WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει εμμονή με τη ζάχαρη


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Μαρτίου 2022

Τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει εμμονή με τη ζάχαρη
unsplash nathan-dumlao
«Το παιδί μου έχει εμμονή με τη ζάχαρη». Πολλές οικογένειες ζουν με έναν συνεχή αγώνα μεταξύ των παιδιών τους και την εμμονή τους με τη ζάχαρη.

Οι γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους τρώνε πολλά γλυκά και δεν λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά. Από την άλλη μεριά εάν τα παιδιά δεν φάνε το αγαπημένο τους γλυκό αισθάνονται σαν να στερούνται κάτι σημαντικό. Και αυτό δημιουργεί ένταση και έντονες διαμάχες γύρω από το φαγητό

Είναι όμως δυνατόν τα παιδιά να μην έχουν εμμονή με τη ζάχαρη; Ναι. Πιστέψτε με όταν λέω ότι είναι πραγματικά δυνατό.

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας έχει εμμονή με τη ζάχαρη

Υιοθετήστε μια διαφοροποιημένη άποψη για τη ζάχαρη

Υπάρχουν τρεις κυρίαρχες και αντικρουόμενες απόψεις όσον αφορά τη ζάχαρη. Η πρώτη είναι η άποψη ότι «η ζάχαρη είναι τοξική – μην τη φέρετε στο σπίτι». Η δεύτερη είναι μια προσέγγιση «ποιος νοιάζεται – φάτε όσο θέλετε». Και οι δύο αυτές προοπτικές είναι ασπρόμαυρες. Δεν είναι ούτε ακριβείς ούτε βοηθούν το παιδί σας να αναπτύξει μια καλή σχέση με το φαγητό και τη ζάχαρη.

Και η τρίτη άποψη είναι μια διαφοροποιημένη προσέγγιση που αναγνωρίζει ότι η μείωση των προστιθέμενων σακχάρων στα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι χρήσιμη και ότι τα παιδιά μπορούν και πρέπει να απολαμβάνουν τροφές με ζάχαρη. Αυτή η άποψη αντικατοπτρίζει τις βέλτιστες πρακτικές διατροφικές αρχές για τα παιδιά και είναι χρήσιμη για εκείνα, έτσι ώστε να καλλιεργήσουν μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Είναι σημαντικό να απενοχοποιήσετε τη ζάχαρη

Η κοινωνία μας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφική κουλτούρα. Τα μηνύματα των επικρατέστερων μέσων ενημέρωσης κάνουν τους γονείς να νιώθουν ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να φάνε ζάχαρη επειδή δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των «καλών τροφίμων».

Φυσικά και οι προθέσεις των γονιών είναι καλές. Αυτό όμως που ίσως δεν συνειδητοποιούν είναι ότι ο αυστηρός περιορισμός της ζάχαρης στην πραγματικότητα δημιουργεί ή τροφοδοτεί το πρόβλημα. Μια νοοτροπία «αποφυγής των γλυκών με κάθε κόστος» μπορεί να ωθήσει τα παιδιά να σκέφτονται περισσότερο το απαγορευμένο τρόφιμο και να θέλουν να το αποκτήσουν με κάθε κόστος. Και αυτό συμβαίνει γιατί μερικά παιδιά είναι πιο επιρρεπή στις αρνητικές επιπτώσεις του περιορισμού.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με χαμηλό ανασταλτικό έλεγχο (δηλαδή παιδιά που δυσκολεύονται να αντισταθούν στην ικανοποίηση) και υψηλά επίπεδα κινήτρων για αναζήτηση τροφής, έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες όταν τους απαγορευόταν κάποιο τρόφιμο.

Επίσης τα παιδιά που περιορίζονται ή στερούνται πολύ εύγευστα σνακ (δηλαδή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λιπαρά) τείνουν να τρώνε περισσότερο και μετά να νιώθουν άσκημα και να έχουν ενοχές.

Συνολικά, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το να μην επιτρέπουμε σαν γονείς τη ζάχαρη/γλυκά δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση.

Τι γίνεται όμως αν επιτρέψετε περισσότερη πρόσβαση στη ζάχαρη και το παιδί σας τρώει πάρα πολλά γλυκά;

Όταν απελευθερώνουμε τη ζάχαρη μετά από μια περίοδο περιορισμού, μερικές φορές αυτή η εμμονή γίνεται μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να καταναλώνουν περισσότερα γλυκά από πριν.

Αυτό είναι φυσιολογικό και στην πραγματικότητα, θα πρέπει να το περιμένετε. Ωστόσο, αυτή η εμμονή μετά από λίγες ημέρες θα μειωθεί. Η ζάχαρη θα αρχίσει να γίνεται ίση με τα άλλα τρόφιμα.

Πρέπει να θυμάστε ότι η ζάχαρη δεν πάει πουθενά. Είναι εδώ και θα μείνει. Και όταν το παιδί σας φύγει από το σπίτι κάποια μέρα, είναι σημαντικό να ξέρει πώς να έχει τον έλεγχο όσο αφορά τα γλυκά, ώστε να μπορεί να απολαύσει ένα μπισκότο και να συνεχίσει την ημέρα του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.