WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περιεμμηνόπαυση: Ποια είναι τα σημάδια και πώς να νιώσετε καλύτερα


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Νοεμβρίου 2022

Περιεμμηνόπαυση: Ποια είναι τα σημάδια και πώς να νιώσετε καλύτερα
unsplash
Οι ακανόνιστες περίοδοι, οι εξάψεις, η κολπική ξηρότητα και η «ομίχλη εγκεφάλου» είναι όλα κοινά σημάδια της περιεμμηνόπαυσης, που είναι η φυσική μετάβαση του σώματος στην εμμηνόπαυση.

Η περιεμμηνόπαυση είναι το στάδιο που οδηγεί στην εμμηνόπαυση. Οι όροι «περιεμμηνόπαυση» και «εμμηνόπαυση» χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, αλλά η εμμηνόπαυση είναι μια μεμονωμένη χρονική στιγμή κατά την οποία μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για 12 διαδοχικούς μήνες.

Η περιεμμηνόπαυση, ωστόσο, είναι ο χρόνος που οδηγεί στην εμμηνόπαυση. Μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια, αλλά ο μέσος χρόνος που περνά μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση είναι 4 χρόνια.

Κατά την περιεμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο σώμα αρχίζουν να αλλάζουν και να μειώνονται, προκαλώντας την εμφάνιση περιεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι κύριες γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες και παίζουν επίσης βασικό ρόλο στη συνολική υγεία σας. Όπως θα δούμε παρακάτω, τα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία, την υγεία των οστών και τον μεταβολισμό.

Η έναρξη της περιεμμηνόπαυσης δεν είναι σαφώς καθορισμένη και μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Συνήθως ξεκινά στα 40 σας, αλλά μερικές γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πιο νωρίς.

Συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης

Τα σημάδια της περιεμμηνόπαυσης εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί στην αρχή να μην τα παρατηρήσετε καν. Παρακάτω είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης.

Ακανόνιστη περίοδος ή έντονη αιμορραγία

Μια αλλαγή στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, όπως ακανόνιστες ή βαριές περιόδους, είναι συχνά το πρώτο σημάδι της περιεμμηνόπαυσης. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αλλάζουν μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι περίοδοι σας γίνονται μεγαλύτερες ή μικρότερες από το συνηθισμένο, ελαφρύτερες ή βαρύτερες ή μπορεί μερικές φορές να μην έχετε περίοδο. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε κηλίδες μεταξύ των περιόδων.

Οι εξάψεις είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια της περιεμμηνόπαυσης.

Οι εξάψεις είναι ξαφνικά κύματα θερμότητας στο άνω μέρος του σώματος και του προσώπου, που μερικές φορές συνοδεύονται από άφθονη εφίδρωση. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε και να διαρκέσουν ένα λεπτό ή δύο έως αρκετά λεπτά, ενώ ορισμένες γυναίκες βιώνουν επίσης γρήγορο καρδιακό ρυθμό ή ρίγη.

Η μελέτη SWAN διαπίστωσε ότι έως και το 80% των γυναικών παρουσίασαν εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση. Κατά μέσο όρο συνέβησαν για περίπου 7,4 χρόνια και ακόμη περισσότερο για ορισμένες γυναίκες.

Τα αίτια των εξάψεων δεν είναι πλήρως κατανοητά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι διακυμάνσεις των ορμονών επηρεάζουν τον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Κατά τη διάρκεια των εξάψεων, ο υποθάλαμος πιστεύει ότι το σώμα σας είναι πολύ ζεστό και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία για να το κρυώσει.

Αλλαγές στον μεταβολισμό

Πολλές γυναίκες θα βιώσουν αύξηση βάρους και αλλαγές στον μεταβολισμό κατά την περιεμμηνόπαυση. Η πτώση των οιστρογόνων σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL) και υψηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) και τριγλυκεριδίων, ενός τύπου λίπους που βρίσκεται στο αίμα σας. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Αλλαγές στη διάθεση

Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διάθεσή σας. Οι γυναίκες συχνά διαπιστώνουν ότι επηρεάζεται η ψυχική τους υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το άγχος, οι διαταραχές πανικού, η ευερεθιστότητα, τα αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και τα καταθλιπτικά επεισόδια μπορούν όλα να αποτελούν μέρος της περιεμμηνόπαυσης.

Τα οιστρογόνα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που ελέγχουν τη διάθεσή σας. Αυτές οι αποκαλούμενες ορμόνες για καλή διάθεση περιλαμβάνουν τη σεροτονίνη, ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και νοραδρεναλίνη. Όταν τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν κατά την εμμηνόπαυση, αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να διαταραχθούν, επηρεάζοντας τη διάθεσή σας.

Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Τα φυσικά σημάδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν συναισθηματική δυσφορία και η ψυχολογική τους επίδραση δεν πρέπει να υποτιμάται. Η ψυχική υγεία μπορεί επίσης να επηρεαστεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, επομένως είναι δύσκολο να απομονωθεί η περιεμμηνόπαυση ως μια μοναδική αιτία.

Ξηρότητα κόλπου

Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίσετε κολπική ξηρότητα ή επίμονες κολπικές λοιμώξεις κατά την εμμηνόπαυση. Καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται, ο κόλπος και ο τράχηλός σας αρχίζουν να παράγουν λιγότερη φυσική λίπανση και ο κολπικός ιστός γίνεται λεπτότερος και ξηρότερος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή.

