WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιο συχνές τροφικές δυσανεξίες και 4 χρήσιμες συμβουλές


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Αυγούστου 2023

Οι πιο συχνές τροφικές δυσανεξίες και 4 χρήσιμες συμβουλές
pexels
Το φαγητό πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά μερικές φορές ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει άγχος και δυσφορία.

Ο εντοπισμός των τροφικών δυσανεξιών μπορεί να σας επανενώσει με τα αγαπημένα σας τρόφιμα, αλλά και να σας βοηθήσει να βρείτε νέα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για μερικές από τις πιο κοινές τροφικές δυσανεξίες, καθώς και συμβουλές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Η τροφική δυσανεξία είναι μια γαστρεντερική απάντηση στο φαγητό, ενώ η αλλεργία είναι μια ανοσολογική απάντηση. Οι δυσανεξίες μπορεί να προκληθούν από συστατικά ενός τροφίμου, ελλείψεις ενζύμων, προβλήματα του γαστρεντερικού σωλήνα ή προβλήματα της πέψης.

Οι συνήθεις τροφικές δυσανεξίες περιλαμβάνουν σύνθετους υδατάνθρακες, ζάχαρη γάλακτος (λακτόζη), πρωτεΐνη γάλακτος (καζεΐνη), γλουτένη, φαινόλες και FODMAPS (ζυμώσιμους ολιγο-, δι-, μονοσακχαρίτες και πολυόλες). Η σοβαρότητα των τροφικών δυσανεξιών κυμαίνεται από τη διατάραξη της καθημερινής ζωής έως την υποβάθμιση της διατροφής σε ειδικές περιστάσεις.

Οι τροφικές δυσανεξίες επηρεάζουν την ικανότητα του σώματός σας να αφομοιώσει ή να διασπάσει ορισμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ώρες αργότερα και περιλαμβάνουν:

  • Περιστασιακά αέρια
  • Φούσκωμα
  • Κράμπες
  • Περιστασιακή καούρα
  • Διάρροια
  • Δυσπεψία
  • Άλλα πεπτικά προβλήματα

6 από τις πιο κοινές τροφικές δυσανεξίες

FODMAPS : Όταν δεν αφομοιώνονται στην κατώτερη γαστρεντερική οδό, αυτοί οι υδατάνθρακες μπορεί να δοηγήσουν σε δυσφορία. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP περιλαμβάνουν: κρεμμύδια και σκόρδο, σιτάρι, σίκαλη, όσπρια, αγκινάρες, γαλακτοκομικά, φρούτα, μέλι, αγαύη, μανιτάρια και μπιζέλια.

Ζάχαρη γαλακτοκομικών και πρωτεΐνες γάλακτος : Πέρα από τη δυσανεξία στη λακτόζη, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν προβλήματα με τη διάσπαση της καζεΐνης (πρωτεΐνες που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά).

Σιτάρι : Η γλουτένη είναι η κύρια πρωτεΐνη στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Η ευαισθησία στο σιτάρι θα μπορούσε να περιοριστεί στη γλουτένη ή να περιλαμβάνει άλλες πρωτεΐνες γλιαδίνη και γλουτενίνη. Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν δυσανεξία σε πτυχές του ίδιου του σιταριού, ενώ άλλοι δυσανεξία στη γλουτένη . Η δυσανεξία στη γλουτένη ή στο σιτάρι δεν είναι το ίδιο με την κοιλιοκάκη.

Φαινόλες: Αυτά τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία, αλλά ορισμένα άτομα είναι ευαίσθητα σε αυτά.

Φρουκτόζη : Μια απλή ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα, ορισμένα λαχανικά, το μέλι, την αγαύη και άλλα γλυκαντικά, στα οποία μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι.

Οι φυτικές ίνες στα ωμά λαχανικά καθώς και άλλοι σύνθετοι υδατάνθρακες σε τρόφιμα όπως τα φασόλια μπορούν να προκαλέσουν πεπτικές ενοχλήσεις. Τα διατροφικά λίπη ή πρωτεΐνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα. Ανεξάρτητα από το ποια μπορεί να είναι η ευαισθησία σας στα τρόφιμα, έχετε επιλογές.

