Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου για να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η χώρα μας έχει στην κατοχή της τις πιο όμορφες θάλασσες, με καθαρά νερά και γαλαζοπράσινο χρώμα, τις οποίες έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο και όποτε επιθυμούμε.
Οι ωκεανοί καλύπτουν το 71% του πλανήτη και φιλοξενούν σημαντικά είδη και οικοσυστήματα στα οποία βασίζουμε τα τρόφιμα, τα μέσα διαβίωσης, τη ρύθμιση του κλίματος και πολλά άλλα. Όμως, οι ωκεανοί χρειάζονται τη βοήθειά μας.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν αρκεί να απολαμβάνουμε τους ωκεανούς μας - πρέπει επίσης να τους διατηρούμε καθαρούς και να τους προστατεύουμε ενεργά, έτσι ώστε να κάνουμε την διαφορά.
Και εδώ είναι 5 τρόποι, με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε:
1. Μορφωθείτε σχετικά με την προστασία των θαλασσών
Είναι δύσκολο να καθαρίσετε τον ωκεανό χωρίς να ξέρετε γιατί και πώς μολύνεται. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι να ενημερωθείτε.
Συνδεθείτε στο διαδίκτυο, παρακολουθήστε ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix ή διαβάστε ένα βιβλίο - υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να μάθετε για τον ωκεανό, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείτε από τον καναπέ.
2. Μείωση πλαστικού
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μειώσετε το πλαστικό που χρησιμοποιείτε κάθε μέρα, αλλά αν θέλετε να προστατέψετε τις θάλασσες, αυτό είναι διπλά σημαντικό. Για να το θέσουμε σε μια απογοητευτική προοπτική: Είναι πιθανό ότι περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών εισέρχονται στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο, βλάπτοντας τη ζωή των φυτών, την ποιότητα του νερού και τα θαλάσσια ζώα σε όλο τον κόσμο.
Τα πλαστικά μίας χρήσης είναι από τα χειροτέρα υλικά, αλλά είναι επίσης η ευκολότερη αλλαγή που μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας. Αντί να αγοράζετε πλαστικά μπουκάλια νερού μίας χρήσης, μεταβείτε σε επαναχρησιμοποιήσιμα ατσαλένια μπουκάλια που μπορείτε να γεμίσετε ξανά και ξανά. Σιγά σιγά οι χώρες καταβάλλουν μια προσπάθεια να απαλλαγούμε από πλαστικά καλαμάκια, τσάντες, σκεύη και άλλα μικρότερα πλαστικά είδη, που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από κάτι πιο βιώσιμο. Κάντε αυτή την αλλαγή και στο δικό σας σπίτι.
3. Επιλέξτε πιο βιώσιμες θαλασσινές τροφές
Οι παγκόσμιοι πληθυσμοί ψαριών εξαντλούνται γρήγορα λόγω της ζήτησης, της απώλειας βιότοπων και των μη βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών. Όταν ψωνίζετε ή γευματίζετε, βοηθήστε στη μείωση της ζήτησης για υπερεκμεταλλευμένα είδη, επιλέγοντας θαλασσινά που είναι τόσο υγιεινά, όσο και βιώσιμα.
Το να είσαι υπεύθυνος καταναλωτής θαλασσινών είναι ζωτικής σημασίας της διατήρησης της καθαριότητας των ωκεανών, και το να γνωρίζεις τι ψάρι τρως και από πού προέρχεται, είναι μεγάλο μέρος αυτού. Εάν η επιλογή των θαλασσινών σας έχει καλλιεργηθεί με ηθικό τρόπο, που προστατεύει το οικοσύστημα του ωκεανού και δεν ρυπαίνει το νερό στη διαδικασία.
4. Μην αφήνετε σκουπίδια πίσω σας
Είτε βρίσκεστε σε διακοπές, είτε κάνετε camping, προσέξτε τι αφήνετε πίσω σας. Ποτέ μην πετάτε σκουπίδια στη θάλασσα, ακόμα κι αν νομίζετε ότι είναι αβλαβές, όπως ένα πλαστικό περιτύλιγμα ή κάτι μικρό, όπως ένα χρησιμοποιημένο κομμάτι τσίχλας ή ένα τσιγάρο. Συχνά η συνέπεια είναι ότι αυτά τα μικροσκοπικά αντικείμενα συσσωρεύονται σε ένα μεγάλο πρόβλημα για το τοπικό οικοσύστημα. Ενθαρρύνετε τους γύρω σας να είναι εξίσου προσεκτικοί και να διασφαλίζετε ότι τα σκουπίδια πηγαίνουν στους ειδικούς κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
5. Προσοχή στα χημικά του κήπου σας
Φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα - τρία πράγματα που υπάρχουν παντού σε γκαζόν και κήπους σε όλο τον κόσμο, αλλά το καθένα μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές για τους ωκεανούς μας.
Τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα λειτουργούν με τη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών και παρόλο που τα φυτά και η αυλή σας μπορούν να ωφεληθούν, αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν εύκολα να εισέλθουν στα συστήματα νερού μας. Και αν ζείτε αρκετά κοντά σε έναν ωκεανό, πιθανότατα θα καταλήξουν εκεί.
Τα λιπάσματα έχουν μια ενδιαφέρουσα επίδραση στο οικοσύστημα. Η περίσσεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να μεταφερθεί από βροχή και αέρα σε διάφορα συστήματα νερού. Μόλις φτάσει σε ποτάμια, λίμνες, ρυάκια και ωκεανούς, αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη φυκιών με αφύσικο ρυθμό, τα οποία μπορούν να καταναλώσουν το οξυγόνο σε ορισμένες περιοχές του νερού, καθιστώντας αδύνατο για οτιδήποτε άλλο να επιβιώσει.
Δείτε ακόμη: Η ζωγράφος με συναισθησία που δημιουργεί εικόνες από μουσική
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits