WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη D: Τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις έλλειψη


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Ιουλίου 2023

Βιταμίνη D: Τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις έλλειψη
unsplash
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D;

Το σώμα σας χρησιμοποιεί τη βιταμίνη D για να απορροφήσει μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος. Αυτό κάνει τα δόντια και τα οστά σας δυνατά. Η βιταμίνη D υποστηρίζει επίσης τους μύες, τα νεύρα και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όπως ήδη έχω πει, τη βιταμίνη D μπορείτε να την πάρετε από τον ήλιο και από την κατανάλωση αυγών, λιπαρών ψαριών και εμπλουτισμένων τροφών όπως το γάλα και τα δημητριακά.

Όμως ενώ θα περίμενε κανείς στην ηλιόλουστη Ελλάδα, να μην αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ανεπάρκειας της βιταμίνης D, παρόλα αυτά οι μελέτες δείχνουν ότι, έχουμε έλλειψη. Και τα χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με μια πληθώρα κινδύνων για την υγεία, όπως θα δείτε και παρακάτω.

Πώς θα καταλάβετε εάν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά

Αργή επούλωση πληγών

Οι πληγές δεν φαίνεται να επουλώνονται τόσο γρήγορα σε άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με εγκαύματα. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναρρώσουν γρηγορότερα από εγκαύματα και άλλες πληγές.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση επηρεάζει το ένα τρίτο των γυναικών μεταξύ 60 και 70 ετών και τα δύο τρίτα των γυναικών 80 ετών και άνω. Όμως η έλλειψη αρκετής βιταμίνης D μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τα μέταλλα που χρειάζεται για να διατηρήσει τα οστά δυνατά.

Μυϊκός πόνος

Τα άτομα που έχουν πόνο και αδυναμία στους μύες και τα οστά τους συχνά δεν έχουν αρκετή βιταμίνη D. Ειδικά στους ηλικιωμένους, οι αδύναμοι μύες μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για κατάγματα. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι οστεοπόρωσης. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε πόνο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που μπορεί να υποχωρήσει με αλλαγές στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής.

Jenny.Gr
pexels

Κατάθλιψη

Όσοι εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια μελέτη στο British Journal of Psychiatry, οι συμμετέχοντες που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους, είχαν και διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη από ό, τι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα. Ο ιππόκαμπος και άλλες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης, περιέχουν υποδοχείς βιταμίνης D, έτσι χαμηλά επίπεδα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα αυτών των περιοχών να λειτουργήσουν κανονικά.

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να σας ενημερώσει για τα επίπεδα της βιταμίνης D. Ωστόσο εάν πιστεύετε ότι τα επίπεδά σας είναι χαμηλά, μην το παρακάνετε με τα συμπληρώματα για να κάνετε τη διαφορά, γιατί υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επιβλαβής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.