WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 πράγματα που η βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων δεν θέλει να γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Απριλίου 2022

5 πράγματα που η βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων δεν θέλει να γνωρίζετε
Μας έχουν κάνει να πιστέψουμε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνονται σαν απάντηση στις πολυάσχολες ζωές του σήμερα.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα επεξεργασμένα προϊόντα βρίσκονται παντού, γεγονός που καθιστά όλο και πιο δύσκολο να τα αποφύγουμε. Οι επεξεργασμένες τροφές είναι επίσης πιο βολικές, αφού είναι πιο εύκολο να ψήσετε ένα κέικ ανοίγοντας ένα κουτί και προσθέτοντας ένα αυγό και λίγο λάδι, από το να ξεκινήσετε από το μηδέν. Ποιο είναι όμως το τίμημα που πληρώνουμε πραγματικά για αυτήν την φαινομενικά μεγάλη ευκολία;

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν υπερκατανάλωση τροφής

Οι ολόκληρες τροφές αποτελούνται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, φυτικές ίνες και νερό. Όταν όμως υποβάλλονται σε επεξεργασία, τα συστατικά αυτών των τροφίμων τροποποιούνται (για παράδειγμα, αφαιρούνται οι φυτικές ίνες, το νερό και τα θρεπτικά συστατικά) και σε άλλες περιπτώσεις, τα συστατικά συμπυκνώνονται. Σε κάθε περίπτωση, η επεξεργασία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο πέπτονται και αφομοιώνονται στο σώμα σας.

Η κατανάλωση τροφών υψηλής επεξεργασίας μπορεί να διεγείρει τεχνητά την ντοπαμίνη (τον νευροδιαβιβαστή της ευχαρίστησης), η οποία παίζει ρόλο στον εθισμό. Με αυτόν τον τρόπο, τρώτε τροφές που στερούνται θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, αλλά δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση. Λαχταράτε αυτό το ευχάριστο συναίσθημα ξανά και ξανά με αποτέλεσμα να το καταναλώνετε σε υπερβολική ποσότητα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με την παχυσαρκία

Τα πρόσθετα στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η ζάχαρη και το MSG έχουν συνδεθεί με την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία.

Πρόσφατα μια νέα μελέτη έδειξε ότι η παιδική παχυσαρκία θα μπορούσε να μειωθεί κατά 18%, απλώς κόβοντας τις διαφημίσεις φαστ φουντ κατά τη διάρκεια του παιδικού προγράμματος.

Οι διατροφικές ετικέτες στα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά παραπλανητικές και έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία

Πολλές ετικέτες λένε «χωρίς ζάχαρη», αλλά περιέχουν άλλα γλυκαντικά όπως η αγαύη, η οποία είναι σαν το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Επιπλέον, η επισήμανση του προϊόντος μπορεί να κρύβει συστατικά όπως γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και επιβλαβή πρόσθετα όπως το MSG.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα κρέατα έχουν συνδεθεί με διάφορες μορφές καρκίνου

Ένας από τους λόγους αυτής της σχέσης με τον καρκίνο πιστεύεται ότι οφείλεται στα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα κρέατα. Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λίπος. Επιπλέον, οι χημικές ουσίες όπως τα νιτρώδη που προστίθενται σε πολλά επεξεργασμένα κρέατα για να διατηρήσουν το χρώμα τους και να αποτρέψουν τη μόλυνση, μπορούν να μετατραπούν στο στομάχι σε καρκινογόνες νιτροζαμίνες.

Η κατανάλωση πάρα πολλών επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται πραγματικά το σώμα σας. Έτσι λοιπόν θα μπορούσατε να τρώτε μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων και να είστε υποσιτισμένοι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.