WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Έχει οφέλη για όσους δεν έχουν κοιλιοκάκη;


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Ιουλίου 2023

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Έχει οφέλη για όσους δεν έχουν κοιλιοκάκη;
pexels
Η γλουτένη είναι θέμα που συζητιέται πολύ στον κλάδο της υγείας εδώ και πολλά χρόνια.

Σίγουρα έχετε γνωρίσει πολλούς που είτε προσπαθούν να ακολουθήσουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είτε μειώνουν τα τρόφιμα με γλουτένη. Ενώ μια δίαιτα χωρίς γλουτένη σχεδιάστηκε αρχικά για άτομα με κοιλιοκάκη , έχει διαφημιστεί ως μια πιο υγιεινή επιλογή για σχεδόν όλους. Είναι όμως αλήθεια αυτό;

Τι είναι η γλουτένη;

Είναι πρώτα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι είναι στην πραγματικότητα η γλουτένη και πού βρίσκεται στα τρόφιμα. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους κόκκους της σίκαλης, του κριθαριού και του σιταριού, καθώς και σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται με αυτά τα συστατικά.

Επιπλέον, η γλουτένη μπορεί να είναι συστατικό σε μια μεγάλη ποικιλία άλλων τροφίμων, όπως σάλτσες, σάλτσες για σαλάτες και πολλά είδη επεξεργασμένων τροφίμων. Γι' αυτό είναι σημαντικό να ελέγξετε τη λίστα συστατικών και να εξοικειωθείτε με τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

Γιατί μερικοί άνθρωποι ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη;

Αρχικά η δίαιτας χωρίς γλουτένη προοριζόταν για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα χρόνια η γλουτένη πιστεύεται ότι συμβάλλει σε πολλές άλλες ασθένειες υγείας.

Ως αποτέλεσμα, τα μέσα ενημέρωσης έχουν προωθήσει ευρέως τη δίαιτα χωρίς γλουτένη, η οποία οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους να την κόψουν από τη διατροφή τους. Επίσης μια έρευνα που έγινε από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Consumer Reports διαπίστωσε ότι περίπου το 63 τοις εκατό των Αμερικανών πίστευαν ότι ακολουθώντας μια δίαιτα χωρίς γλουτένη θα βελτίωνε τη σωματική ή ψυχική υγεία τους και περίπου το ένα τρίτο ανέφερε ότι προσπαθούσε να αποφύγει τη γλουτένη. Ωστόσο, η τάση του να ακολουθείς μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι απαραίτητα η καλή για όλους.

Jenny.Gr
pexels

Είναι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη υγιεινή;

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν σημαίνει αυτόματα μια πιο υγιεινή διατροφή. Λόγω της αυξημένης τάσης και ζήτησης για τρόφιμα χωρίς γλουτένη , πολλοί κατασκευαστές τροφίμων έχουν δημιουργήσει νέα προϊόντα που είναι συχνά εξαιρετικά επεξεργασμένα και λιγότερο θρεπτικά σε σύγκριση με εκείνα που περιέχουν φυσικά γλουτένη.

Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση κυρίως βιομηχανικών προϊόντων χωρίς γλουτένη μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερης ζάχαρης, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών. Μπορεί επίσης να σας κάνει να καταναλώνετε περισσότερα συντηρητικά ή τεχνητά που δεν υποστηρίζουν απαραίτητα την καλή υγεία.

Επιπλέον, το Ίδρυμα για την κοιλιοκάκη ανέφερε ότι τα άτομα που ακολουθούν μια μακροχρόνια δίαιτα χωρίς γλουτένη ενδέχεται να μην λαμβάνουν αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • Σίδηρος

  • Μαγνήσιο

  • Ινες

  • Βιταμίνη Β12

  • Φυλλικό οξύ

  • Ασβέστιο

  • Βιταμίνη D

  • Ψευδάργυρος

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε επίσης ότι η αποφυγή της γλουτένης μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία για άτομα χωρίς αποδεδειγμένες διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως που περιέχουν γλουτένη μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Εάν αποφεύγετε τη γλουτένη χωρίς να χρειάζεται πραγματικά, θα μπορούσατε να μη λαμβάνετε όλα αυτά τα αοφέλη.

Ποιος πρέπει να ακολουθεί μια δίαιτα χωρίς γλουτένη;

Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για να προστατεύσουν την υγεία τους. Είναι επίσης πιθανό να έχετε τροφική ευαισθησία στη γλουτένη, γνωστή ως μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη. Και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως φούσκωμα, ακανόνιστες συνήθειες του εντέρου, κοιλιακό άλγος, εγκεφαλική ομίχλη και κόπωση που υποχωρούν μετά την αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή. Αυτή η κατάσταση είναι δύσκολο να διαγνωστεί και συνήθως γίνεται μόνο αφού αποκλειστούν άλλες καταστάσεις .

Δεν υπάρχει κανένας βάσιμος λόγος για να αποφύγετε τη γλουτένη εάν δεν έχετε κάποια διαταραχή που σχετίζεται με τη γλουτένη και κάτι τέτοιο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι λιγότερο υγιεινό για εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.