WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 3 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αυξήσετε τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Φεβρουαρίου 2022

Τα 3 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αυξήσετε τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας
pexels
Είναι σχεδόν εύκολο να κόψετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Εξάλλου, τα ράφια των παντοπωλείων είναι γεμάτα με υποκατάστατα χαμηλών υδατανθράκων.

Όμως παρά την τρέχουσα τάση κατανάλωσης τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής (ή καθόλου) υδατανθράκων, οι υδατάνθρακες είναι πολύ σημαντικοί για τη γενική μας υγεία. Και αυτό γιατί: Παρέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον κορεσμό και ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς. Και επίσης αποθηκεύονται ως γλυκογόνο στο σώμα, που είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας.

Εάν παρόλα αυτά ακολουθείτε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και έχετε τα παρακάτω σημάδια, τότε ίσως είναι καιρός να τους αυξήσετε ή να τους προσθέσετε και πάλι στη διατροφής σας.

Έχετε δυσκοιλιότητα

Μία από τις χαρακτηριστικές λειτουργίες των φυτικών ινών είναι να βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Και ενώ υπάρχουν πολλά μη αμυλούχα λαχανικά που παρέχουν φυτικές ίνες με , μπορεί να μην παίρνετε την ποσότητα που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι ωμό σπανάκι προσφέρει λιγότερο από 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Ενώ ο ημερήσιος στόχος των γυναικών πρέπει να είναι 21-25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ενώ για τους άνδρες είναι 30-38 γραμμάρια.

Αν λοιπόν οι κενώσεις του εντέρου δεν είναι τακτικές - ή είναι ακόμη και επώδυνες - δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας από προϊόντα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και φρούτα.

Νιώθετε ότι πεινάτε συνέχεια

Έχετε φάει ποτέ ένα πλήρες γεύμα και μετά πήγατε μπροστά στο ψυγείο ή το ντουλάπι της κουζίνας αναζητώντας κάτι άλλο να φάτε; Δεν είστε σίγουροι για το τι ψάχνετε, αλλά χρειάζεστε κάτι. Για να αποφύγετε αυτό το αίσθημα της πείνας ίσως την επόμενη φορά θελήσετε να προσθέσετε μια πηγή υδατανθράκων στο γεύμα σας.

Κουράζεστε πολύ εύκολα όταν γυμνάζεστε

Πηγαίνετε στο γυμναστήριο, όμως φεύγετε πολύ γρήγορα γιατί νιώθετε κουρασμένοι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται ως γλυκογόνο. Χωρίς αρκετούς υδατάνθρακες - ή αποθήκες γλυκογόνου - είναι δύσκολο για το σώμα να έχει ενέργεια για να ανταπεξέλθει στην άσκηση.

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι σήμερα πλέον οι ειδικοί δεν προβληματίζονται τόσο, για το εάν όλες αυτές οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες καταφέρνουν εντέλει να μειώσουν το σωματικό βάρος. Αλλά ανησυχούν ότι προωθούν τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, ότι μπορεί να μειώσουν την οστική πυκνότητα και να επιδεινώσουν τα νεφρικά προβλήματα.

Ο οργανισμός χρειάζεται το ελάχιστο 150 γραμμάρια υδατανθράκων ημερησίως για να λειτουργήσει σωστά. Ενώ κάτω από αυτή την ποσότητα διαταράσσεται η μεταβολική λειτουργία και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγωγής τοξικών ουσιών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.