγή. Κάθε άτομο με τη νόσο Hashimoto ανταποκρίνεται διαφορετικά στη θεραπεία, γι 'αυτό και μια εξατομικευμένη προσέγγιση για αυτήν την κατάσταση είναι πολύ σημαντική. 

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τις αλλαγές στη διατροφή που πιθανότατα θα ωφελήσουν όσους έχουν θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Πώς η διατροφή επηρεάζει τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Η διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στη διαχείριση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, καθώς πολλά άτομα διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιμένουν ακόμη και με τη φαρμακευτική αγωγή.

Επιπλέον, σε πολλούς ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα δεν χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, εκτός εάν έχουν αλλοιωθεί τα επίπεδα των ορμονών. 

Επίσης, η έρευνα υποδηλώνει ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι ο κινητήριος παράγοντας πίσω από το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων της Hashimoto και η φλεγμονή συνδέεται συχνά με τη διατροφή.

Οι τροποποιήσεις της διατροφής είναι επίσης το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου και άλλων παθήσεων, καθώς τα άτομα με Hashimoto έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων καταστάσεων, υψηλής χοληστερόλης, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Η έρευνα δείχνει ότι η διακοπή ορισμένων τροφών, η λήψη συμπληρωμάτων και η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής.

Ακολουθούν ορισμένες διατροφικές συμβουλές.

Διατροφή χωρίς γλουτένη 

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πιο πιθανό να έχουν κοιλιοκάκη. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν σε όλους όσους έχουν διαγνωστεί με Hashimoto να υποβληθούν σε έλεγχο για κοιλιοκάκη. 

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη και δημητριακά μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με Hashimoto.

Όταν ακολουθείτε δίαιτα χωρίς γλουτένη, πρέπει να αποφεύγετε όλα τα προϊόντα σιταριού, κριθαριού και σίκαλης. Για παράδειγμα, τα περισσότερα ζυμαρικά, ψωμιά και σάλτσες σόγιας περιέχουν γλουτένη-αν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη.

Σκεφτείτε να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πολύ συχνή σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Εάν υποψιάζεστε δυσανεξία στη λακτόζη, η διακοπή των γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει τα πεπτικά προβλήματα, καθώς και τη λειτουργία του θυρεοειδούς αλλά και την απορρόφηση των φαρμάκων. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να μην λειτουργεί σε όλους, καθώς ορισμένοι άνθρωποι με Hashimoto ανέχονται τέλεια τα γαλακτοκομικά .

Επικεντρωθείτε στα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Η φλεγμονή μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Ως εκ τούτου, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα.

Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μπαχαρικά και τα λιπαρά ψάρια είναι μόνο μερικά παραδείγματα τροφών με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Άλλες συμβουλές διατροφής

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η σόγια βλάπτει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, έτσι πολλοί άνθρωποι με Hashimoto επιλέγουν να αποφεύγουν τα προϊόντα σόγιας. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα. 

Επιλέξτε τα παρακάτω τρόφιμα:

Φρούτα: μούρα, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, ανανάς, μπανάνες κ.λπ.

Μη αμυλούχα λαχανικά: κολοκυθάκια, αγκινάρες, ντομάτες, σπαράγγια, καρότα, πιπεριές, μπρόκολο, ρόκα, μανιτάρια κ.λπ.

Αμυλούχα λαχανικά: γλυκοπατάτες, πατάτες, μπιζέλια, βελανίδι και κολοκύθα, κ.λπ.

Καλά λιπαρά: αβοκάντο, λάδι αβοκάντο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, κ.λπ.

Ζωική πρωτεΐνη: σολομός, αυγά, μπακαλιάρος, γαρίδες, κ.λπ.

Κόκκοι χωρίς γλουτένη: καστανό ρύζι, κινόα, ζυμαρικά από καστανό ρύζι κ.λπ.

Σπόροι, ξηροί καρποί και βούτυρα καρυδιών: κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας, φυσικό φυστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου κ.λπ.

Φασόλια και φακές: ρεβίθια, μαύρα φασόλια, φακές κ.λπ.

Γαλακτοκομικά και μη γαλακτοκομικά υποκατάστατα (εμπλουτισμένα με ασβέστιο και/ή βιταμίνη D): γάλα καρύδας, γιαούρτι καρύδας, γάλα αμυγδάλου, γάλα κάσιους κ.λπ.

Μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα: κουρκουμάς, βασιλικός, δεντρολίβανο, πάπρικα, σαφράν, μαύρο πιπέρι, σάλσα, ταχίνι, μέλι, χυμός λεμονιού, μηλόξιδο κ.λπ.

Ποτά: νερό, άγλυκο τσάι, αφρώδες νερό κ.λπ.

Λάβετε υπόψη ότι κάποιοι μπορεί να αποφεύγουν μερικά από τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω, όπως δημητριακά και γαλακτοκομικά. Γι αυτό είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας για να μάθετε ποια τρόφιμα λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

Τρόφιμα προς αποφυγή

Η εξάλειψη ή ο περιορισμός των παρακάτω τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και στη βελτίωση της συνολικής υγείας. 

Γλυκά και ροφήματα με ζάχαρη: ενεργειακά ποτά, κέικ, παγωτό, γλυκά, μπισκότα, καραμέλες, δημητριακά με ζάχαρη, επιτραπέζια ζάχαρη κ.λπ.

Φαστ φουντ και τηγανητά: πατάτες τηγανητές, χοτ ντογκ, τηγανητό κοτόπουλο κ.λπ.

Εκλεπτυσμένοι κόκκοι: λευκά ζυμαρικά, λευκό ψωμί, μπέιγκελ κ.λπ.

Τροφές και κρέατα υψηλής επεξεργασίας: κατεψυγμένα δείπνα, μπέικον, λουκάνικο κ.λπ.

Κόκκοι και τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη: σιτάρι, κριθάρι κ.λπ.

Ιώδιο και θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Τόσο η ανεπαρκής όσο και η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς. 

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ιωδίου για τους ενήλικες τα 150μg ιωδίου, με μέγιστη πρόσληψη τα 600 μg ιωδίου ανά ημέρα. Το ιώδιο βρίσκεται φυσικά στο έδαφος και στο θαλασσινό νερό, με αποτέλεσμα η περιεκτικότητα των τροφίμων σε ιώδιο να ποικίλει ανάλογα με την περιοχή. 

Συστήνεται λοιπόν, να αποφεύγεται η υπερβολική λήψη ιωδίου σε άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ενώ η λήψη συμπληρωμάτων ιωδίου θα πρέπει να γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

Ωστόσο, αν και αυτές οι συστάσεις μπορεί να βοηθήσουν πολλά άτομα, είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας για να βρείτε την καλύτερη μέθοδο για εσάς. Η συνεργασία με έναν διαιτολόγο που ειδικεύεται στα αυτοάνοσα νοσήματα, μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε πιθανώς προβληματικές τροφές και να δημιουργήσετε ένα πρότυπο διατροφής που θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.