Εγκεφαλική ομίχλη

Οι αλλαγές στη μνήμη, την εστίαση και τη συγκέντρωση είναι πολύ συχνές κατά την περιεμμηνόπαυση. Αυτό είναι γνωστό ως «ομίχλη του εγκεφάλου». Τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη είναι όλα ζωτικής σημασίας για τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να κατανοήσουμε πώς η περιεμμηνόπαυση αλλάζει αυτές τις λειτουργίες.

Διαταραχές ύπνου

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η συνολική ποιότητα του ύπνου σας επηρεάζεται κατά την περιεμμηνόπαυση. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι εξάψεις που εμφανίζονται τη νύχτα, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός σας σε χαμηλά επίπεδα τη νύχτα. Τα χαμηλότερα επίπεδα προγεστερόνης συνδέονται με το ότι είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένοι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακράτεια

Κατά την περιεμμηνόπαυση, το πυελικό έδαφος μπορεί να γίνει πιο αδύναμο και να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε διαρροές της ουροδόχου κύστης. Περίπου το 68% των ερωτηθέντων SWAN ανέφεραν ότι εμφάνισαν ακράτεια ούρων.

Μπορεί να εμφανίσετε μια ξαφνική και επείγουσα ανάγκη να ουρήσετε (επιτακτική ακράτεια) ή να διαπιστώσετε ότι έχετε ακούσια διαρροή όταν φτερνίζεστε, βήχετε, γελάτε ή γυμνάζεστε.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση που κάνει τα οστά σας πιο εύθραυστα λόγω της απώλειας της πυκνότητας. Τα οιστρογόνα βοηθούν να διατηρήσουμε τα οστά μας δυνατά και υγιή, αλλά καθώς μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε οστεοπόρωση.

Περιεμμηνοπαυσιακές θεραπείες

Η περιεμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο της ζωής, αλλά μπορεί επίσης να είναι αρκετά δύσκολο.

Υπάρχει μια σειρά από θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε ή να ελαχιστοποιήσετε τα περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) περιλαμβάνει τη λήψη συνθετικών μορφών οιστρογόνων και προγεστερόνης για την αντικατάσταση των φυσικών ορμονών του σώματός σας. Μπορεί να ληφθεί με τη μορφή χαπιού, εμπλάστρου, εμφυτεύματος, γέλης ή κρέμας. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να σταματήσει η περίοδο σας για να ξεκινήσετε την HRT.

Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει HRT για να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως εξάψεις, κολπική ξηρότητα και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Κολπικά οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα μπορούν επίσης να χορηγηθούν απευθείας στον κόλπο για την ανακούφιση της ξηρότητας και της επώδυνης επαφής. Μπορεί να τα πάρετε με τη μορφή κρέμας ή υπόθετου.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Για πολλές γυναίκες, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής κάνουν τα συμπτώματά τους πιο διαχειρίσιμα. Το κλειδί είναι να εφαρμόσετε αλλαγές που μπορείτε εύκολα να υιοθετήσετε μακροπρόθεσμα και τις οποίες μπορείτε να κάνετε πράξη. Μερικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε είναι:

  • Τακτική άσκηση. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, τον ύπνο, την υγεία των οστών, τη διαχείριση βάρους και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

  • Επαρκής ύπνος. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν υποφέρετε από προβλήματα ύπνου, αλλά ο επαρκής ύπνος επηρεάζει την υγεία σας. Το να πάτε για ύπνο 30 λεπτά νωρίτερα, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε για όσο διάστημα συνιστάται, μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τις ανθυγιεινές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα την επόμενη μέρα.

  • Διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα έχει διαπιστωθεί με συνέπεια ότι αυξάνει τις εξάψεις
  • Χρήση κολπικών λιπαντικών ή ενυδατικών προϊόντων. Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας μειώνοντας την κολπική ξηρότητα και δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

  • Ισορροπημένη διατροφή. Δώστε προτεραιότητα σε μια διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα φυτικά τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή

Οι διατροφικές σας συνήθειες και οι αλλαγές στον μεταβολισμό σας κατά την περιεμμηνόπαυση επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη υγεία σας.

Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση τροφών που δεν προκαλούν μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Η πρωτεΐνη είναι επίσης σημαντική κατά την περιεμμηνόπαυση, γιατί η μυϊκή σας μάζα μειώνεται φυσικά.

Επίσης η μείωση των οιστρογόνων κατά την περιεμμηνόπαυση μπορεί να κάνει τα οστά σας πιο αδύναμα και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Γι αυτό και η προσθήκη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D στη διατροφή σας είναι σημαντική για την πρόληψη των καταγμάτων.

Μερικές τροφές πλούσιες τόσο σε ασβέστιο όσο και σε βιταμίνη D που υποστηρίζουν την υγεία των οστών είναι:

  • Γαλακτοκομικά - γιαούρτι, γάλα και τυρί

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά - μπρόκολο και λάχανο

  • Λιπαρά ψάρια - πέστροφα, σαρδέλες και σκουμπρί

  • Ξηροί καρποί και σπόροι

Η αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των καθημερινών συμπτωμάτων της προεμμηνόπαυσης, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας καθώς μεγαλώνετε.

Η είσοδος στην εμμηνόπαυση είναι ένα υγιές και φυσιολογικό μέρος της ζωής κάθε γυναίκας και μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να μάθετε περισσότερα για το σώμα σας και να δώσετε προτεραιότητα στην ευεξία σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.