GREEN

Το Busan θα γίνει η πρώτη πλωτή, πράσινη και ενεργειακά αυτόνομη πόλη στον κόσμο


Ελένη Τζάντασεκ

29 Απριλίου 2022

Σχέδιο για την πλωτή πόλη Busan
OCEANIX / Bjarke Ingels Group
Ο ΟΗΕ ανακοινώνει τη δημιουργία πλωτής βιώσιμης πόλης και το μέλλον είναι ήδη εδώ

Από το 1880 έως και σήμερα, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει τουλάχιστον 20 εκατοστά, ενώ αν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, αναμένεται να ανέβει 30,5 εκατοστά ακόμα μέχρι το 2050. Η άνοδος αυτή έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει παραθαλάσσιους οικισμούς που σταδιακά βυθίζονται ή πλήττονται όλο και συχνότερα από πλημμύρες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, το 15% της ηπειρωτικής Ελλάδας θα έχει βυθιστεί μέχρι το 2100.

Για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα η παραθαλάσσια πόλη Busan στην Κορέα, σε συνεργασία με το UN-Habitat του ΟΗΕ και την εταιρεία Oceanix, σχεδιάζουν την πρώτη πλωτή πόλη στον κόσμο. Σύμφωνα με τα σχέδια που βγήκαν στην δημοσιότητα στις 26/4, η νέα Busan θα αποτελείται από πλατφόρμες με συνολική έκταση 15,5 στρέμματα. Κάθε πλατφόρμα θα προορίζεται για ξεχωριστή χρήση, από κατοικημένες περιοχές, τουριστικά καταλύματα, μέχρι ερευνητικές εγκαταστάσεις. Η πλωτή κοινότητα σε πρώτη φάση μπορεί να φιλοξενήσει 12.000 κατοίκους, ενώ στο μέλλον θα μπορούσε να επεκταθεί για να στεγάσει έχω και 100.000 άτομα.

Σχέδιο για την πλωτή πόλη Busan από τον αέρα
OCEANIX / Bjarke Ingels Group

Η νέα πόλη θα είναι επίσης ενεργειακά ανεξάρτητη, με το 100% της ενεργειακής της παραγωγής να καλύπτεται από πλωτά φωτοβολταϊκά ή φωτοβολταϊκά στις σκεπές των σπιτιών, ενώ θα περιλαμβάνει ακόμα συστήματα ανακύκλωσης νερού, θερμοκήπια για την παραγωγή του φαγητού και προγράμματα για την αναγέννηση των παράκτιων βιότοπων.

Κατοικημένη γειτονιά της πλωτής πόλης Busan
OCEANIX / Bjarke Ingels Group

Ο σχεδιασμός της νέας Busan αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα προσαρμοστικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομικού σχεδιασμού στο πλαίσιο του κινήματος για τη δημιουργία ανθεκτικών πόλεων. «Ζούμε σε μια εποχή που δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη ή το Ναϊρόμπι» δήλωσε η Amina Mohammed, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών όταν ανακοινώθηκαν τα σχέδια για το έργο. «Πρέπει να χτίσουμε πόλεις γνωρίζοντας πως θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των κινδύνων που προκαλεί η κλιματική κρίση, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι πρωτοφανείς καταιγίδες. Οι πλωτές πόλεις μπορούν να γίνουν ένα ακόμα νέο εργαλείο στη διάθεσή μας».

Σχέδιο για την πλωτή πόλη Busan το βράδυ
OCEANIX / Bjarke Ingels Group
Jenny.Gr
OCEANIX / Bjarke Ingels Group
Jenny.Gr
OCEANIX / Bjarke Ingels Group
Jenny.Gr
OCEANIX / Bjarke Ingels Group
Jenny.Gr
OCEANIX / Bjarke Ingels Group

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.