VIDEO

Η θρυλική Rosita Missoni μας ξεναγεί στην πολύχρωμη βίλα της στις Ιταλικές Άλπεις


The Jennettes

12 Αυγούστου 2021

Rosita Missoni
Aκόμα και αν δεν ασχολείστε ιδιαίτερα με τη μόδα και τη βιομηχανία της, είμαι σίγουρη ότι γνωρίζετε το όνομα Missoni. Όπως ίσως επίσης γνωρίζεται, το όνομα αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το χαρακτηριστικό print με τις πολύχρωμες κυματιστές γραμμές πάνω σε πλεκτές υφές. Τον ιστορικό αυτό οίκο ίδρυσε το 1953 η Rosita Missoni μαζί με τον σύζυγο της Ottavio ή όπως τον φώναζε χαϊδευτικά Tai. 

Aκόμα και αν δεν ασχολείστε ιδιαίτερα με τη μόδα και τη βιομηχανία της, είμαι σίγουρη ότι γνωρίζετε το όνομα Missoni. Όπως ίσως επίσης γνωρίζεται, το όνομα αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το χαρακτηριστικό print με τις πολύχρωμες κυματιστές γραμμές πάνω σε πλεκτές υφές. Τον ιστορικό αυτό οίκο ίδρυσε το 1953 η Rosita Missoni μαζί με τον σύζυγο της Ottavio ή όπως τον φώναζε χαϊδευτικά Tai. 

H Rosita, στα 90 της σήμερα, είναι μία γυναίκα γεμάτη ενέργεια που ζει στο αγαπημένο της μέρος στον κόσμο, στη βίλα της οικογένειας Missoni στους πρόποδες των Ιταλικών Άλπεων. Το υπέροχο αυτό σπίτι είναι γεμάτο εικόνες και χρώματα και όλα αυτά που σας φέρνει στο μυαλό το άκουσμα του ονόματος Missoni. 

Η διακόσμηση χαρακτηρίζεται από πολλά έργα τέχνης, υφάσματα και λουλούδια. Πάνω από το κρεβάτι της κυρίας Missoni κρέμεται ένας ιμπρεσιονιστικός πίνακας του 20ου αιώνα με την υπογραφή του Γάλλου καλλιτέχνη Jacques-Henri Lartigue, που απεικονίζει μια σκηνή από τον κήπο με έντονα κόκκινα, άσπρα και πορτοκαλί άνθη. Η επιχρυσωμένη του κορνίζα καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο τον τοίχο και ταιριάζει υπέροχα με το βαμβακερό patchwork πάπλωμα Missoni, με τρίγωνα τυπωμένα με πορτοκαλί, ροζ και μοβ ρίγες, που καλύπτει το κρεβάτι.

Η γυάλινη τραπεζαρία με θέα στον κήπο είναι γεμάτη λουλούδια, αν και η ίδια λέει, «Ο Tai ήταν ο πραγματικός κηπουρός. Μια φορά, στο παλιό μας σπίτι, έφυγα για ένα ταξίδι μιας εβδομάδας στη Νέα Υόρκη και όταν επέστρεψα είχαμε εκατοντάδες νέα φυτά στη βεράντα. Είχε δημιουργήσει μια ολόκληρη ζούγκλα».

jenny.gr

Όσον αφορά τα έργα τέχνης, πολλά είναι δώρο φίλων του ζευγαριού, όπως η παλέτα με τις κηλίδες χρώματος που δόθηκε στο ζευγάρι από τον Balthus και είναι κρεμασμένη στο σαλόνι. Eκεί υπάρχει επίσης μία γυάλινη προθήκη που φιλοξενεί ένα σετ τσαγιού Murano από την Anna Piaggi σε κόκκινο και λευκό χρώμα. Επάνω της βρίσκεται μια ορειχάλκινη κορώνα από την interior designer Eva Gunderson, η οποία συνεργάστηκε στενά με τη Missoni για αρκετά χρόνια, διακοσμημένη με μερικά από τα αγαπημένα πράγματα της Rosita, μια φωτογραφία του Ottavio, κουβάρια από ροζ και πορτοκαλί νήματα Missoni, μία πορτοκαλί κορδέλα του brand, ίδια με αυτή που δένει στο τέλος της μακριάς πλεξούδας της και illustrations από οστρακοειδή, καθώς η ίδια ήταν δεινή δύτης στα νιάτα της. 

