WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι αγχώδεις διαταραχές περνούν πιο εύκολα από τις μαμάδες στις κόρες, δείχνει νέα έρευνα


JTeam

13 Ιουλίου 2022

Οι αγχώδεις διαταραχές περνούν πιο εύκολα από τις μαμάδες στις κόρες, δείχνει νέα έρευνα
Pexels
Νέα μελέτη που εξέτασε 400 παιδιά από τον Καναδά ηλικίας 10 χρονών, διαπίστωσε ότι οι αγχώδεις διαταραχές περνούν εύκολα από μαμά σε κόρη ενώ οι γιοι που έχουν έναν πατέρα χωρίς άγχος, προστατεύονται αρκετά από την εκδήλωση του στρες

Ένα από τα πράγματα που μαθαίνουμε από πολύ μικρή ηλικία, (ή που συνειδητοποιούμε μεγαλώνοντας), είναι πως η συμπεριφορά των γονιών μας παίζει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς μας.

Σε περίπτωση που αναγνωρίζετε ότι είστε ένας πολύ αγχώδης άνθρωπος, είναι αρκετά πιθανό κάποιος από τους γονείς σας να ήταν επίσης αγχώδης. Πέρα από τις παρόμοιες συμπεριφορές που εκδηλώνουμε με εκείνους, αυτό συμβαίνει κι επειδή μοιραζόμαστε κάποια ίδια γονίδια, και κυρίως με τις μαμάδες μας σύμφωνα με νέα έρευνα.

Eιδικότερα, με βάση τη νέα μελέτη που εξέτασε 400 παιδιά από τον Καναδά ηλικίας 10 χρονών και δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, διαπιστώθηκε ότι οι αγχώδεις διαταραχές περνούν εύκολα από μαμά σε κόρη ενώ οι γιοι που έχουν έναν πατέρα χωρίς άγχος, προστατεύονται αρκετά από την εκδήλωση του στρες στη ζωή τους.

Tα ίδια παιδιά που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, είχαν πάρει μέρος και σε προηγούμενη μελέτη που εστίασε στον τρόπο που οι γονείς μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά τους ως προς την εκδήλωση διαταραχών στη διάθεση και την ψυχολογία τους.

Όπως φάνηκε από τα συμπεράσματα της έρευνας, τα παιδιά που ο γονιός του ίδιου φύλου με εκείνα, είχε κάποια αγχώδη διαταραχή, ήταν 3 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια παρόμοια στο μέλλον συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους. Μάλιστα, η αγχώδης διαταραχή που πιθανότατα βιώνει μια μητέρα, αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει και η κόρη της στο μέλλον. Αυτό δεν συμβαίνει όμως και με τους μπαμπάδες- γιους.

Πρηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος είναι μια συμπεριφορά που τα παιδιά μαθαίνουν να μιμούνται από τους γονείς τους. Το κλειδί είναι η σωστή διαχείριση όπως και οποιοδήποτε άλλου πιεστικού και αρνητικού συναισθήματος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.