WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την πιο κοινή γαστρεντερική διαταραχή στον κόσμο


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Απριλίου 2024

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την πιο κοινή γαστρεντερική διαταραχή στον κόσμο
pexels
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: η πιο κοινή γαστρεντερική διαταραχή στο… μικροσκόπιο

Πολλοί από εσάς που ζουν με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) γνωρίζετε την αίσθηση ότι δεν μπορείτε να βγείτε έξω με στενά τζιν, ή χάνετε δείπνα με τους φίλους και την οικογένειά σας ή ακόμα και ότι δεν μπορείτε να ταξιδέψετε από φόβο για τα συμπτώματά σας. Αν και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε, ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι γύρω σας (φίλοι, οικογένεια, συνάδελφοι) δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς περνάτε.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα ήθελα να μοιραστώ μερικά αληθινά γεγονότα σχετικά με αυτήν την πάθηση για να βοηθήσω κάποιον που ζει με IBS.

Το IBS θεωρείται «Λειτουργική Διαταραχή του Εντέρου»

Το IBS θεωρείται λειτουργική διαταραχή του εντέρου - που σημαίνει ότι οι τυπικές εξετάσεις (πεδία και αιματολογικές εξετάσεις) θα αποδειχθούν φυσιολογικές, αλλά υπάρχουν ορισμένα προβλήματα όσο αφορά τον τρόπο με τον οποίο συστέλλεται ο εντερικός σας σωλήνας και την ευαισθησία των νευρικών απολήξεων.

Δεν υπάρχει εντερική ανατομία ή ανωμαλία στη βιοχημική (μεταβολική) διαδικασία στο IBS. Ωστόσο, υπάρχουν κοινές υποκείμενες αιτίες συμπτωμάτων, όπως η δυσλειτουργία του εντέρου-εγκεφάλου, οι τροφικές δυσανεξίες, η μη φυσιολογική κινητικότητα, η δυσβίωση, η σπλαχνική υπερευαισθησία και η φλεγμονή χαμηλού βαθμού.

Το IBS είναι μια πραγματική ιατρική κατάσταση, όχι μια "διάγνωση αποκλεισμών"

Το IBS είναι μια χρόνια, λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία μαζί με μια σειρά από άλλα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλασσόμενα επεισόδια και των δύο. Είναι μια αληθινή κατάσταση με μια πραγματική διαγνωστική διαδικασία.

Το IBS διαγιγνώσκεται με χρήση των κριτηρίων Rome IV

Το IBS δεν έχει ακόμη συγκεκριμένη ιατρική εξέταση (εξέταση αίματος, ακτινογραφία κ.λπ.). Συνήθως διαγιγνώσκεται αφού αποκλειστούν άλλες γαστρεντερικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά συμπτώματα, όπως η νόσος του Crohn ή η κολίτιδα, η κοιλιοκάκη κ.λπ. Στη συνέχεια, τα Διαγνωστικά Κριτήρια Ρώμης IV για IBS χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση από τον γιατρό.

Μάθετε ότι δεν είστε μόνοι

Το IBS επηρεάζει παρά πολύ μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αέρια, διάρροια και/ή δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν τόσα πολλά αόρατα συμπτώματα με τα οποία οι άνθρωποι παλεύουν καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου του φόβου για φαγητό, ταξίδια, έξοδο με φίλους και τόσα άλλα.

Πολλοί φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια από τον οικογενειακό τους γιατρό ή να το αναφέρουν σε άλλους. Επίσης αρκετοί είναι εκείνοι που ομαλοποιούν τα συμπτώματα και έτσι γίνονται τυπικό μέρος της καθημερινότητάς τους. Το μήνυμά μου προς εσάς ως διαιτολόγος είναι να μην διστάσετε να απευθυνθείτε για υποστήριξη και να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι.

Jenny.Gr
pexels

Το IBS είναι κάτι περισσότερο από «Χρειάζομαι να χρησιμοποιώ πολύ το μπάνιο»

Εάν έχετε IBS, ξέρετε ότι κάτι είναι περισσότερο από απλά πεπτικά συμπτώματα και το να χρειάζεστε συχνά το μπάνιο. Τα άτομα με IBS συχνά βιώνουν πολλές πρόσθετες απογοητεύσεις και συμπτώματα, όπως χαμηλή ενέργεια, κόπωση, στρες (για να βρουν μια τουαλέτα, τις κατάλληλες τροφές κ.λπ.), άγχος, κατάθλιψη, αυξημένες επισκέψεις στον γιατρό, δυσπιστία στο σώμα, άγχος γύρω από το φαγητό και άλλα.

Η δυσβίωση είναι συχνή στο IBS

Τα άτομα με IBS έχουν αρκετά συχνά μια ανισορροπία «καλών» και «κακών» μικροβίων στο μικροβίωμα του εντέρου τους, συμπεριλαμβανομένων μυκήτων, βακτηρίων, μεθανογόνων κ.λπ.. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μολύνσεις του παρελθόντος, στρες, μη ισορροπημένη διατροφή, μετά την εγκυμοσύνη, κοιλιοκάκη ή άλλους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν σε μια ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου.

Το 40 με 60% όσων έχουν IBS εμφανίζουν ψυχολογικά συμπτώματα

Γνωρίζατε ότι το 40 έως 60% των ατόμων με IBS εμφανίζουν ψυχολογικά συμπτώματα, όπως αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη; Συμπεριλαμβάνεστε σε αυτή την ομάδα; Αυτό το γεγονός μας δίνει μια εικόνα για τη δύναμη της σύνδεσης εντέρου-εγκεφάλου μας.

Πάνω από το 90% της σεροτονίνης παράγεται στο έντερο (η ορμόνη της ευτυχίας μας)

Το έντερο αναφέρεται ως ο «δεύτερος εγκέφαλος» μας, γιατί είναι στενά συνδεδεμένο και επικοινωνεί συνεχώς με τον εγκέφαλό μας («άξονας εντέρου-εγκεφάλου»). Η μικροχλωρίδα του εντέρου μας επηρεάζει τις διαδικασίες που σχετίζονται με το νευρικό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής νευροδιαβιβαστών, της ανοσίας, των ορμονών πείνας/πληρότητας και πολλά άλλα.

Είναι ενδιαφέρον ότι πάνω από το 90% της σεροτονίνης παράγεται στο έντερο (η ορμόνη της ευτυχίας μας). Μια υγιής χλωρίδα του εντέρου υποστηρίζει μια σωστή ισορροπία αυτού του σημαντικού νευροδιαβιβαστή της διάθεσης, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε πιο ευτυχισμένοι. Όσοι έχουν IBS μπορεί να έχουν δυσβίωση και αποσύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου τους και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη.

Η διαχείριση του IBS είναι κάτι περισσότερο από το «να τρώτε απλώς πιο υγιεινά»

Ως διαιτολόγος αυτό που έχω συνειδητοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι κλειδί είναι μια ολοκληρωτική προσέγγιση. Πιστεύω στις βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών, στην προώθηση της θεραπείας και στην υποστήριξη της σωστής λειτουργίας του εντέρου σας.

Επειδή λοιπόν η διαρκής ελευθερία είναι δυνατή, και σας αξίζει να ζήσετε μια πλήρη ζωή χωρίς να αφήνετε τα συμπτώματα του IBS και του εντέρου σας να σας κρατούν πίσω, μην διστάζετε να αναζητήσετε βοήθεια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.