Για την πλήρη πέψη των τροφίμων και την αφομοίωση των βασικών θρεπτικών συστατικών, το σώμα χρειάζεται επαρκή αποθέματα πεπτικών ενζύμων. Τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων προσφέρουν υποστήριξη όταν υπάρχει έλλειψη. Η συμπλήρωση με πεπτικά ένζυμα βοηθά στην αντιμετώπιση της ατελούς πέψης - και στην πρόληψη των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ανεπάρκεια των ενζύμων.

Όταν επιλέγετε ένζυμα, αναζητήστε προϊόντα που μετρούν τα ένζυμα με βάση τα επίπεδα δραστηριότητας τους και χρησιμοποιούν μοναδικά πρότυπα για την καθαρότητα, την ποιότητα και την ταυτότητα των συστατικών των τροφίμων, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα του Food Chemical Codex

Jenny.Gr
pexels

5 τρόποι για να αποφύγετε τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα

Ακολουθούν 4 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε τροφές που περιέχουν προβληματικά συστατικά και να μάθετε να βρίσκετε τροφές που μπορείτε να ανεχτείτε.

Διαβάστε τις ετικέτες

Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα αναφέρονται με έντονους χαρακτήρες, οπότε αν η δυσανεξία σας είναι ένα από αυτά, θα είναι ευκολότερο να το βρείτε. Διαβάστε προσεκτικά κάθε συστατικό . Ορισμένα συστατικά έχουν περισσότερα από ένα ονόματα.

Επιλέξτε προϊόντα με ετικέτα χωρίς γλουτένη, χωρίς γαλακτοκομικά, χωρίς σόγια, χωρίς καλαμπόκι, χωρίς αυγά και χωρίς φιστίκια.

Αυτά τα προϊόντα κατασκευάζονται συχνά σε εγκαταστάσεις που αποφεύγουν τη διασταυρούμενη μόλυνση, γεγονός που μειώνει τους κινδύνους σας. Και καλούν τυχόν πιθανούς ρύπους για να σας βοηθήσουν να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Μαγειρέψτε στο σπίτι πιο συχνά

Ένα αβλαβές «μυστικό συστατικό» ή μείγμα μπαχαρικών μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στα τρόφιμα ενώ τρώτε έξω. Ενώ το μαγείρεμα στο σπίτι, σας διασφαλίζει ότι θα αποφύγετε τα ερεθίσματα.

Ρωτήστε για τα μενού και τις μεθόδους μαγειρέματος

Περιηγηθείτε στα μενού στο διαδίκτυο και σκεφτείτε να φέρετε μια λίστα με τα φαγητά που προκαλούν ενεργοποίηση. Τα περισσότερα εστιατόρια καλύπτουν τις διαφορετικές διατροφικές προτιμήσεις.

Να είστε προετοιμασμένοι

Έχετε μαζί σας ένα σνακ σε περίπτωση που η πείνα χτυπήσει απροσδόκητα – και να έχετε τα ένζυμα που σας ενδιαφέρουν κοντά σας.

Πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε τροφική δυσανεξία;

Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας για να δείτε εάν αυτό που τρώτε σας δημιουργεί δυσάρεστα συμπτώματα.

Κάντε μια δίαιτα αποβολής. Αυτή η δίαιτα αφαιρεί τα τρόφιμα που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν δυσανεξίες. Μετά τα προσθέτετε ξανά προσεκτικά, για να παρακολουθήσετε οποιαδήποτε αντίδραση.

Να είστε υπομονετικοί και χαλαροί με τον εαυτό σας. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να καταλάβετε τι συμβαίνει και ποιες τροφές σας προκαλούν περιστασιακά δυσάρεστα συμπτώματα.

Ξεκινήστε μιλώντας με τον γιατρό σας. Με μερικά απλά βήματα, μπορείτε να αρχίσετε να αναγνωρίζετε ποιες τροφές μπορεί να σας ενοχλούν και να μάθετε πώς να το αντιμετωπίζετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.