Υπερφαγία: Πόσο σοβαρά μας επηρεάζει και 3 τρόποι για να την μειώσουμε
Τζουλιάννα Καρνέζη
9 Φεβρουαρίου 2022
Η υπερφαγία διαφέρει από την απλή υπερκατανάλωση του αγαπημένου σας γεύματος. Οι υπερφαγικοί τείνουν να καταναλώνουν φαγητό πολύ γρήγορα με μια αίσθηση καταναγκασμού, ενώ στη συνέχεια νιώθουν λύπη, ενοχές ή ντροπή.
Αν τα παραπάνω σας φαίνονται οικεία, τότε σας προτείνω μερικούς τρόπους που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε την υπερφαγία.
Σταματήστε να παραλείπετε γεύματα
Πολλοί άνθρωποι περιορίζουν ή παραλείπουν τα γεύματά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να πεινούν απίστευτα το βράδυ. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το σώμα μας χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα τροφής κάθε μέρα για να επιβιώσει. Γι αυτό και είναι σημαντικό να τρώτε κάθε 3 με 4 ώρες, αντί να είστε νηστικοί όλη την ημέρα και να καταλήγετε σε υπερφαγικά επεισόδια λόγω της πείνας. Εάν δεν έχετε συνηθίσει να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα, ξεκινήστε με το να προσθέσετε ένα μικρό σνακ που να περιλαμβάνει λίγη πρωτεΐνη και δείτε πώς αισθάνεται το σώμα σας.
Ελέγξτε τα συναισθήματά σας
Χρησιμοποιείτε το φαγητό για να χαλαρώνετε ή να για να ανακουφιστείτε από τα αρνητικά συναισθήματα; Αν ναι τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα συναισθήματά σας θα είναι ακόμα εκεί με το που τελειώσετε το γεύμα σας. Η συμβουλή μου είναι να κάνετε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις: «Τι νιώθω αυτή τη στιγμή;» «Τι χρειάζομαι πραγματικά αυτή τη στιγμή;» Αυτή η διαδικασία θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε με το φαγητό σας, να το εκτιμήσετε και να ελέγξετε τις επιλογές σας.
Επίσης είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της σωματικής πείνας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να επανασυνδεθείτε με το σώμα σας. Πότε νιώθετε ότι πεινάτε ; Πόσος χρόνος χρειάζεται συνήθως μετά από ένα γεύμα για να νιώσετε ξανά πεινασμένοι; Όσο καλύτερα καταλαβαίνετε τα σημάδια της πείνας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να καταλαβαίνετε πότε τρώτε λόγω των συναισθημάτων και πότε όταν πεινάτε πραγματικά.
Μην αποφεύγετε τα αγαπημένα σας φαγητά
Οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε από την παιδική μας ηλικία να βλέπουμε το φαγητό μέσα από ένα στενό και επικριτικό πρίσμα. Όμως τίποτα δεν παχαίνει και τίποτα δεν αδυνατίζει. Όταν αποδίδουμε ετικέτες στα τρόφιμα όπως καλό ή κακό, σωστό ή λάθος, το φαγητό μπορεί να αρχίσει να σας δημιουργεί άγχος και σύγχυση. Αυτή η νοοτροπία σας κάνει να τρώτε ακόμα και όταν δεν θέλετε, μόνο και μόνο επειδή πιστεύετε ότι «πρέπει». Σας αναγκάζει επίσης να αποφεύγετε ή να περιορίζετε τροφές που πραγματικά επιθυμείτε, επειδή πιστεύετε ότι «δεν πρέπει να τις φάτε». Και όλο αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε μια ισορροπία.
Τέλος δεν χρειάζεται να αγχώνεστε και να έχετε εμμονή με το φαγητό, απλά απολαύστε το με μέτρο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.