WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το άγχος μπορεί να είναι σημάδι πείνας


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Ιουνίου 2022

Πώς το άγχος μπορεί να είναι σημάδι πείνας
Νιώθετε άγχος; Μπορεί να πεινάτε. Ενώ η πείνα συνήθως γίνεται αισθητή στο στομάχι, για μερικούς ανθρώπους, το άγχος μπορεί να είναι ένα μήνυμα ότι το σώμα τους χρειάζεται φαγητό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η πείνα (και η πληρότητα ) είναι απλώς αισθητή στο στομάχι τους, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορεί κανείς να βιώσει την πείνα, όπως δυσκολία συγκέντρωσης, κούραση, σκέψεις για φαγητό - και φυσικά το άγχος. Όπως μας υπενθυμίζουν εκείνες οι διαφημίσεις του γνωστού γλυκού, το να νιώθετε νευρικοί απέναντι στους ανθρώπους μπορεί να είναι σημάδι ότι χρειάζεστε φαγητό.

Το άγχος μπορεί να είναι σημάδι πείνας. Αυτό είναι λογικό, γιατί όταν κάποιος βιώνει πείνα, η άμεση παροχή γλυκόζης εξαντλείται. Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή καυσίμου του εγκεφάλου, έτσι όπως το ότι στο αυτοκίνητό σας θα αναβοσβήσει ένα φως που θα σας υπενθυμίσει ότι χρειάζεται καύσιμα, το άγχος μπορεί να είναι ο τρόπος επικοινωνίας του εγκεφάλου σας για τις ενεργειακές ανάγκες.

Νιώθετε άγχος; Μπορεί να πεινάτε

Ένα μέρος του εγκεφάλου σας που ονομάζεται υποθάλαμος αλληλεπιδρά με την υπόφυση και τον φλοιό των επινεφριδίων για να ρυθμίσει το φαγητό και την ενεργειακή ισορροπία. Ο υποθάλαμος είναι επίσης υπεύθυνος για τη ρύθμιση των αντιδράσεων στο στρες, επομένως είναι πολύ λογικό ότι το άγχος και η πείνα σχετίζονται.

Η σχέση μεταξύ άγχους, διάθεσης και πείνας είναι εξαιρετικά περίπλοκη και οι ερευνητές επισημαίνουν πώς η πτώση του σακχάρου στο αίμα (ένα σημάδι της πείνας) επηρεάζει τη διάθεση. Υπάρχει αρκετή έρευνα που εξετάζει τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα για άτομα που πάσχουν από διαβήτη και πώς επηρεάζει τη διάθεση.

Πώς θα ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ του κανονικού άγχους και του άγχους που προκαλείται από την πείνα;

Συχνά είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ του κανονικού άγχους και του άγχους που προκαλείται από την πείνα, καθώς μπορεί να αισθάνεται το ίδιο. Εάν αντιμετωπίζετε άλλα φυσικά σημάδια πείνας, όπως κενό στο στομάχι, πόνους ή ζάλη, αυτό είναι σίγουρα ένα σημάδι για να φάτε.

Συνήθως, ωστόσο, θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείτε και άλλες ενδείξεις. Για παράδειγμα εάν έχει περάσει ώρα από την τελευταία φορά που φάγατε, γενικά περισσότερες από 2-4 ώρες, είναι πολύ πιθανό να πεινάτε. Αν έχετε φάει κάτι πρόσφατα, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πεινάτε.

Στο τέλος της ημέρας, αν δεν είστε σίγουροι - απλά μπορείτε να φάτε. Εάν το άγχος δεν υποχωρήσει, μπορείτε να προχωρήσετε σε άλλα εργαλεία αντιμετώπισης. Μπορεί να αισθάνεστε άβολα να σκεφτείτε να φάτε όταν δεν πεινάτε πραγματικά, αλλά σκεφτείτε το ως μια ευκαιρία μάθησης, μια ευκαιρία να κατανοήσετε καλύτερα τι είναι η πείνα για εσάς.

Ενώ η διαισθητική διατροφή διδάσκει να τρώτε ως απόκριση στις σωματικές ενδείξεις, αυτό δεν σημαίνει ότι το να τρώτε κάποιες φορές που δεν είστε πεινασμένοι είναι λάθος, γιατί το κάνετε είτε για πρακτικούς λόγους, είτε για να ικανοποιήσετε τη γεύση σας, είτε επειδή προσπαθείτε να κατανοήσετε καλύτερα το σώμα σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.