WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 μύθοι για τη θεραπεία της έλλειψης σιδήρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Ιανουαρίου 2023

8 μύθοι για τη θεραπεία της έλλειψης σιδήρου
pexels
Οι μύθοι για τη θεραπεία της έλλειψης σιδήρου αυξάνονται συνεχώς.

Η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει το 30 τοις εκατό των γυναικών και των παιδιών σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Ωστόσο, οι μύθοι για τη θεραπεία της έλλειψης σιδήρου αυξάνονται συνεχώς, όσο και η έλλειψη διάγνωσης αυτής της πάθησης. Στο σημερινό άρθρο θα μάθετε για τους πιο κοινούς μύθους.

Συμπτώματα έλλειψης σιδήρου

Κι όμως μπορεί να μην αισθάνεστε καθόλου κουρασμένοι με χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Μπορεί να νιώθετε τέλεια, αλλά εκ των υστέρων, μπορεί να ταυτιστείτε με μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Αδυναμία ή σταδιακή μείωση της μυϊκής δύναμης

  • Ζάλη

  • Πονοκέφαλοι

  • Κρύα χέρια και πόδια

  • Ευαισθησία στη μόλυνση

  • Εύθραυστα νύχια

  • Πρησμένη ή πονεμένη γλώσσα

  • Ανήσυχα συναισθήματα

  • Γρήγοροι καρδιακοί παλμοί ή ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί

  • Δυσκολία στην αναπνοή

Η αποτυχία εντοπισμού της έλλειψης σιδήρου συνδέεται επίσης με πιο σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σίδηρος εμπλέκεται στη δημιουργία μυοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στους μυς. Ο σίδηρος έχει πολλούς ρόλους εκτός από τη μεταφορά οξυγόνου, συμπεριλαμβανομένης της επιδιόρθωσης του DNA και όχι μόνο.

8 μύθοι για τη θεραπεία της έλλειψης σιδήρου

Μύθος 1: Τρώω μια ισορροπημένη διατροφή, οπότε παίρνω όλο τον σίδηρο που χρειάζομαι

Αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Οι πιο πλούσιες σε σίδηρο τροφές καταναλώνονται σπάνια πλέον, όπως το συκώτι. Τα κρέατα οργάνων έχουν τις υψηλότερες ποσότητες σιδήρου.

Επίσης ενώ ορισμένες τροφές φαίνεται να έχουν αρκετή ποσότητα σιδ’ηρου, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά, στην πραγματικότητα, ο τύπος σιδήρου που προστίθεται στα δημητριακά απορροφάται ελάχιστα. Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν πιστεύετε ότι τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μύθος 2: Το σπανάκι και το κόκκινο κρέας είναι οι καλύτερες πηγές σιδήρου

Αυτό είναι επίσης ψευδές. Το σπανάκι έχει μικρή ποσότητα σιδήρου και ο σίδηρος που έχει απορροφάται ελάχιστα. Το σπανάκι είναι υγιεινό για πολλούς άλλους λόγους και μπορεί να σας δώσει ενέργεια επειδή είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι σε σίδηρο. Επίσης το κόκκινο κρέας, όπως και η μπριζόλα, υστερεί σε σίδηρο σε σχέση με τα κρέατα οργάνων.

Εάν είστε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία, έχετε κάνει παιδιά και έχετε φυσιολογική έως έντονη ροή περιόδου, πιθανότατα δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο στη διατροφή σας, ακόμα κι αν τρώτε κρέας.

Οι φυτικές πηγές σιδήρου, γνωστές και ως μη αιμικός σίδηρος, απορροφούνται περίπου το 11% το πολύ και υπό ιδανικές συνθήκες. Η απορρόφηση μπορεί να είναι σχεδόν μηδενική εάν ο φυτικός σίδηρος συνδυάζεται με αντιθρεπτικά συστατικά ή άλλα μέταλλα όπως το ασβέστιο. Αντίθετα, ο σίδηρος στα θαλασσινά και τα κρέατα απορροφάται πολύ πιο εύκολα, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο.

Η απορρόφηση του σιδήρου είναι ένα αυστηρά ρυθμιζόμενο σύστημα στο σώμα μας και τα γονίδια επηρεάζουν το πόσο θα απορροφήσετε ή δεν θα απορροφήσετε. Στο μέσο άτομο, ο σίδηρος ζωικής προέλευσης απορροφάται 2-3 φορές περισσότερο από ότι από τα λαχανικά ή τα φυτά. Αν ψάχνετε για μια χορτοφαγική πηγή σιδήρου, η σοκολάτα και τα μπαχαρικά είναι πολύ υψηλότερα σε σίδηρο από το σπανάκι. Το ίδιο και η σπιρουλίνα και η χλωροφύλλη.

Μύθος 3: Παίρνω μια πολυβιταμίνη και είμαι καλά

Πολλές πολυβιταμίνες δεν έχουν σίδηρο. Πολλά από τα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί επίσης να μην έχουν αρκετό σίδηρο για να αντικαταστήσουν τις απώλειες σιδήρου λόγω αιμορραγίας ή ορισμένων ιατρικών διαταραχών.

