GREEN

Το 2014 είχαν προβλέψει ακραίο καύσωνα στη Γαλλία το 2050. Τελικά έγινε αυτό το ΣΚ


JTeam

20 Ιουνίου 2022

Κόσμος σε συντριβάνι μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ
Associated Press
Το 2014 η Évelyne Dhéliat, παρουσιάστρια του δελτίου καιρού σε γαλλικό κανάλι είχε προβλέψει τις θερμοκρασίες στη Γαλλία μια μέρα του 2050 για να ενημερώσει το κοινό για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Οι προβλέψεις της έγιναν δυστυχώς πραγματικότητα.

Η Évelyne Dhéliat είναι από τους βετεράνους του δελτίου καιρού- η Γαλλίδα παρουσιάστρια λέει τον καιρό στο κανάλι TF1 από το 1991. Το 2014, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το κοινό της για την άνοδο της θερμοκρασίας σε παγκόσμια κλίμακα, παρουσίασε ένα υποθετικό και -για τα δεδομένα της εποχής- εξωπραγματικό δελτίο καιρού με ημερομηνία 18 Αυγούστου 2050.

Η Dhéliat προέβλεψε ότι η θερμοκρασία σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας θα έφτανε τους 43 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το σαββατοκύριακο η Γαλλία θα δει το υποθετικό δελτίο να γίνεται πραγματικότητα 28 χρόνια νωρίτερα απ’ότι η παρουσιάστρια υπολόγιζε και μάλιστα τον Ιούνιο, μήνα που είναι συνήθως πιο δροσερός απ’ότι ο Αύγουστος.

Η Γαλλία διανύει αυτή τη στιγμή έναν από τους χειρότερους καύσωνες στα χρονικά. Φέτος τα θερμόμετρα έχουν φτάσει στους 40 βαθμούς νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και το σαβαβτοκύριακο έδειξαν έως και 43 βαθμούς σε πόλεις όπως η Νάντη και η Τουρ.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η θερμοκρασία στο Παρίσι θα φτάσει τους 39 βαθμούς, σπάζοντας πιθανότατα το προηγούμενο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας για το μήνα Ιούνιο, το οποίο είχε τεθεί το 1947.

Αυτός είναι περιέργως ο δεύτερος καύσωνας που χτυπά τη Γαλλία φέτος, με τη θερμοκρασία να έχει φτάσει ήδη τα επίπεδα του Αυγούστου. Τελευταία φορά που η χώρα χτυπήθηκε από καύσωνα αυτής της έντασης ήταν το 2019, με τη θερμοκρασία στο Παρίσι να φτάνε τους 42,6 βαθμούς τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Υγείας, 567 άτομα έχασαν τη ζωή τους ανάμεσα στις 24 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου, ενώ ο δεύτερος καύσωνας του ίδιο καλοκαιριού στοίχισε τις ζωές 868 ακόμα ανθρώπων.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.