WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα ελέγξετε τις ορμόνες της πείνας και θα χάσετε όλα τα περιττά κιλά


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Δεκεμβρίου 2017

21433703-523272578027142-871075099124432896-n.jpg

Σε έναν ιδανικό κόσμο η λεπτίνη και η γκρελίνη συνεργάζονται για να μας βοηθήσουν να έχουμε ένα υγιές βάρος. Στον πραγματικό όμως κόσμο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο. Θα μπορούσαμε ελέγξουμε τις ορμόνες;

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς λειτουργούν οι λεγόμενες ορμόνες πείνας.

Η λεπτίνη είναι η ορμόνη κορεσμού. Ουσιαστικά, δίνει το σήμα για ο πότε πρέπει να σταματήσετε να τρώτε. Σας κάνει να αισθάνεστε πλήρεις και σταματάει την όρεξη. Η γκρελίνη από την άλλη πλευρά δίνει το σήμα για το πότε νιώθετε πεινασμένοι και πρέπει να φάτε. Σκεφτείτε τη γκρελίνη σαν μια ορμόνη που κάνει το στομάχι σας να γκρινιάζει. Η συγκεκριμένη ορμόνη απελευθερώνεται όταν έχετε φάει πολύ λίγο και η κορύφωση γίνεται τέσσερις ώρες μετά από ένα γεύμα. Όταν όλα στο σώμα λειτουργούν ομαλά, τότε και οι δυο αυτές ορμόνες λειτουργούν αρμονικά.

Διαβάστε εδώ: Τα κυριότερα συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης C

Όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι όταν χάνετε πολλά κιλά μειώνονται και τα επίπεδα της λεπτίνης, με αποτέλεσμα να αρχίζετε να πεινάτε και στο τέλος να τρώτε περισσότερο από ότι πριν. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούνε αυστηρές δίαιτες, συνήθως ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν ίσως και περισσότερα. Εάν όμως επιστρέψετε στο κανονικό σας βάρος, τα επίπεδα λεπτίνης αρχίζουν και ισορροπούν.

Επίσης και τα επίπεδα της γκρελίνης αλλάζουν ανάλογα με την απώλεια βάρους. Μετά από μια δίαιτα η παραγωγή της γκρελίνης αυξάνεται, ενδεχομένως κάνοντας πολλούς ανθρώπους να τρώνε περισσότερο και στο τέλος να παίρνουν ξανά τα κιλά.

Γιατί το σώμα αντιστέκεται στην απώλεια βάρους;

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σχεδιασμένος να καταπολεμάει την πείνα. Μέρος της αντίδρασής του λοιπόν είναι η προσπάθεια του να επανέλθει στο βάρος που βρισκόταν πριν τη δίαιτα. Γι αυτό και δεν είναι εύκολο να διατηρήσουμε τα κιλά που έχουμε χάσει.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να επιμένετε σε μια μέτρια απώλεια βάρους περίπου 5% του σωματικού σας βάρους, ώστε να μην πέφτουν τα επίπεδα της λεπτίνης. Επίσης είναι σημαντικό να τρώτε κάτι κάθε τρεις ώρες, ώστε να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα των ορμονών της πείνας. Και φυσικά είναι σημαντικό να καταναλώνετε όλες τις ομάδες τροφίμων. Για παράδειγμα η πρωτεΐνη είναι παίζει ρόλο στην καταστολή της γκρελίνης γι αυτό και κρατάει χορτάτους για πολλές ώρες. Ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού. 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.