Jenny.Gr
unsplash

Μύθος 4: Αναιμία σημαίνει ότι έχω χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο

Μπορεί να έχετε χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια για πολλούς λόγους. Η έλλειψη σιδήρου είναι μόνο ένα από αυτά. Μπορεί επίσης να έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε Β12 ή/και φυλλικό οξύ. Ή μπορεί να είστε χαμηλοί σε όλα τα παραπάνω.

Η αναιμία μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο δυσοίωνης κατάστασης, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, ο καρκίνος και άλλα. Μπορείτε να έχετε αναιμία από χρόνια φλεγμονή ή ασθένειες του αίματος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διερευνήσει την αιτία της αναιμίας σας με τον γιατρό σας. Μπορεί να έχετε πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου και να εξακολουθείτε να είστε αναιμικοί.

Μύθος 5: Μαγειρεύω σε μαντεμένιο τηγάνι άρα παίρνω όλο τον σίδηρο που χρειάζομαι

Υπάρχει μια μικτή έρευνα που δείχνει ότι το μαγείρεμα με μαντεμένιο τηγάνι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αναιμίας. Ωστόσο, αυτή η έρευνα δεν μέτρησε τη μορφή αποθήκευσης του σιδήρου στο αίμα που ονομάζεται φερριτίνη. Από προσωπική εμπειρία, δεν θα βασιζόμουν μόνο στα τηγάνια για να βοηθήσω τη βελτίωση των επιπέδων σιδήρου.

Μύθος 6: Αναιμία σημαίνει ότι ακολουθώ μια μη ισορροπημένη διατροφή

Η αναιμία μπορεί να σημαίνει μία όχι και τόσο ισορροπημένη διατροφή, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Εάν έχετε απώλειες σιδήρου λόγω αιμορραγίας, μπορεί να πάθετε αναιμία.

Άλλοι λόγοι αναιμίας που δεν σχετίζονται με τη διατροφή:

  • Εγκυμοσύνη

  • Θηλασμός

  • Βαριές περίοδοι

  • Αυτοάνοσο νόσημα

  • Δυσανεξία στη γλουτένη

  • Δυσανεξία στα γαλακτοκομικά

  • Τροφικές αλλεργίες

  • Νεφρικές παθήσεις

  • Ορισμένοι καρκίνοι

  • Φάρμακα

Μύθος 7: Είμαι χορτοφάγος άρα χρειάζομαι επιπλέον σίδηρο

Αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Οι χορτοφάγοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας λόγω του γεγονότος ότι απορροφάται λιγότερος σίδηρος από τα φυτά. Ωστόσο, οι χορτοφάγοι που προσέχουν τη διατροφή τους και κάνουν τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων δεν διατρέχουν κανένα πρόβλημα.

Μύθος 8: Όλα τα συμπληρώματα σιδήρου είναι ίδια

Αυτό είναι ψευδές. Μερικά απορροφούνται καλύτερα από άλλα και μερικά είναι πολύ πιο εύπεπτα από άλλα. Το να βρείτε αυτό που είναι κατάλληλο για εσάς θα εξαρτηθεί από τη δόση που χρειάζεστε και από το πόση στομαχική διαταραχή είστε διατεθειμένοι να ανεχτείτε.

Jenny.Gr
unsplash

Τι ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου;

Η λίστα με αυτά που ενισχύουν την απορρόφησή του είναι σύντομη: Τα οξέα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, αλλά και οξέα από τη ζύμωση των τροφίμων. Επίσης το μηλικό οξύ βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου και τα μήλα είναι πλούσια σε μηλικό οξύ. Για να είστε πιο σίγουροι ότι η βιταμίνη C σας βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, πάρτε 40 mg για κάθε 3 mg σιδήρου που λαμβάνετε.

Τα προβιοτικά και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση σας βοηθούν να απορροφήσετε σίδηρο, επομένως θα πρέπει να εστιάσετε στην κατανάλωση ωμού ξινολάχανου , kimchi και καρότων που έχουν υποστεί ζύμωση .

Περίσσεια σιδήρου

Ίσως ακόμη πιο επικίνδυνο από τον χαμηλό σίδηρο είναι τα υψηλά επίπεδα σιδήρου. Μια κατάσταση που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση ή διαταραχή υπερφόρτωσης σιδήρου είναι επικίνδυνη για την υγεία. Μπορεί να βλάψει το συκώτι, την καρδιά και πολλά άλλα.Το να γνωρίζετε τα επίπεδα σιδήρου σας είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική σας υγεία.

Τελικές σκέψεις για τον σίδηρο.

Τα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου είναι διακριτικά και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εμφανιστούν πραγματικά. Η αργή πτώση μπορεί να μην είναι ποτέ προφανής, γι αυτό και είναι σημαντικό να είστε σωστά ενημερωμένοι και προλαμβάνετε τις καταστάσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.