WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 διατροφικές συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Μαΐου 2022

5 διατροφικές συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα
pexels
Το να διατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή.

Η ενίσχυση της ανοσίας έχει δυο όψεις: Αφορά την επιλογή τροφών που βοηθούν στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και την παράληψη συμπεριφορών που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό.

Ακολουθούν 5 διατροφικές συνήθειες που καλό θα ήταν να αποφεύγετε εάν θέλετε να ενισχύσετε την άμυνα του σώματός σας.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Ένα ποτήρι κρασί εδώ και εκεί μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη στην υγεία. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alcohol Research, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχει μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ και της εξασθενημένης ανοσολογικής απόκρισης. Αυτό περιλαμβάνει αυξημένη ευαισθησία στην πνευμονία και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμων οξέος αναπνευστικού στρες (ARDS). Άλλα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο σήψης, υψηλότερη συχνότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών, κακή επούλωση τραυμάτων και πιο αργή και λιγότερο πλήρη ανάρρωση από λοιμώξεις.

Το CDC ορίζει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ως τέσσερα ή περισσότερα ποτά κατά τη διάρκεια μιας μόνο περίστασης για τις γυναίκες και πέντε ή περισσότερα για τους άνδρες. Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σημαίνει κατανάλωση οκτώ ή περισσότερων ποτών την εβδομάδα για τις γυναίκες και 15 ή περισσότερων ποτών για τους άνδρες.

Εάν διαπιστώσετε ότι πίνετε πάρα πολύ, μειώστε το σε μέτρια ποσότητα, όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ή δύο για τους άνδρες. Και αν πιστεύετε ότι μπορεί να χρειάζεστε βοήθεια σχετικά με το αλκοόλ, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να την αναζητήσετε από επαγγελματίες.

Υπερβολή στο αλάτι

Μπορεί να έχετε συνδυάσει την περίσσεια νατρίου με προβλήματα όπως η κατακράτηση υγρών και η υψηλή αρτηριακή πίεση- και ορθώς το κάνετε. Όμως μια νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης που διεξήχθη τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πολύ αλάτι μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε ανοσοανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες, το συνιστώμενο ημερήσιο ανώτατο όριο για το νάτριο είναι κάτω από 2.300 mg την ημέρα για υγιείς ενήλικες, λιγότερο από την πραγματική μέση πρόσληψη των 3.440 mg την ημέρα.

Σύμφωνα με το CDC, περισσότερο από το 70% της κατανάλωσης νατρίου προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα. Γι' αυτό ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε την πρόσληψη είναι να περιορίσετε τα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας.

Όσο για το αλάτισμα του φαγητού σας, ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι περιέχει 2.300 mg νατρίου. Εάν χρησιμοποιείτε το αλάτι με φειδώ για να καρυκεύσετε τα τρόφιμα, μπορείτε να παραμείνετε κάτω από το συνιστώμενο όριο. Για παράδειγμα, ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι, που είναι γενναιόδωρη ποσότητα αν το μετρήσετε, παρέχει 575 mg νατρίου. Ο συνδυασμός αλατιού με άλλα καρυκεύματα, όπως βότανα και μπαχαρικά, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης.

Κατανάλωση περίσσειας ζάχαρης

Η μείωση της υπερβολικής πρόσθετης ζάχαρης είναι μια έξυπνη ιδέα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του ανοσοποιητικού.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι μετά από μια ολονύκτια νηστεία, οι άνθρωποι που τρέφονταν με 100 γραμμάρια ζάχαρης παρουσίασαν μείωση στην ικανότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού να καταπολεμούν τα βακτήρια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαλείψετε εντελώς τη ζάχαρη, αλλά η αποφυγή ενός συνεχούς πλεονάσματος ή της βραχυπρόθεσμης υπερβολικής κατανάλωσης είναι ένας καλός στόχος. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό της πρόσθετης ζάχαρης σε όχι περισσότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τις γυναίκες και εννέα για τους άνδρες. Ένα κουταλάκι του γλυκού ισούται με τέσσερα γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης, άρα είναι 24 και 36 γραμμάρια ζάχαρης αντίστοιχα για τις γυναίκες και τους άνδρες καθημερινά.

Εάν είστε επιρρεπείς στα γλυκά, δοκιμάστε μερικούς εναλλακτικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Η εξάσκηση του διαλογισμού η άσκηση ή ακόμα και το να παίξετε ένα βιντεοπαιχνίδι μπορεί να μειώσει την ανάγκη να αναζητάτε να τρώτε συνέχεια γλυκά.

Λίγη έως καθόλου κατανάλωση φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την καλή πεπτική υγεία και ενισχύουν τόσο το ανοσοποιητικό σύστημα όσο και τη διάθεσή μας. Η έρευνα δείχνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών και πρεβιοτικών υποστηρίζει την υγιέστερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από ιούς. Οι επαρκείς φυτικές ίνες προάγουν επίσης τον ύπνο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών είναι να τρώτε περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια (φασόλια, φακές, μπιζέλια, ρεβίθια) ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Δεν τρώτε αρκετά πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για το ανοσοποιητικό, γιατί παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C, καθώς και φυλλικού οξέος. Τα πράσινα λαχανικά προσφέρουν επίσης βιοδραστικές ενώσεις που απελευθερώνουν ένα χημικό σήμα που βελτιστοποιεί την ανοσία στο έντερο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.