GREEN

Βιώσιμη αρχιτεκτονική: Πώς οι τεχνολογίες αυτόχθονων φυλών μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σχεδιάζουμε τις σύγχρονες πόλεις


JTeam

25 Μαΐου 2022

Βιώσιμη αρχιτεκτονική: Πώς οι τεχνολογίες αυτόχθονων φυλών μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σχεδιάζουμε τις σύγχρονες πόλεις
Το studio Buro Happold παρουσίασε τρία βιώσιμα concept εμπνευσμένα από παραδοσιακές πρακτικές

Στα πλαίσια της έκθεσης Our Time on Earth στο Barbican Center στο Λονδίνο το design studio Buro Happold δημιούργησε ένα πρότζεκτ με τίτλο Symbiocene. Αντλώντας έμπνευση από και σε συνεργασία με ιθαγενείς και αυτόχθονες πληθυσμούς, το studio παρουσίασε τρεις προτάσεις για το πώς οι τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει οι κοινότητες αυτές μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι το 2040 για να κάνουν τις σύγχρονες πόλεις πιο ανθεκτικές στην κλιματική κρίση.

Κάθε πρόταση βασίζεται σε σχεδιασμό βγαλμένο από τη φύση και ανεπτυγμένο από διαφορετικές κοινότητες αυτόχθονων από όλο τον κόσμο: τους War-Khasi στη βορειοανατολική Ινδία, τους Ma'dan στο νότιο Ιράκ και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Subak στο Μπάλι.

Το πρωτο concept είναι εμπνευσμένο από τα πλωτά νησιά από καλάμι των Ma'dan, οι οποίοι χτίζουν τα σπίτια τους σε έλη στο Ιράκ. Τα νησιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παράκτιες κοινότητες ως ένα επιπλέον μέτρο προστασίας από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα καλάμια δημιουργούν μια βάση κάτω από ελαφριές κατασκευές και σπίτια. Καθώς τα αποσυντίθενται, παγιδεύουν αέρα με αποτέλεσμα κάθε σπίτι να επιπλέει. Τα κτίρια αυτά μπορούν έπειτα να συνδεθούν με πιο σταθερές κατασκευές με πλωτές γέφυρες.

Πλωτά νησιά από καλάμια των Ma'dan
Image courtesy of Julia Watson

Το δεύτερο concept βασίζεται στην τεχνική δημιουργίας φυσικής πέργκολας που χρησιμοποιούν οι War-Khasi για να φτιάξουν γέφυρες από ζωντανά δέντρα. Παρουσιάζει ένα δίκτυο καλυμμένων πεζόδρομων που δίνουν πρόσβαση σε σταθμούς συγκοινωνίας. Σκαλωσιές από μπαμπού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση πάνω στην οποία θα φυτευτούν δέντρα με εναέριες ρίζες. Έπειτα, οι ρίζες και τα κλαδιά μπορούν να εκπαιδευτούν για να δημιουργήσουν πράσινες σκεπές που θα προστατεύουν τους περαστικούς από τις υψηλές θερμοκρασίες.

γέφυρα από δέντρα των War-Khasi
Image courtesy of Julia Watson

Η τελευταία πρόταση αφορά την αποκέντρωση του συστήματος διαχείρισης νερού. Το concept βασίζεται σε μικρούς συνεταιρισμούς που θα αναλάβουν τη διαχείριση του νερού της γειτονιάς τους, όπως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Subak. Η ιδέα πίσω από την πρόταση είναι ότι αν είσαι μέρος του συστήματος, παύεις να το βλέπεις σαν κάτι αφηρημένο και καταναλώνεις κι εσύ υπεύθυνα την ποσότητα που σου αναλογεί.

Sudak σύστημα άρδευσης
Image courtesy of Julia Watson

Ο Smith Mordak, υπεύθυνος βιωσιμότητας και η Julia Watson, designer της Buro Happold, δημιούργησαν επίσης ένα ψηφιακό συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποίο εάν κάποιος οφεληθεί οικονομικά επειδή χρησιμοποίησε μία από τις τεχνολογίες, πρέπει να επιστρέψει μέρος του κέρδους στην κοινότητα απ’ όπου προήλθε η ιδέα.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.