GREEN

Λιώνουν τα χιόνια στις Άλπεις λόγω της κλιματικής αλλαγής


JTeam

3 Ιουνίου 2022

Αλπεις
Pexels.com
Η άνοδος της θερμοκρασίας και η αλλαγή του κλίματος έχει γίνει αισθητή και στις Άλπεις, καθώς η χιονισμένη οροσειρά της Κεντρικής Ευρώπης εμφανίζεται σε δορυφορικές φωτογραφίες όλο και πιο πράσινη και λιγότερο χιονισμένη, σύμφωνα με Ελβετούς επιστήμονες

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Λοζάνης και της Βασιλείας που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα από την περίοδο 1984-2021. Βάσει των φωτογραφιών υπολόγισαν ότι η βλάστηση πάνω από το όριο των δέντρων έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 80%. Έχει μειωθεί επίσης η χιονοκάλυψη, αν και μέχρι στιγμής σε μικρότερο βαθμό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι από ψηλά οι Άλπεις φαίνονται να πρασινίζουν όλο και περισσότερο χρόνο με τον χρόνο.

Η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με αυξημένες βροχοπτώσεις και μακρύτερες περιόδους βλάστησης. Αν και η βλάστηση αυξάνεται, η βιοποικιλότητα στις Άλπεις υφίσταται αυξημένες περιβαλλοντικές πιέσεις, καθώς σπάνια φυτά σε μεγάλα υψόμετρα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από πιο κοινά και πιο ανθεκτικά φυτά που επεκτείνονται από χαμηλότερα υψόμετρα.

Η μελέτη βρήκε ακόμη ότι η χιονοκάλυψη πάνω από τη γραμμή των δέντρων έχει αλλάξει ελαφρά μόνο μεταξύ 1984-2021. Σημαντικές μειώσεις του χιονιού παρατηρούνται μόνο στο 10% των Άλπεων πάνω από το όριο των δέντρων, αν και η τάση θεωρείται ανησυχητική για το μέλλον, με δεδομένο ότι οι ορεινές περιοχές ανεβάζουν θερμοκρασία σε διπλάσιο βαθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνεται, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι Άλπεις από λευκές θα γίνονται όλο και πιο πράσινες. "Τα πιο πράσινα βουνά ανακλούν λιγότερο ηλιακή φως και συνεπώς οδηγούν σε περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας και αυτή, με τη σειρά της, σε περαιτέρω συρρίκνωση της ανακλαστικής χιονοκάλυψης", σύμφωνα με τη Σαμπίνε Ρουμπφ, επικεφαλή ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.