UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Πόσα χρόνια ζωής έχουμε χωρίς αυτές


The Jennettes

20 Μαΐου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας
20 Μαΐου ή αλλιώς Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας. Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ έχει να κάνει με τη σημασία της παρουσίας των εντόμων αυτών για τη διατήρηση του οικοσυστήματος. 

20 Μαΐου ή αλλιώς Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας. Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ έχει να κάνει με τη σημασία της παρουσίας των εντόμων αυτών για τη διατήρηση του οικοσυστήματος. 

Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Εάν οι μέλισσες αφανιστούν, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και αυτές. Καρποί όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα θα εμφανίσουν απότομη πτώση. Αν σπάσει η τροφική αλυσίδα η εξαφάνιση κι άλλων ειδών και σιγά σιγά και της ανθρωπότητας είναι προδιαγεγραμμένη.

O Albert Einstein φέρεται να έχει πει:

«Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια».

Γιατί όμως το θέμα αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και γιατί απασχολεί τόσο την παγκόσμια κοινότητα; Μα φυσικά, γιατί δεν είναι ένα καθόλου απίθανο σενάριο αφού μόνο στην Ευρώπη οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 τα τελευταία 30 χρόνια. Οι αιτίες γι’αυτό δεν είναι πλήρως σαφείς, ωστόσο ως μία από τις κυριότερες αναδεικνύεται η αύξηση της χρήσης φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των νεονικοτινοειδών, που κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του φυτού.

jenny.gr

Αν λοιπόν ακόμα δεν έχετε πειστεί ότι οι μέλισσες χρειάζονται την προστασία και τη βοήθεια μας ίσως τα παρακάτω ιδιαίτερα facts από τη wwf να σας πείσουν. 

1. Οι μέλισσες είναι ιδιαίτερα απασχολημένες

Σχεδόν το 90% των άγριων φυτών και το 75% των κορυφαίων παγκόσμιων καλλιεργειών εξαρτώνται από την επικονίαση. Μία στις τρεις τροφές μας εξαρτάται από επικονιαστές. Οι καλλιέργειες που εξαρτώνται από τις μέλισσες είναι πέντε φορές πιο πολύτιμες από αυτές που δεν το κάνουν.

2. Honey, I’m home 

Οι μέλισσες μπορούν να βρεθούν να ζουν σε τόσες πολλές τοποθεσίες, πολλές από τις οποίες θα σας εκπλήξουν. Κάποιες από αυτές είναι: έλη, βότσαλα, αμμόλοφοι, μαλακοί βράχοι, ερείπια, υγρότοποι, λιβάδια, λατομεία, χαλίκια, μώλοι ακόμη και μεταβιομηχανική γη.

jenny.gr

3. Οι μέλισσες έχουν οργανωμένο σύστημα μεταφορών

Το B-Lines είναι μια ευφάνταστη και όμορφη λύση στο πρόβλημα της απώλειας λουλουδιών και επικονιαστών. Είναι μια σειρά από «μονοπάτια εντόμων» που διασχίζουν την ύπαιθρο και τις πόλεις μας, συνδέοντας τις υπάρχουσες περιοχές άγριας ζωής και δημιουργώντας ένα δίκτυο, όπως ένας σιδηρόδρομος. 

4. Φέρνοντας μια μέλισσα πίσω στη ζωή

Εάν βρείτε μία μέλισσα που φαίνεται σαν να αγωνίζεται για να ζήσει, μπορεί απλά να ξεκουράζεται, ειδικά εάν η μέλισσα είναι βασίλισσα στις αρχές της άνοιξης. Εάν νομίζετε όμως ότι η μέλισσα πεθαίνει το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε απαλά τη μέλισσα σε ένα λουλούδι φιλικό προς εκείνη. Εάν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ανακατέψτε 50/50 λευκή ζάχαρη και νερό για να της δώσετε μία ώθηση ενέργειας, παρέχοντας της τους υδατάνθρακες που χρειάζεται για να πετάξει. Απλά προσφέρετε μια ή δύο σταγόνες από το νερό ζάχαρης στο μπροστινό άκρο της μέλισσας τοποθετώντας το σε ένα κουταλάκι του γλυκού ή σε ένα αναποδογυρισμένο καπάκι και αφήστε της τον χρόνο να ανακάμψει. 

5. Οι μέλισσες έχουν στην πραγματικότητα τέσσερα φτερά

Τα δύο φτερά κάθε πλευράς αγκιστρώνονται μαζί για να σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο ζεύγος όταν πετούν και στη συνέχεια να ξεκολλήσουν πάλι όταν δεν πετούν.

jenny.gr

6. Ο χορός των μελισσών

Οι μέλισσες έχουν μια χορευτική κίνηση που ονομάζεται «waggle dance». Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου κίνηση χορού, αλλά ένας έξυπνος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ τους για να πουν στους νέους τους πού να πάνε για να βρουν την καλύτερη πηγή φαγητού. Χρειάστηκαν δύο χρόνια οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sussex για να αποκωδικοποιήσουν τον χορό αυτό.

7. Γεύμα για βασίλισσες

Εάν η βασίλισσα πεθάνει σε μια κυψέλη μελισσών, οι εργάτες μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα βασίλισσα. Αυτό το κάνουν επιλέγοντας μια νεαρή προνύμφη και ταΐζοντας την με μία ειδική τροφή που ονομάζεται «βασιλικός πολτός». Η προνύμφη μεγαλώνοντας, γίνεται μία γόνιμη βασίλισσα.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr