WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι τα συμπτώματα των χαμηλών οιστρογόνων στις γυναίκες και τι να κάνεις γι' αυτό 


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Απριλίου 2024

Ποια είναι τα συμπτώματα των χαμηλών οιστρογόνων στις γυναίκες και τι να κάνεις γι' αυτό 
pexels
Οι ακανόνιστες περίοδοι, οι εξάψεις, η δυσκολία στον ύπνο, οι εναλλαγές της διάθεσης και οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι σημάδια χαμηλών επιπέδων τωμ οιστρογόνων στις γυναίκες.

Η πιο κοινή αιτία χαμηλών οιστρογόνων είναι η περιεμμηνόπαυση, η μετάβαση του σώματός σας στην εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για χαμηλά οιστρογόνα. Η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι είναι ασφαλής για τις περισσότερες γυναίκες, αλλά συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να δείτε εάν είναι κατάλληλη για εσάς.

Υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτών που περιέχουν ουσίες που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα των χαμηλών οιστρογόνων. Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα φυτικά φάρμακα και ορισμένες βιταμίνες που εμπλέκονται στην παραγωγή οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσουν. Αλλά τα στοιχεία για αυτά δεν είναι πολύ ισχυρά. Εάν παίρνετε φάρμακα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν τα δοκιμάσετε.

Μπορεί επίσης να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου σας και των επιπέδων οιστρογόνων στο σώμα σας. Το μικροβίωμα του εντέρου σας είναι τα τρισεκατομμυρία βακτήρια και μικρόβια που κατοικούν στο έντερό σας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία σας.

Αιτίες χαμηλών οιστρογόνων στις γυναίκες

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες χαμηλών οιστρογόνων στις γυναίκες, αλλά η πιο κοινή είναι η εμμηνόπαυση, που σημαίνει ότι έχετε σταματήσει να έχετε περίοδο.

Η περιεμμηνόπαυση, η φυσική μετάβαση του σώματος στην εμμηνόπαυση, ξεκινά συνήθως στα 40 σας, αλλά μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα ή αργότερα για ορισμένες γυναίκες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα επίπεδα οιστρογόνων σας κυμαίνονται και μπορεί να είναι υψηλά και χαμηλά. Η μέση διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης είναι 4 χρόνια , αλλά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Άλλες αιτίες χαμηλών οιστρογόνων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών

  • Προβλήματα με τη λειτουργία των ωοθηκών

  • Ασκείστε πολύ

  • Ιστορικό διατροφικών διαταραχών

Συμπτώματα χαμηλών οιστρογόνων στις γυναίκες

Τα οιστρογόνα έχουνπολλούς ρόλους στο σώμα μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών λειτουργιών, όπως η ρύθμιση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης, την υγεία των οστών, την υγεία της καρδιάς και τη διάθεση.

Τα σημεία και τα συμπτώματα χαμηλών οιστρογόνων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ακανόνιστες περιόδους

  • Εξάψεις

  • Δυσκολία στον ύπνο

  • Μειωμένη σεξουαλική ορμή

  • Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

  • Αλλαγές διάθεσης

  • Ξηρό δέρμα

  • Πονοκεφάλους

Τα επίπεδα οιστρογόνων μιας γυναίκας αυξάνονται και πέφτουν σε όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού της κύκλου . Αλλά τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους και προβλήματα με τη γονιμότητα.

Ορισμένες γυναίκες με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί επίσης να εμφανίσουν χαμηλότερη σεξουαλική ορμή. Επίσης τα χαμηλά επίπεδα αυτών των ορμονών μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα του κολπικού pH, οδηγώντας σε ξηρότητα, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και πιθανά προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα οιστρογόνων σας

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα χαμηλών οιστρογόνων, μπορεί να αναζητάτε τρόπους για να αυξήσετε τα επίπεδα στο σώμα σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT). Εάν παίρνετε HRT που περιλαμβάνει οιστρογόνα, θα αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα σας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η HRT μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφαλή τρόπο από τις περισσότερες γυναίκες.

Υπάρχουν επίσης μελέτες που εξετάζουν την πιθανότητα να αλλάξετε τη διατροφή σας και να προσθέσετε περισσότερα φυτικά τρόφιμα και βιταμίνες για να αυξήσετε τα επίπεδα οιστρογόνων σας.

Τρόφιμα

Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυτικές ενώσεις που μπορούν να αναπαράγουν ορισμένες από τις λειτουργίες των οιστρογόνων που παράγονται από το σώμα σας. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα φυτοοιστρογόνα θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης , όπως οι εξάψεις . Όμως τα ευρήματα δεν είναι συνεπή και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί εάν η κατανάλωση φυτοοιστρογόνων είναι αποτελεσματική. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φυτοοιστρογόνων, αλλά ως ομάδα, μπορούν να βρεθούν σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτοοιστρογόνα περιλαμβάνουν:

  • Σόγια και προϊόντα σόγιας, όπως miso, tempeh και natto
  • Όσπρια, όπως τα ρεβίθια και τα φιστίκια

  • Σπόροι λιναριού

  • Σκόρδο

  • Καφές

  • Καρότα

  • Γλυκοπατάτες

  • Ορισμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της παραγωγής οιστρογόνων . Τα συνδυασμένα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και οιστρογόνων έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων μεταβολικού συνδρόμου - όπως αυξημένη χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση - σε γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση.

Το σώμα σας παράγει βιταμίνη D όταν εκθέτετε το δέρμα σας στο ηλιακό φως. Υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να λάβετε αρκετή ποσότητα μόνο από αυτά.

Τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι μερικά μανιτάρια, ο κρόκος αυγού, τα στρείδια και το μοσχαρίσιο συκώτι. Μπορείτε επίσης να λάβετε βιταμίνη D από συμπληρώματα, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη λήψη υπερβολικής ποσότητας .

Φυτικά φάρμακα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένα βότανα και φαρμακευτικά φυτά μπορεί να βοηθήσουν με τα συμπτώματα χαμηλών οιστρογόνων, αλλά συνολικά, αυτά τα στοιχεία δεν είναι πολύ ισχυρά.

Παραδείγματα αυτών και τα πιθανά οφέλη τους περιλαμβάνουν:

  • Βότανο φασκόμηλου : Μπορεί να βοηθήσει με τις εξάψεις — αν και τα στοιχεία είναι πολύ προκαταρκτικά

  • Μάραθο: Μπορεί να βοηθήσει στην ξήρανση του κόλπου

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μελετηθεί πόσο ασφαλή είναι αυτά τα συμπληρώματα και πόσο καλά λειτουργούν.

Οιστρογόνα και υγεία του εντέρου στις γυναίκες

Υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλοι οργανισμοί που ζουν στο έντερό σας και μαζί αποτελούν το μικροβίωμα του εντέρου σας. Η ύπαρξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου με μια ποικιλία ευεργετικών βακτηρίων είναι σημαντική για τη γενική υγεία και έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, καρκίνου, υπέρβαρου και διαβήτη τύπου 2.

Τέλος μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων, μπορεί να συνδέονται με αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.