WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα χειρότερα λάθη που κάνετε όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Ιανουαρίου 2023

Τα χειρότερα λάθη που κάνετε όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη
pexels
Ακολουθούν 4 κοινά λάθη που κάνετε όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη και πώς να τα επιλύσετε.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στο σκοτάδι για το θέμα της γλουτένης. Αλλά για να το θέσω με λίγα λόγια: η γλουτένη είναι ένα είδος πρωτεΐνης. Συνήθως θα βρείτε γλουτένη σε τρόφιμα όπως:

  • Σιτάρι

  • Κριθάρι

  • Σίκαλη

  • Τριτικάλε

Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων γλουτένης προκαλεί ανεπιθύμητα συμπτώματα , όπως πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα. Μόνο περίπου το 0,5% έως 1% του πληθυσμού έχει κοιλιοκάκη. Αν και, πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν την πάθηση χωρίς να το γνωρίζουν.

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται όταν η γλουτένη προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να βλάψει ή να καταστρέψει τις λάχνες, οι οποίες επενδύουν το λεπτό έντερο σαν ένα μικροσκοπικό βελούδινο χαλί. Οι υγιείς λάχνες απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά μέσω του εντερικού τοιχώματος.

Όμως όταν οι λάχνες καταστραφούν, δεν μπορείτε να απορροφήσετε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να αναπτύξετε χρόνιο υποσιτισμό, απώλεια βάρους και εξάντληση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στους μύες ή στις αρθρώσεις, κατάθλιψη και δερματικά προβλήματα. Σε άτομα με αυτή τη διάγνωση, ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η βλάβη και τα συνοδά συμπτώματα είναι να αποφύγουν εντελώς τη γλουτένη.

Τα λάθη που κάνετε όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη

Πιστεύετε ότι θα χάσετε βάρος

Μπορεί να έχετε δει έναν φίλο, έναν συνάδελφο ή μια διασημότητα να αδυνατίζει ξαφνικά αφού επισήμανε ότι εγκαταλείπει τη γλουτένη. Και ενώ η χρήση χωρίς γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αυτό μπορεί να οφείλεται στην εγκατάλειψη των τροφών με πολλές θερμίδες που περιέχουν γλουτένη. Αυτά τα τρόφιμα -όπως τα κουλούρια, τα ζυμαρικά, τα κράκερ και τα αρτοσκευάσματα- συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Η αντικατάσταση αυτών των τροφών με περισσότερα λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η κινόα και το άγριο ρύζι, μειώνει τους εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αυξάνει τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά και παράγει ενέργεια. Ωστόσο, μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Οδηγείστε στο πρόχειρο φαγητό

Υπάρχουν δεκάδες επιλογές χωρίς γλουτένη στις αγορές, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων bagels χωρίς γλουτένη, κράκερ, κουλούρια και αρτοσκευάσματα. Για παράδειγμα, ένα μπισκότο χωρίς γλουτένη μπορεί να περιέχει 60 θερμίδες—περισσότερες από ό,τι έχει ένα κανονικό μπισκότο. Αυτό είναι εντάξει εάν πρέπει να ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Αλλά δεν θα σας εξοικονομήσει θερμίδες εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους. Επίσης ορισμένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη παρασκευάζονται με εκλεπτυσμένους κόκκους χωρίς γλουτένη, απαλλαγμένους από φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Jenny.Gr
pexels

Αγνοείτε την ισορροπία στη διατροφή σας

Έχω δει ανθρώπους να ανταλλάσσουν τα λευκά ζυμαρικά με υγιή δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως κινόα ή άγριο ρύζι, αλλά εξακολουθούν να τρώνε πολύ μεγάλες μερίδες, γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών χωρίς γλουτένη. Όμως και εδώ η ισορροπία είναι το κλειδί.

Σίγουρα εάν έχετε κοιλιοκάκη, πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε τη γλουτένη. Η γλουτένη ελλοχεύει σε πολλά προϊόντα, από σάλτσες για σαλάτες και μείγματα καρυκευμάτων μέχρι βιταμίνες. Μπορεί ακόμη και να βρείτε γλουτένη στο lip balm. Έτσι, η εξάλειψή του είναι μια μεγάλη δέσμευση. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσετε για μια ισορροπημένη, πλήρη διατροφή.

Εάν δεν είστε σίγουροι αν έχετε κοιλιοκάκη ή αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.