WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάνεις δίαιτα χωρίς γλουτένη; Τα 5 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Φεβρουαρίου 2023

Κάνεις δίαιτα χωρίς γλουτένη; Τα 5 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις
pexels
Ακολουθούν πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για ορισμένα άτομα. Όταν αφαιρείτε τη γλουτένη από τη διατροφή σας, αποκλείετε προϊόντα όπως το σιτάρι και η σίκαλη. Τα προϊόντα σίτου είναι γνωστό ότι προκαλούν πεπτικά προβλήματα σε ορισμένες ομάδες ατόμων.

Εάν λοιπόν σκέφτεστε να αφαιρέσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας, ακολουθούν πέντε βασικά πράγματα που θα ήταν καλό να γνωρίζετε.

Πρέπει να έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας για να αποφύγετε τη γλουτένη

Μπορεί να ακούσετε κάποιους ανθρώπους στα εστιατόρια να ρωτούν εάν ορισμένα τρόφιμα είναι χωρίς γλουτένη ή εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Συχνά, αυτές οι ερωτήσεις είναι κάτι περισσότερο από μια απλή προτίμηση. Άτομα με διαταραχές όπως η κοιλιοκάκη, η ευαισθησία στη γλουτένη και αλλεργίες στο σιτάρι αποφεύγουν τα προϊόντα γλουτένης.

Περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού προσβάλλεται από κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση εντεροπάθεια που προκαλείται από την κατανάλωση τροφής που περιέχει γλουτένη. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Αιχμηρός πόνος στο στομάχι
  • Δυσφορία στο στομάχι
  • Φούσκωμα
  • Απώλεια βάρους
  • Δερματικά εξανθήματα
  • Κούραση
  • Κατάθλιψη

Τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να μην έχουν κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι, αλλά εξακολουθούν να αισθάνονται δυσφορία μετά την κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, αλλαγές στην κίνηση του εντέρου, κόπωση και δερματικά εξανθήματα.

Η αλλεργία στο σιτάρι είναι μια αλλεργική αντίδραση που εμφανίζεται ως απόκριση στις πρωτεΐνες του σίτου. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κνίδωση, πονοκέφαλο, δυσκολία στην αναπνοή και συμφόρηση.

Τι να αποφεύγετε

Δεδομένου ότι η γλουτένη είναι ένα τόσο κοινό συστατικό σε τρόφιμα και ποτά, η αποκοπή της από τη διατροφή σας μπορεί να είναι δύσκολη. Το σιτάρι είναι η κύρια πηγή γλουτένης, αλλά μπορεί να κρυφτεί σε άλλα προϊόντα με βάση το σιτάρι, όπως το πίτουρο σίτου, το αλεύρι σίτου, το καμούτ και το σιμιγδάλι. Άλλες πηγές γλουτένης είναι το κριθάρι, η σίκαλη, το τριτικάλε, η βύνη και η μαγιά μπύρας. Φροντίστε να ελέγχετε τις ετικέτες για αυτά τα συστατικά για να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Οφέλη για την υγεία

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει πολλά οφέλη για όσους έχουν μια διαταραχή που σχετίζεται με τη γλουτένη. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση πεπτικών προβλημάτων όπως αέρια, φούσκωμα και διάρροια. Η φλεγμονή μειώνεται καθώς μειώνονται τα επίπεδα αντισωμάτων, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση της βλάβης στο έντερο.

Εκτός από τα οφέλη του εντέρου, υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι, επειδή τα εντερικά προβλήματα προκαλούν πιθανές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή μπορεί να θεραπεύσει το έντερό σας και να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Jenny.Gr
pexels

Μειονεκτήματα μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη

Παρά τα οφέλη για την υγεία, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Αυτή η δίαιτα μπορεί να μην βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διατροφικών ελλείψεων, επειδή τα περισσότερα προϊόντα διατροφής χωρίς γλουτένη είναι υψηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Η δυσκοιλιότητα είναι μια άλλη κοινή παρενέργεια. Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη εξαλείφουν πολλά τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Επίσης το κόστος των τροφίμων χωρίς γλουτένη είναι συχνά υψηλότερο από το κανονικό φαγητό. Δεδομένου ότι αυτά τα προϊόντα έχουν λιγότερη ζήτηση και απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα για την κατασκευή τους, οι καταναλωτές επωμίζονται τις ανεβασμένες τιμές. Η κοινωνικοποίηση μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα, γιατί πρέπει πάντα να διασφαλίζετε ότι θα υπάρχουν επιλογές χωρίς γλουτένη στα εστιατόρια που επισκέπτεστε. Αν και δεν είναι ακατόρθωτο, απαιτεί περισσότερη προετοιμασία.

Πώς να ξεκινήσετε

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Θα χρειαστείτε τη σωστή καθοδήγηση για να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες και να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή. Δείτε αυτές τις συμβουλές για να ξεκινήσετε τη δίαιτά σας χωρίς γλουτένη:

  • Ελέγχετε πάντα τα συστατικά στις συσκευασίες.
  • Ξεχωρίστε τα σκεύη και τα πιάτα που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί με γλουτένη
  • Αντικαταστήστε το αλεύρι σίτου με τη βρώμη, την κινόα ή άλλο εναλλακτικό αλεύρι χωρίς γλουτένη.

Η γλουτένη ελλοχεύει σε πολλά προϊόντα, από σάλτσες για σαλάτες και μείγματα καρυκευμάτων μέχρι βιταμίνες. Μπορεί ακόμη και να βρείτε γλουτένη στο lip balm. Έτσι, η εξάλειψή του είναι μια μεγάλη δέσμευση. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσετε για μια ισορροπημένη διατροφή.

Εάν δεν είστε σίγουροι αν έχετε κοιλιοκάκη ή αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις.

Τέλος η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης συνίσταται μόνο σε όσους έχουν κοιλιοκάκη, δυνασεξία στη γλουτένη ή αλλεργία ώστε να μειωθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα της πάθησης. Όσοι είστε υγιείς, είναι προτιμότερο να περιλαμβάνετε όλες τις ομάδες τροφίμων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.