WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γλουτένη: Πότε πρέπει να την αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας;


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Φεβρουαρίου 2022

Γλουτένη: Πότε πρέπει να την αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας;
Η γλουτένη είναι μια λέξη που την ακούμε συχνά, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αποφεύγουν.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί προσπαθούν να εξαλείψουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους, ενώ μόνο το 1% του πληθυσμού έχει πραγματικά κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή του πεπτικού συστήματος που ενεργοποιείται από την πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Με τη πάροδο του χρόνου, αυτή η εντερική βλάβη εμποδίζει τη απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του γαστρεντερικού.

Έτσι λοιπόν η δια βίου, αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η θεραπεία για τα άτομα με κοιλιοκάκη.

Υπάρχει και ένα ποσοστό ατόμων που δεν έχουν κοιλιοκάκη, αλλά μετά την κατανάλωση γλουτένης εμφανίζουν τη συμπτωματολογία της δυσανεξίας. Τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται εμπειρικά (δεν υπάρχει κατάλληλο διαγνωστικό τεστ) ότι έχουν ευαισθησία στη γλουτένη και συστήνεται ο αποκλεισμός της γλουτένης από τη διατροφή τους μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα (6-12 μήνες) προκειμένου να αποκατασταθούν κάποιες πιθανές βλάβες στις λάχνες του λεπτού εντέρου.

Σε καμία άλλη περίπτωση δεν πρέπει να συστήνεται δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, γιατί ο αποκλεισμός της μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας.

Μάλιστα αρκετές φορές τα προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και λιπαρά από τα συμβατικά, καθώς και περισσότερες θερμίδες και λίπος.

Επίσης σύμφωνα με μελέτες το 90% των Αμερικανών δεν καταναλώνουν την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών, γιατί επιλέγουν μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης. Τα όσπρια, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλές πηγές φυτικών ινών, αλλά και γλουτένης.

Ένας ακόμη λόγος που οι δίαιτες χωρίς τη συγκεκριμένη ουσία δεν συνιστώνται σε όσους δεν έχουν υπαρκτό πρόβλημα με τη γλουτένη, είναι γιατί έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε αρκετά ιχνοστοιχεία, ενώ δεν έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες και επίσημα επιστημονικά δεδομένα ότι επιδρούν θετικά στην απώλεια βάρους.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης συνίσταται μόνο σε όσους έχουν κοιλιοκάκη, ώστε να μειωθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα της πάθησης. Όσοι είστε υγιείς, είναι προτιμότερο να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.