WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ για την υγεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Φεβρουαρίου 2023

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ για την υγεία
unsplash
Μερικές μέρες (τις περισσότερες μέρες, ειλικρινά) ο καφές μπορεί να μοιάζει σαν η κόλλα που τα κρατά όλα μαζί. Σε μετατρέπει από "ζόμπι" σε άνθρωπο το πρωί. Και μας κρατά σε εγρήγορση όλη την ημέρα. Αλλά είναι ο καφές ωφέλιμος για την υγεία μας;

Ο καφές περιέχει περίπου χίλιες διαφορετικές ενώσεις. Οι επιστήμονες δεν τις έχουν μελετήσει όλες καλά, αλλά τα νέα μέχρι στιγμής είναι θετικά. Ο καφές, αποδεικνύεται, ότι περιέχει μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία.

Πρόληψη νευρολογικών παθήσεων

Η τακτική ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης -όπως αυτή που παίρνετε από την καθημερινή σας κούπα- συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς και της νόσου του Πάρκινσον .

Οφέλη στο συκώτι

Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι είναι έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του ήπατος. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την κίρρωση του ήπατος σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο της νόσου, όπως σε άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ ή λιπώδη νόσο του ήπατος.

Χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και καρκίνου του παχέος εντέρου - δύο από τις κύριες αιτίες θανάτων από καρκίνο στον κόσμο.

Διώχνει την κατάθλιψη

Αυτό το pick-me-up που λαμβάνετε από τον καφέ μπορεί να μην είναι αποκύημα της φαντασίας σας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο καφέ πίνει κάποιος, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης.

Jenny.Gr
pexels

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Οι κόκκοι καφέ είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά , τα οποία είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Αλλά υπάρχουν περισσότερα από αυτό. Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι δεν είναι τα αντιοξειδωτικά από μόνα τους που κάνουν τον καφέ ωφέλιμο. Στην πραγματικότητα είναι οι φαινολικές ενώσεις.

Οι φαινολικές ενώσεις ή φαινόλες είναι ουσίες που βρίσκονται στις φυτικές τροφές και παίζουν βασικό ρόλο στα αμυντικά συστήματα του σώματός σας, προστατεύοντάς το από το οξειδωτικό στρες, καθώς και από τις φλεγμονές.

Η έρευνα δείχνει ότι τα φαινολικά συστατικά του καφέ παρέχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία παρόμοια με εκείνα των λαχανικών ή των φρούτων.

Ο καφές μπορεί να είναι υγιεινός, αλλά αυτό που του προσθέτετε συχνά δεν είναι. Προσέξτε τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά, ειδικά αν πίνετε πολλά φλιτζάνια την ημέρα. Μπορείτε εάν θέλετε να γλυκάνετε ακόμα περισσότερο τον καφέ σας, αντί για ζάχαρη, να τον πασπαλίσετε με κανέλα, η οποία σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα, βοηθά στη βελτίωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ και σιδήρου. Τέλος μπορείτε να προσθέσετε στον καφέ σας κάρδαμο που είναι καλή πηγή βιταμίνης C, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και ψευδαργύρου. Αλλά και σκόνη κακάο, η οποία είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, καλίου και ψευδαργύρου, καθώς και καλή πηγή διαιτητικών ινών, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, χαλκού και μαγγανίου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.