ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

11 ακτιβίστριες κλίματος μιλούν για το πώς κάνουν πιο βιώσιμη τη ρουτίνα ομορφιάς τους - Κράτα σημειώσεις


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

27 Οκτωβρίου 2023

11 ακτιβίστριες κλίματος μιλούν για το πώς κάνουν πιο βιώσιμη τη ρουτίνα ομορφιάς τους - Κράτα σημειώσεις
Ανακάλυψε τρόπους για να κάνεις πιο βιώσιμες επιλογές για την προσωπική σου φροντίδα

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές μελέτες, αλλά και καθημερινές συζητήσεις σχετικά με το πώς επηρεάζει η βιομηχανία της ομορφιάς τον πλανήτη: την υπερκατανάλωση προϊόντων, αλλά και των αποβλήτων πλαστικών και πετροχημικών που προκύπτουν από τη χρήση όλων αυτών των προϊόντων. Δεν θα ήταν όμως απαραίτητο να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε ο καθένας ξεχωριστά να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα κάνοντας κάποιες πιο συνειδητές επιλογές όσον αφορά στην ρουτίνα προσωπικής μας φροντίδας;

Σε συνέντευξη του Allure, 11 ακτιβίστριες κλιματος μοιράστηκαν τους τρόπους με τους οποίους έκαναν πιο βιώσιμη την ρουτίνα ομορφιάς τους:

Katie Redford, δικηγόρος και εκτελεστική διευθύντρια, Equation Campaign

Δεν θέλω να ανακατεύω τα προϊόντα ομορφιάς και υγείας μου με το άσχημο ψέμα ότι η ανακύκλωση είναι ή ήταν μια βιώσιμη επιλογή. Ειδικά γνωρίζοντας ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, μεταξύ εκείνων που είναι οι πιο υπεύθυνες για την κλιματική κρίση, έχουν ξοδέψει χρόνια, και εκατομμύρια, πείθοντας καταναλωτές σαν εμάς ότι ήταν μια επιλογή — όλα αυτά ενώ έκαναν δισεκατομμύρια για την παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης από τα καύσιμα που συνεχίζουν να θερμαίνουν τον πλανήτη. Γι' αυτό, όταν σκέφτομαι τα "three Rs" στη διαχείριση απορριμμάτων, προσπαθώ πάντα να «μειώνω και να επαναχρησιμοποιώ» πριν από την επιλογή «ανακύκλωση».

Carrie Hutchison, διευθύντρια μάρκετινγκ και επωνυμίας, Re:wild

«Στη Re:wild, εστιάζουμε σε θέματα βιοποικιλότητας. Και η βιοποικιλότητα αφορά τη διασύνδεση ενός οικοσυστήματος. Είναι τα ζώα που ζουν εκεί, οι μύκητες, το έδαφος, οι πηγές νερού… Υπάρχει τόση συμβίωση, και τα σώματά μας μοιάζουν πολύ. Έχουμε σώματα που είναι φτιαγμένα για να θεραπεύουν τις μηχανές ευεξίας τους. Είμαι κάποιος που αντιμετώπισε μια δια βίου μάχη με το έκζεμα και αυτό που τελικά κατέληξα είναι να αφήσω το σώμα μου να αυτοθεραπευθεί είναι το καλύτερο πράγμα. Και είναι ακριβώς όπως τα οικοσυστήματα με τα οποία δεν πρέπει να μπλέξουμε, σωστά;
Στην πράξη, έχω μειώσει πραγματικά τη ρουτίνα μου: Περιορίζω τα ντους, γιατί μπορείς πραγματικά να ξηράνεις το δέρμα σου με αυτόν τον τρόπο. Περιορίζω το λούσιμο των μαλλιών. Χρησιμοποιώ πολύ λίγη ποσότητα ενυδατικής κρέμας. Αν δίνετε στο σώμα σας αυτή την ευκαιρία να λειτουργήσει με τον δικό του τρόπο φυσιολογικά, όπως θα έκανε, τότε πιθανότατα θα χρειάζεται πολύ λιγότερες παρεμβάσεις που μας πουλάνε. Αλλά έχω τις «λιχουδιές» μου, όπως η αγαπημένη μου μάσκαρα. Αυτό είναι το προϊόν που ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να τα παρατήσω».

Jenny.Gr

Alisa Petrosova, αναπληρώτρια διευθύντρια κλιματικής έρευνας, Good Energy

«Έχω μειώσει την κατανάλωση στην ρουτίνα ομορφιάς μου. Πάντα μου προκαλεί άγχος όταν ανοίγεις τα ντουλάπια του μπάνιου και βλέπεις όλα τα προϊόντα… όπως, πώς θα τα χρησιμοποιήσεις όλα αυτά; Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για μένα από το να τελειώσω ένα προϊόν επειδή νιώθω ότι το έκανα αυτό το πράγμα δίκαια. Πέρυσι άρχισα να δουλεύω με έναν προσωποθεραπευτή και πραγματικά μειώσαμε το πρόβλημα που είχα στο πρόσωπό μου».

Dr. Sally Brown, ερευνητική καθηγήτρια, Κολλέγιο Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον

«Είχα πάρει αυτό το σαμπουάν που μου άρεσε γιατί μύριζε τόσο καλά και υποτίθεται ότι έκανε τα μαλλιά μου πιο πυκνά. Χρησιμοποίησα ολόκληρο το μπουκάλι των 250 mL και σκεφτόμουν, "Α, θα έπρεπε να περιποιηθώ τον εαυτό μου και να πάρω άλλο." Μετά κατάλαβα ότι βγαίνει σε μπουκάλι 950 ml. Έτσι, παίρνω πολύ περισσότερο σαμπουάν που διαρκεί περισσότερο και δεν δημιουργεί τα απόβλητα που σχετίζονται με τη συσκευασία».

Nicole Loher, στρατηγική αειφορίας στο Ideas On Purpose και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

«Επιλέγω προϊόντα που δεν έχουν συσκευασία για να μειώσω τα απόβλητα μιας χρήσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με το σαπούνι, αλλά υπάρχουν επίσης μερικά υπέροχα πλυσίματα προσώπου, σαμπουάν και οροί».

Krupa Koestline, καλλυντικός χημικός και ιδρυτής της KKT Consultants

«Τα περισσότερα από τα προϊόντα που χρησιμοποιώ δεν είναι φτιαγμένα με νερό. Και δεν μπορώ να πιστέψω πόσο αυτό μείωσε την κατανάλωση μου, γιατί ένα σαπούνι ή σαμπουάν διαρκεί πολύ περισσότερο. Είναι φθηνότερο. Είναι πιο αποτελεσματικό. Αυτά τα σαμπουάν και οι μπάρες conditioner νέας γενιάς δεν είναι σαν τις παλιές πλάκες σαπουνιού που στέγνωναν τα μαλλιά. Αυτά είναι πραγματικά καλά προϊόντα που ανταγωνίζονται αυτά που χρησιμοποιούσα».

Isaias Hernandez, εκπαιδευτής για το κλίμα και ιδρυτής, Queer Brown Vegan

«Έχω μια πολύ εύκολη ρουτίνα δύο βημάτων. Το ένα είναι λάδι — έχω ένα με δεντρολίβανο που μπορώ να χρησιμοποιήσω στα μαλλιά μου ή ως γρήγορη περιποίηση δέρματος. Είναι συσκευασμένο σε γυαλί. Το κάνω μασάζ χρησιμοποιώντας ένα νεφρίτη gua sha - η τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί στην Ασία εδώ και αιώνες. Και χρησιμοποιώ αυτό το Buju Skin Under Eye and Lip Balm , το οποίο λαμβάνω από το Package Free Shop. Είναι φτιαγμένο με βούτυρο καριτέ, κερί καντελίλιας και λάδι καρύδας».

Kathryn Kellogg, δημιουργός περιεχομένου και ιδρύτρια, Going Zero Waste

«Διατηρώ την επιλογή περιποίησης δέρματος και μακιγιάζ ελάχιστη και αποτελεσματική, εστιάζοντας σε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για μένα και σε αυτό που συνεχίζω να επιδιώκω. Και φτιάχνω μόνος μου μερικά προϊόντα ομορφιάς, όπως ξηρό σαμπουάν. Είναι απλώς σκόνη arrowroot και σκόνη κακάο - έτσι αναμειγνύεται καλύτερα με τα σκούρα μαλλιά μου».

Jenny.Gr

Lydia McMullen-Laird, παραγωγός ήχου και ιδρύτρια, Support Zero Waste

«Οι συστάσεις μου είναι πρώτα να απλοποιήσετε τη ρουτίνα του μακιγιάζ σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Ρωτήστε τον εαυτό σας ποια βήματα είναι απολύτως απαραίτητα για να αισθάνεστε καλύτερα και ποια μπορείτε εύκολα να κόψετε. Στη συνέχεια, αναζητήστε προϊόντα που έχουν λιγότερα συστατικά και συστατικά που μπορείτε να καταλάβετε».

Amy Ziff, ιδρύτρια, Made Safe

«Είμαστε μια κοινωνία που έχουμε και έχουμε. Έχω τρεις έφηβους τώρα και τους λέω ”Να θυμάστε ότι σας πλασάρουν”. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ επιθυμίας και ανάγκης; Η προσωπική φροντίδα είναι γεμάτη ευκαιρίες, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μας διδάσκουν ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και θα ήταν ευεργετικά».

Xiye Bastida, διοργανωτής και συνιδρυτής της κλιματικής δικαιοσύνης, Re-Earth Initiative

«Βλέπω τη δουλειά μου στο κλίμα ως την αντιμετώπιση συστημικών ζητημάτων. Επομένως, δεν δίνω πραγματικά χρόνο σε προσωπικές ενέργειες, επειδή η βιομηχανία πλαστικών έχει χρησιμοποιήσει την ανακύκλωση ως τακτική για να αποσπάσει την προσοχή των ανθρώπων από το γεγονός ότι είναι αυτή που δημιουργεί απόβλητα. Προσπαθώ να αλλάξω τις σχέσεις μου με όλα αυτά τα συστήματα μέσω των πράξεών μου».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.