WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να κατανοήσετε τη λαχτάρα σας για γλυκά και να τη θέσετε υπό έλεγχο


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Μαρτίου 2022

Πώς να κατανοήσετε τη λαχτάρα σας για γλυκά και να τη θέσετε υπό έλεγχο
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι κάτι δεν πάει καλά αν λαχταράμε ζάχαρη, ειδικά αν έχουμε μάθει από μικρά παιδιά ότι τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη είναι «κακά». Λοιπόν, spoiler alert: Δεν είναι έτσι.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που λαχταρούμε τα γλυκά είναι λόγω της ακανόνιστης ώρας ή των παραλείψεων των γευμάτων. Όταν περνάνε πολλές ώρες χωρίς να έχετε φάει κάτι ή αποφεύγετε το πρωινό τότε λαχταράτε περισσότερο τα γλυκά.

Η απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό, δεν είναι ότι κάνετε κάτι λάθος ή ότι δεν έχετε θέληση. Απλά αυτό που σας συμβαίνει είναι εντελώς φυσιολογικό. Εάν το σώμα σας δεν παίρνει αυτό που χρειάζεται, θα βρει τον πιο εύκολο τρόπο για να το αποκτήσει. Όταν παραλείπετε γεύματα ή μένετε πολλή ώρα χωρίς φαγητό, μπορεί να έχετε ακραίες πτώσεις του σακχάρου στο αίμα και αυτό είναι κάτι που το σώμα δεν θέλει. Και επειδή το συστατικό που μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα και να δώσει ενέργεια είναι η γλυκόζη ή η ζάχαρη, ως εκ τούτου, λαχταράτε τη ζάχαρη.

Επίσης εάν τρώτε τακτικά γεύματα, αλλά αποφεύγετε τους υδατάνθρακες, μπορεί να παρατηρήσετε πιο συχνή λαχτάρα για γλυκά . Αυτό δεν συμβαίνει επειδή κάνετε κάτι λάθος ή ότι τα γλυκά είναι «κακά». Συμβαίνει επειδή πρέπει να τρώτε υδατάνθρακες.

Θυμηθείτε, οι υδατάνθρακες δεν είναι αυτές οι κακές τοξικές ουσίες που η διατροφική κουλτούρα θέλει να πιστεύετε ότι είναι. Αποτελούν, πολύ απλά, την προτιμώμενη πηγή ενέργειας του οργανισμού. Και, όταν τους αποφεύγετε, ακόμα κι αν καταναλώνετε πρωτεΐνη και λίπος, πιθανότατα θα λαχταράτε γλυκά και υδατάνθρακες.

Η εύκολη λύση εδώ είναι να τρώτε υδατάνθρακες και να τους τρώτε τακτικά. Οι υδατάνθρακες μπορούν και πρέπει να έχουν θέση σε κάθε γεύμα της ημέρας. Προσπαθήστε να επιλέξετε υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτες με τη φλούδα, φασόλια και όσπρια και φρούτα για να βοηθήσετε στην προώθηση του κορεσμού και να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σταθερό.

Τέλος ένας ακόμη λόγος που λαχταράτε τα γλυκά είναι επειδή τα αποφεύγετε. Αν στερήσετε από τον εαυτό σας ένα φαγητό που απολαμβάνετε, ας πούμε το κέικ, νιώθετε άσκημα. Και στη συνέχεια αρχίζετε να θέλετε όλο και περισσότερο το συγκεκριμένο γλυκό, μέχρι που τελικά το τρώτε ολόκληρο.

Και τότε είναι που ακολουθούν τα αισθήματα δυσφορίας και ενοχής και η στέρηση ξεκινά από την αρχή. Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσατε να τρώτε κέικ όποτε θέλατε; Σίγουρα στην αρχή μπορεί να το καταναλώνετε κάθε μέρα. Αλλά με τον καιρό, το κέικ χάνει τη δύναμή του και φεύγει και η λαχτάρα σας για αυτό. Έτσι λοιπόν αν συμπεριλάβετε ορισμένα γλυκά στη διατροφή σας, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την ποσότητα που καταναλώνετε μακροπρόθεσμα.

Είναι σημαντικό να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι η λαχτάρα μας για γλυκά και ζαχαρούχα τρόφιμα πρέπει να «ελεγχθεί». Αντίθετα, ας σκεφτούμε τι μπορεί να λείπει από τη διατροφή μας και ποια είναι η σχέση μας με το φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.