WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό σου; Εδώ είναι όλη η αλήθεια


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Απριλίου 2024

Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό σου; Εδώ είναι όλη η αλήθεια
pexels
Αναρωτιέστε πώς να «τονώσετε τον μεταβολισμό σας»; Και ίσως αναρωτιέστε αν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε;

Ο μεταβολισμός είναι ολόκληρη η ομάδα διεργασιών σε έναν ζωντανό οργανισμό, η οποία αποτελεί τις δύο διαδικασίες αναβολισμού και καταβολισμού. Με απλά λόγια, ο μεταβολισμός είναι η ποσότητα ενέργειας (θερμίδες) που χρησιμοποιεί το σώμα για να συντηρηθεί.

Τι επηρεάζει τον μεταβολισμό

Ο ρυθμός μεταβολισμού του σώματός σας καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως:

  • Μέγεθος σώματος (βάρος, ύψος)

  • Ηλικία

  • Φύλο

  • Γενετική σύνθεση

  • Ιατρικές καταστάσεις

Μπορούν οι τροφές να ενισχύσουν τον μεταβολισμό σας;

Με ρωτούν συχνά αν υπάρχουν «τροφές» που ενισχύουν τον μεταβολισμό. Τα πιο συνηθισμένα για τα οποία μπορεί να έχετε ακούσει περιλαμβάνουν το πράσινο τσάι, τον καφέ, τις καυτερές πιπεριές, μερικά μπαχαρικά και ενεργειακά ποτά.

Ενώ ορισμένα από αυτά μπορεί να αυξάνουν πολύ μέτρια τον μεταβολισμό, δεν φαίνεται να έχουν σημαντική μακροπρόθεσμη επίδραση στο βάρος σας ή στον τρόπο με τον οποίο καίτε ενέργεια. Επιπλέον, χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα.

Jenny.Gr
pexels

Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε τον μεταβολισμό σας

Ωστόσο, εκτός από τους παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε (π.χ. ηλικία, φύλο, γενετική), ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που γνωρίζουμε ότι υποστηρίζουν τον μεταβολισμό.

Σύνθεση σώματος

Η υψηλότερη μυϊκή μάζα αυξάνει φυσικά τον βασικό μεταβολικό μας ρυθμό ή BMR, που είναι η ποσότητα ενέργειας/θερμίδων που καίει το σώμα μας σε κατάσταση ηρεμίας. Για να αυξήσετε τη μυϊκή μάζα, είναι σημαντικό να συμμετέχετε σε δραστηριότητες αντίστασης και φυσικά να υποστηρίζετε την ανάπτυξη με την ισορροπημένη διατροφή.

Ποιοτικός ύπνος

Γνωρίζουμε ότι ο επαρκής ύπνος σε τακτική βάση βοηθά τις ορμόνες μας να λειτουργούν αρμονικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κακός ύπνος μπορεί να συμβάλει σε μεταβολική δυσρύθμιση. Ακόμη και μια νύχτα κακού ύπνου μπορεί να μειώσει την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη (πώς το σώμα σας χρησιμοποιεί και ανταποκρίνεται στη γλυκόζη) και να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα. Η μεγαλύτερη στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή, η οποία μπορεί να συμβάλει σε διαταραχή του μεταβολισμού.

Άσκηση υψηλής έντασης

Γνωρίζουμε ότι η ενασχόληση με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (γνωστή και ως σύντομες εκρήξεις προπόνησης ακολουθούμενες από διαλείπουσες περιόδους ανάπαυσης) έχει δείξει ότι διατηρεί τον μεταβολισμό σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά τον χρόνο ολοκλήρωσης της άσκησης.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό σας. Όμως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που να μπορούν να ενισχύσουν έντονα τον μεταβολισμό σας.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.