WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε κοιλιοκάκη


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Σεπτεμβρίου 2017

20986994-1956711067937127-8865868695826595840-n.jpg

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε κοιλιοκάκη

Τα συμπτώματα της νόσου διαφέρουν συχνά από περίπτωση σε περίπτωση και ανάλογα με την ηλικία. Στα βρέφη παρατηρούνται διάρροια, δύσοσμες κενώσεις και απώλεια βάρους ή στασιμότητα στην ανάπτυξη. Στα παιδιά εκτός από τα προαναφερθέντα, παρατηρούνται επίσης ναυτία, εμετοί, αναιμία, στοματικές άφθες και ανορεξία. Και στους ενήλικες στο αρχικό στάδιο παρατηρείται αίσθημα αδιαθεσίας, κόπωσης και στη συνέχεια εμφανίζουν έντονες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, αναιμία, οστεοπόρωση και νευρικές διαταραχές.

Διαβάστε εδώ: Τι θα σας συμβεί αν αποφεύγετε τη γλουτένη

Η διατροφή είναι η κύρια θεραπεία για την κοιλιοκάκη, γιατί βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων. Άρα αν διαγνωστείτε με κοιλιοκάκη δεν πρέπει να καταναλώνετε γλουτένη. Μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης επιλύει το κοιλιακό άλγος και το φούσκωμα σε μια συντριπτική πλειοψηφία έως και 97 με 100 τοις εκατό των ατόμων με κοιλιοκάκη. Επιπλέον, η νόσος μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία τα τρόφιμα πηγαίνουν από το στομάχι στο έντερο, για αυτό και οι ασθενείς μπορεί να νιώθουν δυσφορία, η οποία προκαλεί ναυτία ή έμετο. Μια μελέτη έδειξε, ότι όσοι είχαν κοιλιοκάκη χρειάστηκαν οι διπλάσιες ώρες για να ταξιδέψουν τα τρόφιμα από το στόμα στο παχύ έντερο, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν υγιείς. Όμως, μετά από μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης η ταχύτητα διέλευσης της τροφής αυξήθηκε κατά 2½ ώρες, δηλαδή με ρυθμό παρόμοιο με εκείνους που δεν είχαν κοιλιοκάκη.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης ευνοεί τα άτομα με κοιλιοκάκη, όμως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η κατανάλωση της δεν έχει κανένα θετικό αντίκτυπο στην υγεία ή στο βάρος σας. Όσοι έχετε διαγνωστεί με το συγκεκριμένο αυτοάνοσο νόσημα καλό είναι να επισκεφτείτε ένα διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τη δίαιτα που πρέπει να ακολουθείτε, ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα και ταυτόχρονα να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.