WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να τρώτε πιο "έξυπνα" χρησιμοποιώντας τα σημάδια της πείνας


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Μαρτίου 2022

Πώς να τρώτε πιο "έξυπνα" χρησιμοποιώντας τα σημάδια της πείνας
pexels
Όλοι γνωρίζουμε τη δυσάρεστη αίσθηση της πείνας. Ακόμη και η παραμικρή αίσθηση ότι πεινάμε, μπορεί να μας κάνει να καταναλώσουμε ό,τι βρεθεί μπροστά μας.

Η αλήθεια είναι πως ένα στομάχι που διαμαρτύρεται δεν είναι τίποτα άλλο από μια απαλή υπενθύμιση ότι το σώμα μας χρειάζεται καύσιμο. Και βοηθώντας να διατηρήσουμε μια ουδέτερη ενεργειακή ισορροπία, σημαίνει ότι καίτε όση ενέργεια καταναλώνετε.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί πείνας και ορισμένους σίγουρα θέλουμε να τους αποφύγουμε. Μια μικρή διαμαρτυρία της κοιλιάς είναι καλή. Όμως όταν αρχίζουμε να νιώθουμε δυσκολία στη συγκέντρωση ή ναυτία τότε υπάρχει πρόβλημα. Γιατί το να αφήνουμε τον εαυτό μας να πεινάει πολύ, είναι ανθυγιεινό και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα.

Εξάλλου η πείνα είναι μια επικοινωνία με το σώμα μας που πρέπει να σεβόμαστε και να αγκαλιάζουμε, και όχι να φοβόμαστε.

Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε να ακούτε τα σημάδια της πείνας και να τρώτε πιο έξυπνα; Αν θέλετε να μάθετε την απάντηση συνεχίστε την ανάγνωση.

Την επόμενη φορά που θα διαμαρτυρηθεί το στομάχι σας, χαμογελάστε. Το σώμα σας, σας ειδοποιεί ότι είναι έτοιμο για φαγητό.

Προσπαθήστε να φάτε κάτι μέσα σε 30 λεπτά από την πρώτη αίσθηση της πείνας. Αυτό σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα σας και απομακρύνει την επιθυμία για υπερκατανάλωση τροφής.

Μετά από ένα γεύμα, περιμένετε να αισθανθείτε πεινασμένοι πριν φάτε ξανά. Δεν χρειάζεται να τρώτε απλώς επειδή είναι η ώρα του φαγητού.

Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι αλλά δεν είστε σίγουροι ότι είστε, πιείτε ένα ποτήρι νερό. Η δίψα μπορεί επίσης να παρερμηνευτεί ως πείνα.

Όταν έρχεται στο μυαλό το φαγητό, σκεφτείτε αν είναι ανάγκη ή επιθυμία. Χρειάζεστε φαγητό όταν αισθάνεστε σωματικά πεινασμένοι και όχι επειδή βαριέστε ή είστε κουρασμένοι. Εάν δεν πεινάτε σωματικά, αποσπάστε την προσοχή σας κάνοντας μια βόλτα, τηλεφωνώντας σε έναν φίλο ή κάνοντας άλλη δραστηριότητα. Μερικές φορές χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να αποσπάσετε το μυαλό σας από το φαγητό, όταν δεν πεινάτε πραγματικά.

Αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε το φαγητό σας. Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς κατά τη διάρκεια του γεύματος και θυμηθείτε ότι χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να νιώσετε χορτασμένοι μόλις αρχίσετε να τρώτε.

Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να σας φανούν χρήσιμες, έτσι ώστε το επόμενο σημάδι πείνας που θα νιώσετε να σας είναι ευχάριστο και να μην σας προκαλέσει πανικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.