WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προβιοτικά: Οι κυριότεροι λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Αυγούστου 2022

Προβιοτικά: Οι κυριότεροι λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας
unsplash
Όλοι έχουμε ακούσει για τα οφέλη των προβιοτικών.

Το σώμα σας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς γνωστούς ως μικροβίωμα - που υπερτερούν αριθμητικά των κυττάρων του σώματός σας κατά περίπου 10 προς 1.

Οι κάτοικοι του μικροβιώματος είναι δύο βασικών ποικιλιών: καλοί και κακοί. Αν και οι δύο είναι απαραίτητοι κάτοικοι, η καλή υγεία εξαρτάται από το ότι η ισορροπία είναι υπέρ των ωφέλιμων μικροοργανισμών. Και για να εξασφαλίσετε αυτή την ευνοϊκή ισορροπία, πρέπει να καταναλώνετε προβιοτικά από τις τροφές (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο), συμπληρώματα διατροφής ή και τα δύο.

Τα τρόφιμα έχουν μια ποικιλία στελεχών προβιοτικών που εμφανίζονται μέσω της ζύμωσης και μπορεί να ποικίλλουν σε ποσότητες. Τα συμπληρώματα υψηλής ποιότητας έχουν αναπτυχθεί για να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα στελέχη (ή συνδυασμό στελεχών) και έχουν μια εγγυημένη ποσότητα μονάδων που ονομάζονται CFU's. Επιλέγοντας ένα ποιοτικό συμπλήρωμα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τα προβιοτικά που χρειάζεστε.

Γενικά, τα προβιοτικά μπορούν να αναπληρώσουν και να διατηρήσουν τα καλά βακτήρια και να παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως αυτά που αναφέρονται παρακάτω

Υποστηρίζουν το μικροβίωμα

Το μικροβίωμα σας δέχεται επίθεση από παντού κάθε μέρα. Τα πρόσθετα στα τρόφιμα, η χρήση αντιβιοτικών, ο μολυσμένος αέρας, το συναισθηματικό και σωματικό στρες, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, η γήρανση - όλα αυτά και άλλα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγιή μικροβιακή ισορροπία , επιτρέποντας την αύξηση των κακών βακτηρίων και αυξάνοντας τις πιθανότητες για ασθένειες. Ο επαναπληθυσμός όμως του εντέρου σας με φιλικά βακτήρια σε τακτική βάση βοηθά στη διασφάλιση της βέλτιστης υγείας.

Διατηρούν τη μέγιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Δεδομένου ότι περίπου το 80 τοις εκατό του ανοσοποιητικού σας συστήματος βρίσκεται στο έντερό σας, εκεί θέλετε να εστιάσετε πολλές από τις προσπάθειές σας. Όταν παρέχετε στο έντερό σας τα σωστά εργαλεία με τη μορφή μιας ποικιλίας διαφορετικών ειδών φιλικών βακτηρίων, βοηθάτε στην υποστήριξη ενός ισορροπημένου ανοσοποιητικού συστήματος που συνεχίζει να παλεύει για εσάς.

Ενισχύουν τη διάθεσή σας

Γνωρίζατε ότι σχεδόν το 90% του νευροδιαβιβαστή της διάθεσης που ονομάζεται σεροτονίνη παράγεται στο έντερό σας ; Ορισμένοι νευρώνες και κύτταρα του ανοσοποιητικού, δημιουργούν αυτή τη χημική ουσία της ευτυχίας. Αν και η σεροτονίνη θεωρείται συνήθως ότι υπάρχει στον εγκέφαλο (και όντως αυτό συμβαίνει), το γεγονός ότι τόσο μεγάλο μέρος της βρίσκεται στο έντερο είναι αποκαλυπτικό. Γι αυτό και η διατήρηση της ισορροπίας στην εντερική μικροχλωρίδα σας θα ωφελήσει και τη διάθεσή σας.

Βελτιώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Η σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών απαιτεί το σωστό μείγμα πεπτικών βακτηρίων, ενζύμων και άλλων χημικών ουσιών για να διασπαστεί η τροφή και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν αυτή η διαδικασία είναι ελαττωματική, μπορεί να αντιμετωπίσετε διατροφικές ελλείψεις και ακόμη και σοβαρές καταστάσεις δυσαπορρόφησης. Η χρήση προβιοτικών σε τακτική βάση σας βοηθά να απορροφήσετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να αποτρέψετε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μειώνουν την κούραση

Εάν αποκαταστήσετε την ισορροπία στην εντερική σας χλωρίδα, θα βιώσετε μια ώθηση στην ενέργειά σας. Ο λόγος για αυτήν την αναζωογόνηση είναι ότι όταν φτιάχνετε την κακή πέψη (η οποία προκαλείται από ένα ανθυγιεινό έντερο), αποκαθιστάτε επίσης την ενέργειά σας. Η χρήση προβιοτικών συμπληρωμάτων μπορεί να υποστηρίξει την πεπτική λειτουργία, η οποία με τη σειρά της σας επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και συνεπώς την αναζωπύρωση της ενέργειας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορούν να είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κόπωσης και σε άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης .

Εξισορροπούν τη γλυκόζη του αίματος

Τα βακτήρια που ζουν στο έντερό σας διατηρούν μια συνεχή ροή επικοινωνίας με άλλα κύτταρα σε όλο το σώμα. Μέρος αυτής της επικοινωνίας είναι η διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Όταν έχετε επαρκή ποσότητα φιλικών βακτηρίων στο σύστημά σας, μπορούν να λειτουργήσουν για να διασφαλίσουν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας βρίσκονται εντός υγιούς εύρους.

Υποστηρίζουν το υγιές δέρμα

Το δέρμα σας αντανακλά την εσωτερική σας υγεία. Επομένως, εάν έχετε ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου σας, διατροφικές ελλείψεις, ορμονικές ανισορροπίες και προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, θα γίνουν εμφανή στο δέρμα σας μέσω φλεγμονής, θαμπάδας και άλλων σημαδιών. Η χρήση προβιοτικών μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, να μειώσει την προσωρινή φλεγμονή και να συμβάλει στην καλύτερη εμφάνιση του δέρματος .

Πάρτε προβιοτικά συμπληρώματα 30 λεπτά πριν από το γεύμα. Εάν παίρνετε δισκία ή κάψουλες, μην τα σπάσετε. Αντίθετα, πάρτε τα ολόκληρα. Τα υγρά προβιοτικά μπορούν να ληφθούν μόνα τους ή να ανακατευτούν σε ένα smoothie ή άλλο κρύο ρόφημα. Μην αναμιγνύετε υγρά προβιοτικά σε ζεστά υγρά γιατί αυτό θα σκοτώσει τα ευεργετικά βακτήρια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.