WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λιπαρά: Ποια να κρατήσετε στη διατροφή σας και ποια να πετάξετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Ιανουαρίου 2023

Λιπαρά: Ποια να κρατήσετε στη διατροφή σας και ποια να πετάξετε
pexels
Ας μιλήσουμε για τα λιπαρά που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας και ποια να αποφύγετε για να διατηρήσετε την υγεία σας;

Τα λίπη είναι απαραίτητα για την υγεία σας, αλλά μερικά μπορεί να είναι επιβλαβή. Σε τι διαφέρουν μεταξύ τους; Τα πρώτα είναι θρεπτικά και αντιφλεγμονώδη, ενώ τα δεύτερα είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Ας μιλήσουμε για τα υγιή λίπη

Τα υγιή λίπη έχουν δαιμονοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, το έχω καλύψει εκτενώς σε αυτό το άρθρο. Ευτυχώς πλέον υπάρχει μεγάλη ώθηση για την ενσωμάτωση υγιεινών λιπών στη διατροφή και τα οφέλη αυτής της θετικής ώθησης είναι πολλά: αυξημένη ενέργεια, μειωμένη φλεγμονή, βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου, επιμήκυνση και βελτιωμένη ποιότητα ζωής, απώλεια βάρους. Με λίγα λόγια, τα υγιή λίπη κάνουν καλό.

Τα υγιή λιπαρά μπορούν να βρεθούν σε διάφορες πηγές τροφίμων: στο αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς και στο βούτυρο που λαμβάνεται από την επεξεργασία τους, στο ελαιόλαδο, στις ελιές κ.α.. Έπειτα, υπάρχουν οι πηγές υγιεινών λιπών ζωικής προέλευσης που μπορείτε στα κρέατα που τρέφονται με χόρτο, στο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και στα αυγά.

Τα οφέλη των υγιεινών λιπών είναι πολλά, εκτός από αυτά που έχω ήδη αναφέρει: είναι φορείς για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K, παρέχουν τα δομικά στοιχεία για το σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών και για τις ορμόνες και βοηθούν στην απορρόφηση των μετάλλων.

Ποια λιπαρά είναι καλό να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να παραμείνετε υγιείς

Ωμέγα-3 λιπαρά

Τα Ωμέγα-3 υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και ορισμένα είδη σπόρων. Μειώνουν τη φλεγμονή, τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, αυξάνουν τα επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL) και βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και των ματιών.

Υγιή μονοακόρεστα λίπη

Τα μονοακόρεστα λίπη βρίσκονται στις ελιές, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο και στα έλαια που προέρχονται από αυτά τα τρόφιμα. Σας προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, μειώνουν το επίπεδο της κακής χοληστερόλης (LDL), βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειώνουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου και αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε.

Jenny.Gr
pexels

Ας μιλήσουμε για τα βλαβερά λιπαρά

Όταν μιλάμε για βλαβερά λίπη, αναφερόμαστε σε υδρογονωμένα έλαια και trans λιπαρά. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα περιέχουν βλαβερά λίπη που ίσως γνωρίζετε ως υδρογονωμένα έλαια. Αυτά περιέχονται επίσης σε τηγανητά τρόφιμα όπως τα πατατάκια.

Τέλος τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τα βλαβερά λιπαρά; Η αποφυγή των trans λιπαρών καθίσταται απαραίτητη ακόμη κι αν είναι αρκετά περίπλοκη, επειδή οι ετικέτες των τροφίμων δεν είναι πάντα πολύ σαφείς. Για να προσδιορίσετε εάν το φαγητό που πρόκειται να φάτε περιέχει trans λιπαρά, κοιτάξτε να δείτε αν γράφει στην ετικέτα υδρογονωμένο ή μερικώς υδρογονωμένο και προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση των υπέρ-επεξεργασμένων προϊόντων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.