WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να προετοιμαστείς για την εμμηνόπαυση


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Ιουνίου 2023

Πώς να προετοιμαστείς για την εμμηνόπαυση
pexels
Η εμμηνόπαυση είναι ένα νέο στάδιο της ζωής που βιώνουν οι γυναίκες, είναι ένα νέο στάδιο που πρέπει να αγκαλιάσουν αλλά και για να προετοιμαστούν τόσο όσον αφορά τις ανάγκες υγείας όσο και τις ανάγκες υποστήριξης. Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε όλες τις σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να χρειαστεί να γνωρίζετε όταν ξεκινά ο κύκλος της εμμηνόπαυσης. Ας ελπίσουμε ότι θα σας δώσουμε πολλές συμβουλές για να φροντίσετε τον εαυτό σας κατά την εμμηνόπαυση.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι ουσιαστικά όταν μια γυναίκα δεν θα έχει πλέον περίοδο ή τον έμμηνο κύκλο της και ως εκ τούτου τα ωάρια της θα σταματήσουν να έχουν ωορρηξία. Αυτή είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία που συμβαίνει πάντα και παραδοσιακά εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί νωρίτερα σε ορισμένες γυναίκες. Επιπλέον, η εμμηνόπαυση έχει δύο στάδια:

Περιεμμηνόπαυση - Συχνά ονομάζεται μετάβαση στην εμμηνόπαυση και αυτό είναι το στάδιο πριν από την εμμηνόπαυση και είναι ο τρόπος του σώματός σας να προετοιμαστεί για την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. (Αυτό το στάδιο μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και τα αποτελέσματά του μπορεί να περιλαμβάνουν μια μικρή ή μεγάλη χρονική περίοδο)

Μετά την εμμηνόπαυση - Αυτό είναι το στάδιο μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης (όταν δεν έχει εμφανιστεί περίοδος μετά από ένα χρόνο και το σώμα αποτυγχάνει να παράγει οιστρογόνα, επομένως αποτρέπει οποιαδήποτε εγκυμοσύνη).

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Μερικά από τα κύρια συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

  • Εξάψεις
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Ξηρότητα κόλπου
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Αλλαγές στη διάθεση
  • Αύξηση/απώλεια βάρους

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας κατά την εμμηνόπαυση

Αν και η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ένα στάδιο της ζωής που μπορεί να μην ανυπομονείτε, μην πανικοβάλλεστε. Αφού περάσετε τα στάδια της περιεμμηνόπαυσης , ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας σε αυτό το στάδιο, ανεξάρτητα από τα συμπτώματά σας.

Εστιάστε στο όφελος της άσκησης

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για το σώμα σας και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής ή ψυχικής σας υγείας, καθώς και στη διατήρηση της δομής των οστών σας. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα είναι αποτελεσματική για τη μείωση του άγχους της εμμηνόπαυσης και δραστηριότητες όπως ομαδικά αθλήματα, περπάτημα ή ακόμα και τρέξιμο θα βοηθήσουν.

Φυσικά, δεν πρέπει να το παρακάνετε όταν ασκείστε και δεν πρέπει να είστε πολύ επίπονες για το πότε και πόσο καιρό θα πρέπει να ασκείστε την ημέρα. Επιπλέον, καθώς η γυμναστική πιθανότατα θα σας προκαλέσει ιδρώτα, είναι ζωτικής σημασίας να πίνετε τακτικά νερό για να καταπολεμήσετε την αφυδάτωση. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ασκήσεων που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ενώ βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση:

  • Τζόκινγκ
  • Γιόγκα
  • Χορός
  • Το περπάτημα
  • Κολύμπι
  • Ισορροπία και ευελιξία
  • Μυϊκή ενδυνάμωση (ζώνες αντίστασης)
  • Ασκήσεις σωματικού βάρους

Διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι κάτι που πρέπει να στοχεύσετε κατά την περιεμμηνόπαυση, γιατί θα βοηθήσει το σώμα σας να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές στη μεταβαλλόμενη ορμονική ισορροπία που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Jenny.Gr
pexels

Εστιάστε σε ένα κανονικό μοτίβο ύπνου

Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία σας και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μπορεί να είστε ανήσυχες κατά τη διαδικασία του ύπνου. Η αποτυχία να κοιμάστε ένα ολόκληρο το οκτάωρο τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα και την ψυχική σας κατάσταση.

Συχνά οι γυναίκες μπορεί να αναζητούν φάρμακα για να καταπολεμήσουν τις αυπνίες της εμμηνόπαυσης, αλλά αυτή είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση. Το σημαντικό είναι να βρείτε μια ρουτίνα ύπνου, συμπεριλαμβανομένου ενός τακτικού προγράμματος ύπνου (να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα την ημέρα).

Διατηρήστε επαφή με άλλους

Δεν χρειάζεται να νιώθετε μόνες αυτή την περίοδο. Εάν αισθάνεστε ανήσυχες εξαιτίας αυτού του νέου στάδιού της ζωής, επικοινωνήστε με φίλους ή μέλη της οικογένειας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει για τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ως θεραπευτική επιλογή εάν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον σύντροφό σας τυχόν αλλαγές που μπορεί να αντιμετωπίζετε, καθώς είναι εκεί για να σας βοηθήσει.

Και τέλος μη ξεχνάτε πως η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική διαδικασία, που όμως δεν χρειάζεται να την περνάτε μόνη σας. Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε ορισμένα από τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.