WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μικροβίωμα του εντέρου: Τι είναι και πώς επηρεάζει την υγεία μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Μαρτίου 2023

Μικροβίωμα του εντέρου: Τι είναι και πώς επηρεάζει την υγεία μας
pexels
Το έντερο βουίζει όταν πεινάς, γυρίζει όταν έχεις ναυτία και προσφέρει σοφία όταν το εμπιστεύεσαι. Αλλά φιλοξενεί επίσης τρισεκατομμύρια μικρόβια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία σας. Και αυτό που τρώτε, πίνετε και κάνετε κάθε μέρα επηρεάζει το έντερό σας, θετικά ή αρνητικά.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ο όρος για το σύνολο του μικροβιακού πληθυσμού που ζει στο έντερο μας και περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 είδη βακτηρίων. Συνήθως θεωρούμε τα βακτήρια ως κάτι κακό, αλλά υπάρχουν τα φιλικά βακτήρια στο έντερό σας που βοηθούν το σώμα σας να αφομοιώσει ό,τι τρώτε, να παράγει βιταμίνες, να απορροφά θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο και να παραγκωνίζει τα επιβλαβή μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου σας επηρεάζει την υγεία σας με πολλούς τρόπους, επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τον κίνδυνο για ασθένειες, ακόμη και το σωματικό σας βάρος και την ψυχική σας υγεία. Για παράδειγμα, τα άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί να έχουν λιγότερη μικροβιακή ποικιλομορφία στο έντερό τους από εκείνους που είναι υγιείς. Και η βακτηριακή ανιισορροπία - που ονομάζεται δυσβίωση του εντέρου - μπορεί να σας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Το κλειδί για ένα υγιές μικροβίωμα είναι η διατήρηση μιας καλής ισορροπίας μεταξύ φιλικών και επιβλαβών βακτηρίων. Τα καλά νέα είναι πως αν και το μικροβίωμα του εντέρου σας αναπτύσσεται κατά τη γέννηση και επηρεάζεται από τη γενετική, δεν είναι ένα στατικό σύστημα. Αλλάζει συνεχώς και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το επηρεάσετε.

Βελτίωση του μικροβιώματος

Καταναλώστε φυτικές ίνες

Το σώμα μας δεν μπορεί να αφομοιώσει τις φυτικές ίνες, αλλά τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο μας μπορούν. Αυτά τα βακτήρια διασπούν τις ίνες για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο, κάτι που τα βοηθά να ευδοκιμήσουν. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν μόνο τις μισές περίπου φυτικές ίνες που χρειάζονται κάθε μέρα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως πλιγούρι βρώμης και φασόλια, και αλλάξτε τα ψωμιά και ζυμαρικά που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι με προϊόντα ολικής αλέσεως.

Τρώτε περισσότερα φυτά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, φυσικές φυτικές ενώσεις που τα υγιή βακτήρια χρησιμοποιούν για να τραφούν. Τα μούρα, τα σταφύλια, οι αγκινάρες και οι ελιές είναι όλα πλούσια σε πολυφαινόλες. (Ο καφές, το τσάι και η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πλούσια).

Jenny.Gr
pexels

Να προσέχετε τα αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της λοίμωξης, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιούνται υπερβολικά. Ενώ τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, εξαφανίζουν επίσης και τα φιλικά βακτήρια και αυτό μπορεί να διαταράξει τη σύνθεση του μικροβιώματος.

Πάρτε ένα προβιοτικό

Τα προβιοτικά μπορούν να προσφέρουν στελέχη καλών βακτηρίων και να βοηθήσουν στην ενίσχυση των υγιών πληθυσμών στο έντερο σας. Είναι ιδιαίτερα πολύτιμο να λαμβάνετε προβιοτικά σε συμπλήρωμα εάν η διατροφή σας δεν περιέχει τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Περιορίστε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Αυτά είναι τρόφιμα που τείνουν να είναι πλούσια σε ζάχαρη, νάτριο, πρόσθετα και διατίθενται σε συσκευασίες (και δυστυχώς, αποτελούν περίπου το 60 τοις εκατό της διατροφής του μέσου ανθρώπου). Οι δίαιτες πλούσιες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με ανθυγιεινές αλλαγές στο μικροβίωμα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για ασθένειες. Προσπαθήστε να επιλέγετε κυρίως ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα για τα περισσότερα γεύματα και σνακ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.