WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οδηγός επιβίωσης στην περιεμμηνόπαυση


3 Ιουλίου 2020

Οδηγός επιβίωσης στην περιεμμηνόπαυση

Η περιεμμηνόπαυση συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '40 (ή ακόμα και στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του '30) καθώς οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. Μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από πέντε έως 10 χρόνια - έως ότου η περίοδος σταματήσεις τελείως. 

Ένα από τα πρώτα σημάδια της περιεμμηνόπαυσης είναι βραχύτεροι εμμηνορροϊκοί κύκλοι και πιο ακανόνιστες περίοδοι. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε εξάψεις, πονοκεφάλους, κολπική ξηρότητα και μεταβολές της διάθεσης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα και τι μπορείτε να κάνετε για αυτά.  

Πώς να απαλλαγείτε από φούσκωμα και κράμπες

Καθώς οι ορμόνες σας αρχίζουν να αλλάζουν, η έμμηνος ρύση μπορεί να γίνει ακανόνιστη, επιδεινώνοντας έτσι τις κράμπες και το φούσκωμα. της κράμπας και του φουσκώματος. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση και τη μείωση της εμμηνορροϊκής αιμορραγίας. 

Πώς να αντιμετωπίσετε τους πονοκεφάλους

Η έρευνα δείχνει ότι εάν έχετε ιστορικό ημικρανιών, μπορεί να γίνουν πιο συχνές ή έντονες κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης. Ακόμα και γυναίκες που δεν είχαν βιώσει ημικρανίες στο παρελθόν, μπορεί να αρχίσουν να υποφέρουν από αυτές. Η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών (HRT) είναι η πιο συχνά συνταγογραφούμενη θεραπεία. 

Πώς να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

Η αυξημένη ευερεθιστότητα και οι μεταβολές της διάθεσης είναι συχνές κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης. Είναι σημαντικό να λάβετε βοήθεια γιατί αυτά τα συμπτώματα δεν επηρεάζουν μόνο εσάς, αλλά και τους ανθρώπους γύρω σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντικαταθλιπτικό, αλλά συχνά μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα μόνοι σας με τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός. Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση βοηθά επίσης, οι ειδικοί συνιστούν 30 λεπτά ή περισσότερο δραστηριότητα για τις περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, ακριβώς πριν από τον ύπνο.

Τι να κάνετε για τη μειωμένη λίμπιντο

Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, ο κόλπος γίνεται σταδιακά λεπτότερος, στεγνότερος και λιγότερο ελαστικός και όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη λίμπιντο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει αντισυλληπτικά ή κολπικό οιστρογόνο (το οποίο διατίθεται σε μορφή κρέμας, δισκίου ή δακτυλίου), αλλά μπορεί επίσης να βρείτε ανακούφιση εάν χρησιμοποιείστε  λιπαντικά με βάση το νερό. 

Πώς να αντιμετωπίσετε τις αυπνίες

Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι από τις μεγαλύτερες διαταραχές του ύπνου κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης. Το πρώτο βήμα είναι να αποφύγετε πιθανές προκλήσεις, όπως πικάντικο φαγητό ή ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι πριν πέσετε για ύπνο. 
Η περιεμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής n και δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί, ειδικά εάν έχετε λάβει τα μέτρα σας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.