Η απροσδόκητη επίδραση που έχει το τζίντζερ στην αρτηριακή σου πίεση
Τζουλιάννα Καρνέζη
27 Ιουνίου 2024
Στην πραγματικότητα, το τζίντζερ χρησιμοποιήθηκε κάποτε στην παραδοσιακή ιατρική για την ανακούφιση από διάφορες παθήσεις, όπως μυϊκούς πόνους, κράμπες περιόδου, πόνους στο στομάχι και το κοινό κρυολόγημα. Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για να βοηθήσει στη θεραπεία δερματικών εγκαυμάτων.
Σήμερα, το τζίντζερ χρησιμοποιείται ευρέως ως βότανο και μπαχαρικό για να αρωματίσει φαγητά και ποτά, ωστόσο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει το στομάχι.
Ενώ το τζίντζερ έχει συνδεθεί με μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία , όπως η μείωση της ναυτίας και της δυσπεψίας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ωστόσο κάποιες μελέτες σε ανθρώπους και ζώα που δημοσιεύθηκαν στο Phytotherapy Research και στο Journal of Cardiovascular Pharmacology διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τζίντζερ φαίνεται να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, δρώντας ως αναστολέας των διαύλων ασβεστίου και ως αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΑΜΕΑ), τα οποία χρησιμοποιούνται σε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο έως τέσσερα γραμμάρια τζίντζερ την ημέρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταλλάξετε το φάρμακό σας για την αρτηριακή πίεση με τα συμπληρώματα τζίντζερ. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν πάρετε τζίντζερ ή άλλα βότανα και μπαχαρικά για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και, ακόμη και τότε, θα πρέπει να παίρνετε τα φαρμακα που σας έχουν συνταγογραφίσει σε συνδυασμό με τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.