GREEN

Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και σπίτια καταρρέουν στη Βόρεια Καρολίνα


JTeam

13 Μαΐου 2022

Σπίτι στην παραλία στα Outer Banks
Flickr: Cape Hatteras National Seashore
Βίντεο και φωτογραφίες της Cape Hatteras National Park Service δείχνουν δύο σπίτια σε παράκτια περιοχή στη Βόρεια Καρολίνα να καταρρέουν και να παρασέρνονται από τα κύματα

Δύο σπίτια στα νησιά Outer Banks στη Βόρεια Καρολίνα κατέρρευσαν λόγω της πλημμυρίδας κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Τα σπίτια ήταν ακατοίκητα και ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες, αλλά η καταστροφή είναι μια υπενθύμιση των μεταβολών που έχουν ήδη επέλθει στο ανθρωπογενές περιβάλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τα Outer Banks είναι νησιά φραγμού στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Τα νησιά φραγμού είναι φυσικοί σχηματισμοί που μεταβάλλονται με τις αλλαγές των ρευμάτων και της παλίρροιας. Παρά την έλλειψη σταθερότητας, τα νησιά αυτά είναι και δημοφιλείς τοποθεσίες για εξοχικά σπίτια. Λόγω όμως της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της διάβρωσης των ακτών, κατά τη διάρκεια της πλημμυρίδας όλο και μεγαλύτερο μέρος των νησιών βυθίζεται κάθε χρόνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ιδιοκτησίες στα Outer Banks καταστρέφονται λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Ήδη από το 1999, το National Park Service μετακίνησε έναν ιστορικό φάρο ύψους 60 μέτρων για να τον προστατεύσει από τα κύματα. Τον προηγούμενο Φεβρουάριο κατέρρευσε ένα ακόμη σπίτι, ενώ ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι άλλα 11 ήταν σε άμεσο κίνδυνο.

Κατεστραμμένο σπίτι δίπλα στη θάλασσα στα Outer Banks στη Βόρεια Καρολίνα
Flickr: Cape Hatteras National Seashore

Το πρόβλημα στα Outer Banks και σε άλλες παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα δεν είναι η παλίρροια, αλλά οι αλλαγές στο κλίμα και τα μη διαχειρίσιμα φαινόμενα που δημιουργούν. Στην συγκεκριμένη τοποθεσία, η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται κατά 5mm και κάποιες παραλίες χάνουν πάνω από 4 μέτρα κάθε χρόνο. Λόγω της ταχείας διάβρωσης του εδάφους, συγκεκριμένοι τύποι οικοδομημάτων έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια, αλλά και τα κτίρια που ήδη υπάρχουν επιδεινώνουν την κατάσταση.

Με 35.000 μόνιμους κατοίκους, τα Outer Banks δεν είναι μόνο καλοκαιρινός προορισμός. Η περιβαλλοντική διαχείριση των νησιών είναι μείζον θέμα τις τελευταίες δεκαετίες, με τους κατοίκους να συνειδητοποιούν ότι όσα έχουν χτίσει -κυριολεκτικά και μεταφορικά- μπορούν να εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.