Ήταν και είναι όμως και μεγάλη λάτρης της τέχνης. Έτσι τα πολύτιμα αποκτήματα της δεν περιορίζονται μόνο σε δώρα. Μερικά από τα αγαπημένα της έργα στο σπίτι είναι ένας πίνακας μιας μπαλαρίνας από τον Ιταλό Φουτουριστή Gino Severini στο σαλόνι και ένας με παπαγάλους του επίσης φουτουριστή Fortunato Depero που κρέμεται απέναντι από την πόρτα της βεράντας. Στον επάνω όροφο, στο υπνοδωμάτιό της, υπάρχουν σκίτσα της πρωτοποριακής καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ού αιώνα, Sonia Delaunay, της οποίας τα ζωντανά, κυβιστικά έργα μοιάζουν με έναν προφανή καλλιτεχνικό και πνευματικό πρόδρομο του δημιουργικού έργου της Rosita.

Από τη θρυλική βίλα δεν λείπουν οι φωτογραφίες, εικόνες όλης της της ζωής με τον Ottavio, σαν χρονογράφημα του καιρού που πέρασαν μαζί ως σύζυγοι, γονείς, παππούδες και συνεργάτες. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει μια φωτογραφία, που τραβήχτηκε στιγμές πριν τον θάνατό του το 2013, με τα χέρια του ζευγαριού σφιγμένα πάνω από ένα παρηγορητή.

jenny.gr
Missoni

Η Rosita συνάντησε για πρώτη φορά τον Tai της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948. Εκείνος ήταν αθλητής του στίβου και εκείνη μία θεατής τσιμπημένη μαζί του. Παντρεύτηκαν το 1953 και αμέσως μετά άρχισαν να παράγουν πλεκτές αθλητικές φόρμες, που οδήγησαν στην πρώτη τους σειρά έτοιμων ενδυμάτων το 1958. Η διεθνής καταξίωση έφτασε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 όταν συντάκτες όπως η Diana Vreeland και η Anna Piaggi άρχισαν να επιδοκιμάζουν τα σχέδιά τους. 

Το σπίτι το αγόρασαν το 1971. «Θέλαμε να ζούμε όλη την ώρα εκεί που θα θέλαμε να περνάμε τα Σαββατοκύριακά μας», λέει η Rosita. Της άρεσε ιδιαίτερα το ότι έχει θέα στο Monte Rosa, το οποίο μπορούσε επίσης να δει από το σπίτι της παιδικής της ηλικίας στην κοντινή πόλη Golasecca. «Τις περισσότερες μέρες, ξυπνάω και φωτογραφίζω το βουνό», λέει. Στη συνέχεια, προτού πάει στο στούντιο της στο εργοστάσιο, κάνει μια βόλτα στον κήπο, γεμάτο από πανύψηλα δέντρα και ανθισμένους θάμνους και κόβει κοραλλί παιώνιες και ροζ άνθη. «Μου αρέσουν όλα τα λουλούδια εκτός από τα άσπρα. Πρέπει να περιβάλλομαι από χρώμα», δηλώνει ενώ στέκεται δίπλα σε μια ματζέντα αζαλέα.

Εδώ και 50 χρόνια το σπίτι αποτελεί τη βάση ολόκληρης της οικογένειας. Οικογενειακές γιορτές και γενέθλια γίνονται πάντα εκεί. Σε κάθε συγκέντρωση η Rosita ανοίγει τις γυάλινες μπαλκονόπορτες σε όλο το σπίτι και της αρέσει να βλέπει τον κόσμο να κυκλοφορεί μέσα σε αυτό με ένα ποτήρι κρασί και ένα πιάτο ριζότο. Στο τραπέζι της εισόδου τους υποδέχεται όλους το πιο αγαπημένο της έργο τέχνης, ένα σιδερένιο γλυπτό ενός υπερβολικά ψηλού άντρα που βγαίνει σε στιλ «Alice in Wonderland» από ένα σπίτι. «Το αγόρασα για τον Tai για τα 80α γενέθλιά του. Πάντα του έλεγα: «Αυτό το σπίτι είναι πολύ μικρό για σένα». Γιατί ήθελε πάντα να κυκλοφορεί έξω». 

Το ζευγάρι πίσω από την αυτοκρατορία Missoni, αγαπούσε στα αλήθεια πολύ αυτό το σπίτι. Παρά του ότι είχαν και ένα διαμέρισμα στο Μιλάνο, η Rosita επιμένει ότι δεν πέρασαν ούτε μια νύχτα εκεί, επιλέγοντας πάντα να επιστρέψουν στο Sumirago μετά από οποιαδήποτε event είχαν παρακολουθήσει, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι δεν θα έφταναν εκεί πριν τις πρώτες πρωινές ώρες. «Στον Tai άρεσε να λέει: «Δεν έχει να κάνει με το που κοιμάσαι, αλλά με το που ξυπνάς», θυμάται. 
 

Πηγή φωτογραφιών: Caterina Viganò for T Magazine, getty images

Δείτε ακόμη: Missoni, "Missoni, Salvatore Ferragamo"

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr