WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι τα συμπληρώματα λεπτίνης αποτελεσματικά για την απώλεια βάρους;


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Απριλίου 2024

Είναι τα συμπληρώματα λεπτίνης αποτελεσματικά για την απώλεια βάρους;
unsplash
Τι είναι η λεπτίνη και πώς επηρεάζει το σωματικό μας βάρος.

Ο λευκός λιπώδης ιστός (λίπος) παράγει λεπτίνη, σημαντική για τη ρύθμιση της όρεξης, του μεταβολισμού και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Δεδομένου ότι η έλλειψη λεπτίνης έχει ανακαλυφθεί ότι προκαλεί παχυσαρκία στα ποντίκια, η πιθανότητα απώλειας βάρους έχει κερδίσει την προσοχή. Ως εκ τούτου, τα λεγόμενα συμπληρώματα λεπτίνης πωλούνται για αυτό τον σκοπό. Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε αν βοηθούν στην απώλεια κιλών όπως ισχυρίζονται.

Τι είναι η λεπτίνη;

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον λευκό λιπώδη ιστό και περιλαμβάνει τη ρύθμιση της όρεξης, της ενεργειακής ισορροπίας και του σωματικού βάρους. Όταν το σωματικό λίπος μειώνεται, η σύνθεση λεπτίνης μειώνεται επίσης. Τα μειωμένα επίπεδα λεπτίνης σηματοδοτούν ανεπάρκεια ενέργειας στον εγκέφαλο. Ως απάντηση, ο εγκέφαλος δίνει σήμα στα όργανα να αυξήσουν την πείνα και να μειώσουν την ενεργειακή δαπάνη.

Εάν η πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος αυξηθούν, τα επίπεδα λεπτίνης αυξάνονται ξανά, γεγονός που δίνει σήμα στον εγκέφαλο να αναστείλει την πείνα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη τροφής. Παράγοντες όπως το σωματικό λίπος, οι ορμόνες, η διατροφή, ο ύπνος, το στρες, η γενετική και η γενική υγεία μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση και τη λειτουργία της λεπτίνης.

Είναι καλύτερη η περισσότερη λεπτίνη;

Το σώμα είναι αυτό που ρυθμίζει την ισορροπία της λεπτίνης. Όμως περισσότερη λεπτίνη δεν σημαίνει λιγότερη πείνα ή χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Στην πραγματικότητα, τα παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αυξημένα επίπεδα λεπτίνης και αντίσταση σε αυτή.

Έτσι παρόλο που τα επίπεδα λεπτίνης είναι υψηλά, ο εγκέφαλος δεν στέλνει σήματα που να μειώνουν την πρόσληψη τροφής, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και παχυσαρκία.

Συμπληρώματα λεπτίνης έναντι ορμόνης λεπτίνης: Ποια είναι η διαφορά;

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το σώμα και δεν πωλείται ως συμπλήρωμα. Τα «συμπληρώματα λεπτίνης» είναι απλώς συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν έναν συνδυασμό διαιτητικών συστατικών που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, εκχυλίσματα βοτάνων, βιταμίνες (όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β), μέταλλα (όπως χρώμιο), λινολεϊκό οξύ, καφεΐνη, κετόνες βατόμουρου κ.λπ.

Ως φάρμακο, η λεπτίνη συνταγογραφείται για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων που σχετίζονται με τη συγγενής ανεπάρκεια λεπτίνης , στην οποία το σώμα δεν παράγει λεπτίνη όπως θα έπρεπε.

Jenny.Gr
unsplash

Είναι αποτελεσματικά τα συμπληρώματα λεπτίνης για απώλεια βάρους;

Δεν υπάρχουν συμπληρώματα λεπτίνης που στην πραγματικότητα περιέχουν λεπτίνη. Ωστόσο, ορισμένα συμπληρώματα διατροφής υποστηρίζεται ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους επηρεάζοντας τα επίπεδα λεπτίνης.

Για παράδειγμα συμπληρώματα διατροφής, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα , ο ψευδάργυρος και η L-καρνιτίνη , έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τα επίπεδα λεπτίνης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση συγκεκριμένων συνδυασμών θρεπτικών συστατικών για την απώλεια βάρους μέσω της εξισορρόπησης των επιπέδων της ορμόνης λεπτίνης.

Είναι ασφαλή τα συμπληρώματα λεπτίνης;

Πολλά συμπληρώματα διατροφής πωλούνται ως συμπληρώματα λεπτίνης με τον ισχυρισμό ότι αυξάνουν τα επίπεδα λεπτίνης και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Δεδομένου ότι αυτά τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά σε διάφορες ποσότητες, ένας επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος. Επομένως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τα πάρετε.

Παρόλα αυτά δεν χρειάζεστε συμπληρώματα διατροφής που ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Επίσης, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις των συμπληρωμάτων διατροφής στην απώλεια βάρους.

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παράλληλα με την άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί υγιής απώλεια βάρους.

Αφού διαβάσατε το άρθρο μου, είναι ώρα να μάθετε και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερευνήστε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθετε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.