UPDATE #NOW

Παγκόσμιoς Οργανισμός Υγείας: Οι πολλές ώρες εργασίας σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ετησίως


The Jennettes

20 Μαΐου 2021

πολύωρη εργασία
Οι πολλές ώρες εργασίας σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι πολλές ώρες εργασίας σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η πρώτη παγκόσμια μελέτη αυτού του είδους έδειξε ότι 745.000 άνθρωποι πέθαναν το 2016 από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις λόγω των πολλών ωρών εργασίας. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στη νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού ήταν αυτοί που επηρεάστηκαν περισσότερο.

Ο ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι η τάση αυτή μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η εργασία 55 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα συσχετίστηκε με 35% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 17% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με μια εβδομάδα εργασίας 35 έως 40 ωρών.

Η μελέτη, που διεξήχθη με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), έδειξε επίσης ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών που πέθαναν ως αποτέλεσμα της πολύωρης εργασίας ήταν μεσήλικες ή μεγαλύτεροι άντρες. Συχνά, οι άνθρωποι αυτοί πέθαιναν πολύ αργότερα στη ζωή τους, μερικές φορές και δεκαετίες μετά τις πολύωρες εργασίες τους.

jenny.gr

Πριν από πέντε εβδομάδες, μια ανάρτηση στο LinkedIn από τον 45χρονο Jonathan Frostick κέρδισε ευρεία δημοσιότητα καθώς περιέγραφε πώς είχε ένα έντονο περιστατικό μετά τις πολλές ώρες εργασίας.

Το διευθυντικό στέλεχος της HSBC μόλις κάθισε το απόγευμα της Κυριακής για να προετοιμαστεί για την επόμενη εργάσιμη εβδομάδα ένιωσε σφίξιμο στο στήθος του, ένα χτύπημα στο λαιμό, τη γνάθο και το χέρι του και δυσκολία στην αναπνοή.

«Έφτασα στην κρεβατοκάμαρα για να μπορώ να ξαπλώσω και να τραβήξω την προσοχή της συζύγου μου που τηλεφώνησε στο 999», είπε.

Αναρρώνοντας από την καρδιακή προσβολή του, ο κ. Frostick αποφάσισε να αναδιαρθρώσει την προσέγγισή του για την εργασία. «Δεν περνάω όλη μέρα στο Zoom», είπε.

Η ανάρτησή του άγγιξε εκατοντάδες αναγνώστες, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την υπερβολική εργασία και τον αντίκτυπο στην υγεία τους.

Ο κ. Frostick δεν κατηγορεί τον εργοδότη του για τις πολλές ώρες που δούλευε, αλλά όπως σχολίασε κάποιος από κάτω, «Οι εταιρείες συνεχίζουν να ωθούν τους ανθρώπους στα όριά τους χωρίς να ανησυχούν για την προσωπική τους ευημερία». 

Η HSBC είπε ότι όλοι στην τράπεζα ευχήθηκαν στον κ. Frostick μια πλήρη και ταχεία ανάρρωση.

jenny.gr

«Αναγνωρίζουμε επίσης τη σημασία της προσωπικής υγείας και ευεξίας και μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους διπλασιάσαμε τις προσπάθειές μας για την υγεία και την ευημερία. Η ανταπόκριση σε αυτό το θέμα δείχνει πόσο είναι αυτό στο μυαλό των ανθρώπων και ενθαρρύνουμε όλους να κάνουν την υγεία και την ευημερία τους κορυφαία προτεραιότητα».

Ενώ η μελέτη του ΠΟΥ δεν κάλυπτε την περίοδο της πανδημίας, αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι το πρόσφατο άλμα στην εξ αποστάσεως εργασία και η οικονομική επιβράδυνση μπορεί να έχουν αυξήσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις αυξημένες ώρες εργασίας.

«Έχουμε κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι όταν οι χώρες μπαίνουν σε εθνικό lockdown, ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξάνεται κατά περίπου 10%», δήλωσε ο τεχνικός αξιωματούχος του ΠΟΥ Frank Pega.

jenny.gr

Η έκθεση ανέφερε ότι οι εργάσιμες ώρες εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνες για περίπου το ένα τρίτο όλων των ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία, καθιστώντας την πιο θανατηφόρα επαγγελματική ασθένεια.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι αυξημένες ώρες εργασίας οδήγησαν σε κακές επιπτώσεις στην υγεία: πρώτον μέσω άμεσων φυσιολογικών αντιδράσεων, όπως το άγχος, και δεύτερον επειδή οι πολλές ώρες σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν συμπεριφορές που βλάπτουν την υγεία, όπως η χρήση καπνού και αλκοόλ, ο λιγότερος ύπνος και η άσκηση, και μια ανθυγιεινή διατροφή.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr