WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τρόποι με τους οποίους ο θυμός επηρεάζει την υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Ιουνίου 2024

5 τρόποι με τους οποίους ο θυμός επηρεάζει την υγεία σου
unsplash
Το να νιώθετε έντονο και συχνό θυμό μπορεί να έχει συνέπειες στη σωματική και ψυχική σας ευεξία.

Ο θυμός δεν είναι μόνο ένα άβολο συναίσθημα, αλλά το να νιώθετε θυμωμένοι για πολύ καιρί μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Στην καλύτερη περίπτωση, ο θυμός μας ειδοποιεί για τον κίνδυνο και εμπνέει δράση. Αλλά είναι ένα συναίσθημα που χαρακτηρίζεται από το να νιώθετε ανταγωνισμό απέναντι σε κάποιον ή κάτι που σας έχει αδικήσει.

Όταν οι εξάρσεις θυμού είναι πολύ συχνές, πολύ έντονες, διαρκούν πολύ ή είναι δυσανάλογες με το συμβάν πυροδότησης, το συναίσθημα μπορεί να έχει προβληματικές επιπτώσεις στην ευημερία και την υγεία σας.

Ο θυμός είναι μέρος της αντίδρασης μάχης- φυγής κατά την οποία τα επινεφρίδια πλημμυρίζουν το σώμα με ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Και βιώνετε φυσιολογικές επιδράσεις όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση, ωθώντας γρήγορα το αίμα προς την καρδιά. Το σώμα προετοιμάζεται σωματικά να πολεμήσει για να αμυνθεί ή να ξεφύγει από τον κίνδυνο.

Όμως η χρόνια ενεργοποίηση των ορμονών του στρες οδηγεί σε σοβαρές σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Ακολουθούν ορισμένες επιπτώσεις στην υγεία του θυμού που πρέπει να γνωρίζετε:

Ο θυμός επηρεάζει την υγεία της καρδιάς

Η βίωση του θυμού ενεργοποιεί το σώμα να απελευθερώσει ορμόνες του στρες, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς. Η έρευνα δείχνει ότι ο θυμός (ακόμα και ο στιγμιαίος θυμός) οδηγεί σε αλλαγές στην καρδιά που επιδεινώνουν την ικανότητα των μυών να αντλούν αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και επακόλουθες επιπλοκές (όπως καρδιακές παθήσεις , καρδιακή προσβολή , εγκεφαλικό , και μεταβολικό σύνδρομο).

Η έρευνα, συνεπώς, δείχνει ότι τα άτομα με υψηλότερο θυμό (αυτοί που τείνουν να αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις ως εχθρικές και είναι λιγότερο ικανοί να ελέγξουν τις εχθρικές σκέψεις και τα συναισθήματά τους) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ο θυμός συνδέεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο και επιπλοκές.

Ο θυμός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο θυμός συνδέεται συγκεκριμένα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Σε μια συστηματική ανασκόπηση που εξέτασε μελέτες με συνολικά σχεδόν τέσσερις χιλιάδες συμμετέχοντες από περισσότερα από πενήντα ιατρικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές βρήκαν υπερδιπλάσια αύξηση των καρδιακών προσβολών μέσα σε δύο ώρες μετά από ένα ξέσπασμα θυμού. Αυτό υποδηλώνει ότι ο έντονος θυμός είναι πράγματι χειρότερος για την καρδιά σας.

Jenny.Gr
unsplash

Ο θυμός μπορεί να διαταράξει την πέψη

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος και το έντερο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και επηρεάζουν το ένα το άλλο. Ένας ρόλος του αυτόνομου νευρικού μας συστήματος (το οποίο ρυθμίζει τις ακούσιες σωματικές διεργασίες) είναι να βοηθά στη ρύθμιση της πέψης.

Αλλά αυτό μπορεί να διαταραχθεί όταν το σώμα μπαίνει σε λειτουργία μάχης ή φυγής, όπως μπορεί να συμβεί ως απάντηση στο στρες. Η έρευνα δείχνει, για παράδειγμα, ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα στον γαστρεντερικό σωλήνα (συμπεριλαμβανομένου κοιλιακού πόνου, στομαχικές διαταραχές και διάρροια) — και μακροπρόθεσμα το χρόνιο στρες έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) .

Ο πολύς θυμός εμποδίζει την ψυχική υγεία

Το να βρίσκεστε σε κατάσταση θυμού μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι ο θυμός είναι συχνά αυξημένος σε συναισθηματικές διαταραχές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη , και σχετίζεται τόσο με χειρότερα συμπτώματα όσο και με μικρότερη ανταπόκριση στη θεραπεία.

Ο θυμός (ειδικά ο παρατεταμένος θυμός) μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συγκέντρωση και τα μοτίβα σκέψης. Μπορεί να σας κάνει πιο εχθρικούς ή κυνικούς, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις σας και την ικανότητά σας να έχετε δεσμούς. Όλα αυτά σίγουρα μπορούν να βλάψουν την ευημερία.

Ο θυμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται να ελέγξουν το θυμό τους ή αισθάνονται θυμωμένοι πιο συχνά, έχει αποδειχθεί ότι δεν κοιμούνται καλά. Μια μελέτη εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ του θυμού και των διαταραχών ύπνου. Τα μέτρια έως υψηλά επίπεδα θυμού συσχετίστηκαν σημαντικά με 40% έως 70% αυξήσεις κινδύνου διαταραχών ύπνου στους ενήλικες που μελετήθηκαν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.