Γιατί ήταν μόδα να φοράς φτερά από σκαθάρια και άλλες παράξενες τάσεις από το παρελθόν
The Jennettes
17 Ιουνίου 2021
Η μόδα έχει την τάση να κάνει κύκλους. Για παράδειγμα, το μπλε φόρεμα που φορούσε η Charlize Theron στην ταινία «Snow White & the Huntsman» ήταν καλυμμένο με φτερά και όμως δεν ήταν μια τρελή ιδέα από τους σχεδιαστές, αλλά μια αναδημιουργία μιας τάσης της μόδας από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Τα φτερά μπορεί να μην μας φαίνονται πια ακραία, αλλά κάνοντας μία βουτιά στη μόδα του παρελθόντος μπορούμε να βρούμε τις πιο παράξενες τάσεις. Κάποιες ίσως κάτι μας θυμίζουν και κάποιες μοιάζουν εξωφρενικές ακόμα και στις μέρες μας.
1. Τον 19ο αιώνα, οι άνθρωποι έπρεπε να περπατούν κουτσαίνοντας για να είναι μοντέρνοι
Η Alexandra της Δανίας, η σύζυγος του Πρίγκιπα της Ουαλίας ήταν βικτοριανό είδωλο μόδας. Τα ρούχα της αντιγράφηκαν από πολλές κυρίες. Το τσόκερ που έκρυβε την ουλή στο λαιμό της έγινε αμέσως μόδα. Και όταν απέκτησε ρευματισμούς το 1867 που την έκαναν να περπατάει κουτσαίνοντας, όλες οι άλλες μοντέρνες γυναίκες άρχισαν να περπατούν στο Λονδίνο με μπαστούνια χωρίς κανένα αντικειμενικό λόγο. Το να κουτσαίνεις ελαφρώς έγινε τόσο μοντέρνο που ορισμένοι κατασκευαστές άρχισαν να πωλούν παπούτσια με τακούνια σε διαφορετικά ύψη για να διευκολύνουν τις κυρίες στο να κουτσαίνουν.
2. Οι κυρίες σταμάτησαν να κουτσαίνουν μόνο για να κάνουν πολύ μικρά βήματα
Από το 1908 έως το 1914, οι μοντέρνες γυναίκες άρχισαν να φορούν στενές φούστες. Πιστεύεται ότι η Hart Berg ενέπνευσε τον σχεδιαστή να δημιουργήσει αυτήν τη φούστα. Η Berg ήταν η πρώτη γυναίκα που πέταξε ένα αεροπλάνο και για να μην σηκωθεί η φούστα της από τον αέρα, την έδεσε γύρω από τους αστραγάλους της με ένα σχοινί.
Αυτό το φόρεμα ήταν αρκετά επικίνδυνο, ήταν δύσκολο να τρέξεις, να περπατήσεις, ακόμη και να καθίσεις φορώντας το, καθώς ήταν πολύ εύκολο να πέσεις. Μερικές γυναίκες έδεναν ακόμη το φόρεμα και στα γόνατά τους με ένα σχοινί για να αποφύγουν το σχίσιμο του υφάσματος.
3. Στη δεκαετία του 1960, οι κατασκευαστές χαρτιού τουαλέτας έπεισαν τις γυναίκες ότι τα χάρτινα φορέματα ήταν μοντέρνα
Οι άνθρωποι αγόραζαν ήδη χαρτί υγείας, χαρτομάντηλα και χαρτοπετσέτες. Υπήρχε όμως ένας τρόπος να τους κάνει να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα χρήματα σε χαρτί που δεν χρειάζονται; Ναι! Απλώς δημιούργησαν μια τάση της μόδας με ρούχα από χαρτί! Αυτό σκέφτηκε η Scott Paper Company όταν, το 1966, άρχισε να φτιάχνει χάρτινα φορέματα που κόστιζαν 1,25 $.
Άλλοι κατασκευαστές τους ακολούθησαν και άρχισαν να κατασκευάζουν χάρτινα ρούχα για παιδιά, νυφικά, ακόμη και αδιάβροχα και μπικίνι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο 2 ή 3 φορές. Στην κορυφή της τάσης, τη δεκαετία του 1960, ο Mars Hosiery έκανε 100.000 φορέματα την εβδομάδα. Παρόλο που αυτά τα ρούχα δεν ήταν πολύ ανθεκτικά, θα μπορούσαν να σας προστατεύσουν από την ελαφριά βροχή.
4. Τον 18ο αιώνα, στην Ευρώπη, υπήρχε μια τάση με αλεξικέραυνο
Στα μέσα του 18ου αιώνα, ο Benjamin Franklin επινόησε το αλεξικέραυνο και μέχρι το τέλος του αιώνα, κυρίες και κύριοι άρχισαν να φορούν καπέλα και ομπρέλες με φορητά αλεξικέραυνα. Τα γυναικεία καπέλα είχαν πάνω τους μία μεταλλική κορδέλα με μία ασημένια αλυσίδα . Αυτή η αλυσίδα κρέμονταν πίσω στην πλάτη, αγγίζοντας το έδαφος. Μετά την αστραπή, η ηλεκτρική ενέργεια που έφερε έπρεπε να πάει στο έδαφος προστατεύοντας τον ιδιοκτήτη του καπέλου.
Οι άντρες είχαν ομπρέλες με μακριά ραβδιά που επίσης είχαν αλυσίδες που κρέμονταν στο έδαφος. Είναι ενδιαφέρον ότι παρόλα αυτά τα αλεξικέραυνα στα κτίρια δεν χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τον επόμενο αιώνα.
5. Οι Ρωμαίες γυναίκες έβγαζαν τις γκρι τρίχες των μαλλιών τους και χρησιμοποιούσαν βελόνες για το χτένισμα τους
Στην Αρχαία Ρώμη, οι γυναίκες είχαν πολύ περίπλοκα χτενίσματα επειδή αποτελούσαν σύμβολο πλούτου και θέσης: μόνο οι πλούσιες γυναίκες μπορούσαν να αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο στα μαλλιά τους. Τα φυσικά looks ήταν για βάρβαρους. Οι σκλάβοι κουρείς φρόντιζαν τα μαλλιά του αφέντη τους. Χρησιμοποίησαν περιττώματα περιστεριών για να ανοίξουν το χρώμα, ενώ σάπιες βδέλλες χρησιμοποιούνταν για το βάψιμο των μαλλιών με σκούρο χρώμα. Αν ήθελαν να αποτρέψουν τις γκρι τρίχες, έφτιαχναν μάσκες χρησιμοποιώντας βότανα και σκουλήκια. Οι πρώτες γκρι τρίχες απλά αφαιρούνταν. Τέλος, αντί για λακ, χρησιμοποιούσαν βελόνες για να διαμορφώσουν τα μαλλιά τους και να τους δώσουν όγκο.
6. Οι δανδήδες φορούσαν κορσέδες και στενά παντελόνια και ξόδευαν μία περιουσία στα ρούχα τους
Δεν ήταν μόνο οι γυναίκες που έπρεπε να υποφέρουν στο όνομα της μόδας. Τον 18ο και 19ο αιώνα, ορισμένοι κύριοι ήταν τόσο εμμονικοί με τις εμφανίσεις τους που ξόδευαν πολλά χρήματα στα ρούχα τους. Οι δανδήδες, όπως ονομάζονταν, φορούσαν κολάρα από σκληρό πλαστικό και κορσέ για να φαίνονται πιο αδύνατοι. Τα στενά παντελόνια τους ήταν τόσο σφιχτά που επηρέαζαν την κυκλοφορία του αίματος τους και έκαναν το πρόσωπο και το λαιμό τους να πρήζονται, όπως και τα μάτια τους.
Ένας από τους δανδήδες του 18ου αιώνα περιέγραψε τα ρούχα του με αυτόν τον τρόπο, «Φτιάχτηκαν για να είναι πολύ πιο στενά από το δέρμα μου. Είναι αδύνατο να μπω σε αυτά χωρίς τη βοήθεια ενός ράφτη. Χρειάστηκαν 30 λεπτά για να φορέσω αυτό το παντελόνι και είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθώ φορώντας το».
Ένας από τους πιο διάσημους δανδήδες, ο George Brummell, ξόδευε έως και 10 ώρες για να ντυθεί και έπρεπε να επισκεφτεί 3 κουρείς: έναν για τους κροτάφους του, έναν άλλο για το πίσω μέρος του κεφαλιού του και έναν τρίτο για τις μπούκλες στο μέτωπό του.
7. Οι άντρες με ουλές θεωρούνταν οι καλύτεροι υποψήφιοι για γάμο
Από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1950, μεταξύ των Γερμανών και των Ολλανδών, ήταν πολύ στη μόδα οι λεγόμενες ουλές μονομαχίας. Αυτές οι ουλές σήμαιναν ότι οι άνδρες ήταν καλοί υποψήφιοι για να παντρευτούν. Το θέμα ήταν ότι οι άντρες έπαιρναν αυτές τις ουλές συμμετέχοντας στην ακαδημαϊκή ξιφομαχία, την οποία μπορούσαν να πληρώσουν μόνο προνομιούχα άτομα. Παρόλο που αυτές οι ουλές δεν ήταν επικίνδυνες για την υγεία τους, ήταν σημάδια της γενναιότητας των ιδιοκτητών τους. Μερικοί άνδρες προσπάθησαν ακόμη και να κάνουν ψεύτικες ουλές για να φαίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακές.
8. Τον 18ο αιώνα, οι άνδρες φορούσαν μακιγιάζ και μάσκες νυχτός
Εντάξει το να φοράει ένας άνδρας μακιγιάζ δεν είναι παράξενο αλλά τον 18ο αιώνα αντί να είναι θέμα συζήτησης όπως σήμερα, ήταν απαραίτητο αν ήθελε κάποιος να λογίζεται σε αυτούς που ακολουθούν τη μόδα. Πολλοί άντρες λοιπόν είχαν περούκες από ανθρώπινα μαλλιά ή από μαλλί αλόγου και προβάτου, φορούσαν κυρίως ρούχα από μετάξι και σατέν, άσπριζαν το δέρμα τους, φορούσαν ρουζ στα μάγουλα και τα χείλη τους, σκούραιναν τα φρύδια τους για μεγαλύτερη αντίθεση και ψέκαζαν το στόμα τους με ειδικό άρωμα. Επίσης πολύ συνηθισμένη ήταν και η νυχτερινή περιποίηση, με μάσκες για φακίδες και διάφορες κρέμες.
9. Τη δεκαετία του 1920, οι γυναίκες προσπαθούσαν να κάνουν το στήθος τους επίπεδο
Τη δεκαετία του 1920, υπήρχαν πολλές γυναίκες στη Δύση που αψηφούσαν τους καθιερωμένους κοινωνικούς κανόνες. Ονομάστηκαν flapper girls και ήταν αρκετά τολμηρές για να προσκαλούν τους άνδρες σε ραντεβού, να φορούν ακατάστατα ρούχα, να έχουν τα παλτά τους ξεκούμπωτα και τα μαλλιά τους κοντοκουρεμένα. Ακόμα ένα από τα χαρακτηριστικά στο ντύσιμο τους ήταν η απόρριψη των κορσέδων και η επιλογή σουτιέν που έκαναν το στήθος να φαίνεται επίπεδο.
10. Αντί για κοσμήματα, μερικές μοντέρνες γυναίκες φορούσαν κομμάτια από πραγματικά σκαθάρια
Τον 19ο αιώνα, στην Ευρώπη, οι άνθρωποι έβαζαν φτερά σκαθαριών σε ακριβά υφάσματα που εισήγαγαν από την Ινδία. Με αυτά τα φτερά και τα νήματα από ασήμι, φτιάχτηκαν ρούχα που φαίνονταν υπέροχα υπό το φως των κεριών. Η δημιουργία αυτών των ρούχων ήταν απίστευτα δύσκολη: ένα φόρεμα θα μπορούσε να χρειαστεί πάνω από 3.000 φτερά σκαθαριών. Το 2009, η νεαρή σχεδιάστρια Holly Russel εμπνεύστηκε από αυτή τη μόδα και έφτιαξε ένα μπλε φόρεμα από σιφόν διακοσμημένο με φτερά σκαθαριών για την Lady Gaga. Χρειάστηκε 2 εβδομάδες για να το ολοκληρώσει.
Πηγή φωτογραφιών Wikimedia commons, getty
Δείτε ακόμη: Οι iconic καμπάνιες μόδας από τα '90s
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits